Bohemian Rhapsody

Bohemian Rhapsody

Η ραγδαία άνοδος των Queen, η φυγή του Φρέντι Μέρκιουρι για σόλο καριέρα, η διάγνωσή του με AIDS, η επανένωση και η ιστορική συναυλία για το Live Aid το 1985.

Σκηνοθεσία: Μπράιαν Σίνγκερ
Σενάριο: Αντονι ΜακΚάρτεν
Πρωταγωνιστούν: Ράμι Μάλεκ, Λούσι Μπόιντον, Γκουίλουμ Λι, Μπεν Χάρντι
Διάρκεια: 134 λεπτά
Διανομή: Odeon

Περίληψη: Ο Φαρόκ Μπουλσάρα ήταν ένας πρόσφυγας από τη Ζανζιβάρη που από μικρός απαρνήθηκε τα πολύ συγκεκριμένα πρότυπα της οικογένειας του. Το εκκεντρικό του στυλ και η ιδιαίτερη ψυχοσύνθεση του τον οδήγησαν στο μοναδικό δρόμο που πίστευε πως έπρεπε να ακολουθήσει. Έπιασε το μικρόφωνο, έγινε μέλος της μπάντας που ονομάστηκε Queen και από τότε το όνομά του γράφτηκε με τα πιο χρυσά γράμματα στην ιστορία της μουσικής. Ήταν ο Φρέντι Μέρκιουρι, ένας από τους μεγαλύτερους ροκ σταρ όλων των εποχών.

Το Bohemian Rhapsody ακολουθεί τον Μέρκιουρι από τα πρώτα του κιόλας βήματα. Η είσοδος του στη μουσική σκηνή, η επιτυχία, ανακάλυψη της σεξουαλικότητας του και η πολύ ιδιαίτερη σχέση με τη μοναδική του αγάπη, Μέρι Όστιν, καθώς βέβαια και η αντιμετώπιση της ασθένειας του όταν έμαθε πως είναι φορέας του ιού HIV, είναι όλα θέματα λίγο πολύ γνωστά τόσο στους θαυμαστές του συγκροτήματος όσο και στο ευρύ κοινό. Η ταινία του Μπράιαν Σίνγκερ, μας παρουσιάζει την επεισοδιακή ζωή του Φρέντι με έναν πολύ συναισθηματικό τρόπο, δείχνοντας την ανθρώπινη πλευρά του μεγαλύτερου ίσως showman που γνώρισε ο κόσμος.

Bohemian-Rhapsody

Η άποψή μας: Το πολυαναμενόμενο πρότζεκτ συνάντησε εξαρχής προβλήματα, πρώτα με την αποχώρηση του Σάσα Μπαρον Κόεν που επικαλέστηκε καλλιτεχνικές διαφωνίες, και στη συνέχεια με την απόλυση του Μπράιαν Σίνγκερ (που ‘συνέπεσε’ με τις κατηγορίες εναντίον του για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου), στον οποίο τελικώς επισήμως χρεώνεται το προϊόν που βγήκε στις αίθουσες, αν και την ταινία ολοκλήρωσε ο Ντέξτερ Φλέτσερ. Σε μεγάλο βαθμό το Bohemian Rhapsody στηρίζεται στην ερμηνεία του πρωταγωνιστή του (Ράμι Μάλεκ) και φυσικά στα ξεσηκωτικά τραγούδια και τις διάσημες, εμπνευσμένες μελωδίες.

Η ταινία σίγουρα θέλει να σεβαστεί το υλικό που έχει στα χέρια της και πέρα από τα γεγονότα που πραγματεύεται, αναλύει με πολύ καλό τρόπο την προσωπικότητα του Freddie Mercury, σε μια ταινία που ανά στιγμές είναι καθηλωτική. Η απεικόνιση των σκηνικών που βασίζονται τα αληθινά γεγονότα είναι εξαιρετικά, με τον Μalek να δίνει μια υπέροχη παράσταση, πιάνοντας με εξαιρετικό τρόπο όλες τις εκφράσεις του σπουδαίου ερμηνευτή με την νοσταλγία να χτυπάει κόκκινο. Το Bohemian Rhapsody συνολικά σαν ταινία έχει αναμφίβολα ενδιαφέρον, μερικά σημεία σίγουρα είναι επιδερμικά ή έχουν γίνει κάποια λάθη σχετικά με κυκλοφορίες δίσκων για παράδειγμα, ωστόσο η ταινία στο σύνολο της, δίνει πολλά από αυτά που περιμένεις.

Έτσι λοιπόν δεν είναι η τέλεια ταινία και είναι δεδομένο ότι κάποια σημεία όπως αναφέραμε ήθελαν το κάτι παραπάνω, στην ουσία όμως από τα μισά και μετά ρολάρει μια χαρά, με ένα καταπληκτικό τελευταίο ημίωρο το οποίο πραγματικά είναι σκέτη απόλαυση. Η μεγαλύτερη πηγή απόλαυσης είναι ο Ρέμι Μάλεκ, ο Αμερικανο-αιγύπτιος πρωταγωνιστής του Mr Robot. Φορώντας μια ψεύτικη, πεταχτή οδοντοστοιχία, που στην αρχή αποσπά το βλέμμα, αλλά στη συνέχεια γίνεται ένας ενδιαφέρων διάλογος του ηθοποιού με ένα ελάττωμα που το τονίζει με θράσος και φυσικότητα, ο Μάλεκ απογειώνεται στην εκτέλεση των διάσημων ύμνων του συγκροτήματος και συγκινεί στις χαμηλόφωνες στιγμές της ταινίας. Δαγκώνει και αιχμαλωτίζει ταυτόχρονα, ξεπερνώντας τη μίμηση, όπως αρμόζει στις σπουδαίες ερμηνείες αλλά και στις παγίδες των τετριμμένων διαλόγων και της γενικότερης αμηχανίας μιας ταινίας που μπερδεύει τις ροκ ακρότητες ενός προικισμένου τραγουδιστή με τη δραματοποιημένη μεταφορά της ζωής του.

Το Bohemian Rhapsody είναι περισσότερο μία συναισθηματική παρά μια βιογραφική ταινία, η οποία πέτυχε στο να αναπαράξει την ατμόσφαιρα της εποχής, αλλά είχε αρκετές ανακρίβειες σε σχέση με την κανονική ιστορία. Παραμένει, βέβαια, μια υπέροχη και συγκινητική ταινία, η οποία λάμπει από το αστέρι του Φρέντι Μέρκιουρι, το οποίο ζωντάνεψε ξανά ο Ράμι Μάλεκ.

Πληροφορίες: από 1 Νοεμβρίου σε όλους τους κινηματογράφους.