The Place Beyond The Pines

The Place Beyond The Pines

Πρωταγωνιστούν: Ryan Gosling, Eva Mendes, Bradley Cooper.

Μια ιστορία ζωής που μας μαθαίνει πως ίσως δεν υπάρχουν κακοί άνθρωποι, μόνο άνθρωποι παρεξηγημένοι που και αυτοί με της σειρά τους έχουν μια συγκεκριμένη ιστορία.

Συμβουλή: Αν θέλετε την απόλυτη εμπειρία της ταινίας, εμπιστευθείτε με και προσπεράστε το trailer και την περίληψη.

Ένας μηχανόβιος που εργάζεται σε περιοδεύοντα θίασο, ξεκινά να ληστεύει τράπεζες ως μοναδική λύση για να παρέχει στην αγαπημένη του και το νεογέννητο παιδί τους, την δυνατότητα να ζήσουν πιο πλουσιοπάροχα. Η απόφαση του αυτή, τον τοποθετεί σε μια πορεία σύγκρουσης με έναν υπερβολικά φιλόδοξο αστυνομικό, που ξεχωρίζει μέσα στο διεφθαρμένο αστυνομικό τμήμα, το οποίο υπηρετεί.

movie-the-place-beyond-the-pines

Ο λόγος που γράφτηκαν τόσο λίγα στην περίληψη, είναι επειδή το “Place Beyond The Pines” είναι μια ταινία που απλώς, πρέπει να δείτε. Δεν θα επιθυμούσα σε καμία περίπτωση να χαλάσω το πανέμορφο συναίσθημα που προσφέρει η επαφή με κάτι που βλέπεις για πρώτη φορά και σε συνεπαίρνει. Είναι από εκείνα τα αριστουργήματα, όπως το “Children of Men” που πάντοτε έψαχνες να δεις, αλλά για κάποιο λόγο κανένας δεν σου πρότεινε. Αρκετοί ίσως διαφωνήσουν λέγοντας πως ίσως ήταν αρκετά φιλόδοξο αδικώντας τον εαυτό του, μα αυτή είναι η ομορφιά της τέχνης. Κάθε έργο δημιουργεί και προκαλεί διαφορετικά συναισθήματα στον καθένα, για αυτό κιόλας κάθε άποψη σωστά τεκμηριωμένη και εκφραζόμενη με σεβασμό, είναι δεκτή. Αφαιρέστε λοιπόν, τις παρωπίδες σχετικά με ηθοποιούς, ερμηνείες και ονόματα και ταξιδέψτε. Ζήστε την εμπειρία που προσφέρουν οι ιστορίες αυτών των ανθρώπων και αναθεωρείστε.

PLACE

H ιστορία μας ξεκινά με την προβληματική σχέση του Luke (Ryan Gosling) και της Romina (Eva Mendes), αφού λόγω του χαρακτήρα του και της δουλειάς που έχει επιλέξει εκείνος, συναντιούνται μόνο όποτε ο θίασος είναι στην περιοχή. Ρίχνοντας κατευθείαν το κοινό στα βαθιά, προσφέρει μια απολύτως ειλικρινή, γεμάτη προβλήματα εκδοχή της ζωής των πρωταγωνιστών. Αυτό το οποίο, είναι αξιοθαύμαστο, είναι το γεγονός πως η ταινία δεν κατευθύνει τον θεατή στο να συμπαθήσει κάποιους χαρακτήρες, απλώς είναι εκεί για να εξιστορήσει τα γεγονότα. Σημαντικό είναι επίσης να αναφερθεί πως προβάλει την ιστορία μέσα από τα μάτια όλων των πρωταγωνιστών και έτσι δίνει την πολυπόθητη, αλλά δυστυχώς συχνά παραλειπόμενη, επιλογή στον θεατή να νιώσει όπως θέλει τόσο για την έκβαση της πλοκής, όσο και για τους χαρακτήρες.

BEYOND

Επιπροσθέτως, ο τρόπος με τον οποίο η ταινία καλύπτει αριστουργηματικά τις προθέσεις της σχετικά με την ιστορία που διηγείται, είναι απλώς ιδιοφυής. Ουσιαστικά, δίνει στον θεατή την εντύπωση πως θα δει κάτι συγκεκριμένο, κάτι συμβατικό, κάτι που έχει ξαναδεί παρουσιάζοντας τον «εαυτό» της ως άλλο ένα καλό δράμα και εκεί, τότε είναι που συμβαίνει η μαγεία. Ο θεατής δεν είναι προετοιμασμένος για τις πτυχές και το βάθος της ταινίας που επέλεξε να δει και ως αποτέλεσμα βρίσκεται συναισθηματικά απροετοίμαστος και αφύλακτος απέναντι στα γεγονότα που συμβαίνουν μπροστά στα μάτια του. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο στην αρχή του άρθρου, σας παρότρυνα να αφαιρέσετε τις παρωπίδες και να βιώσετε την εμπειρία που προσφέρει η εν λόγω ταινία, γιατί δεν πρόκειται να σας πιάσει από το χέρι και να σας οδηγήσει μέχρι το τέλος.

PINES

Με έναν Ryan Gosling στα καλύτερα του και έναν Bradley Cooper που καταφέρνει να ενσαρκώσει τον ρόλο του φιλόδοξου, σκεπτόμενου και προβληματισμένου πολίτη με έναν καταπληκτικό τρόπο, το πακέτο ολοκληρώνει η απίστευτη ερμηνεία της Eva Mendes που θεωρείται από κοινό και κριτικούς, η μέχρι στιγμής καλύτερη στην καριέρα της. Δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί πως εξαίσια υποστηρίζουν τους ρόλους τους όλοι οι ηθοποιοί που επιλέχτηκαν, καθώς και η εξαιρετική επιλογή casting (Mahershala Ali-Moonlight, Rose Byrne, Dane Dehaan). Η υπέρβαση γίνεται και σκηνοθετικά, με πλάνα από όμορφα τοπία και μέρη, ενώ οι λήψεις με γρήγορες σκηνές που χαρίζουν δράση και ένταση και εκείνες που ίσως προσφέρουν μια προσωρινή ηρεμία και έπειτα πάλι ένταση και συγκίνηση συνεχώς εναλλάσσονται μεταξύ τους. Η επιλογή του μέρους των γυρισμάτων από τον σκηνοθέτη Derek Cianfrance, να γίνει στην πόλη όπου μεγάλωσε, φαίνεται να τον δικαιώνει απολύτως, αφού ταιριάζει με το γενικότερο κλίμα της ταινίας.

Συνοψίζοντας, το “Place Beyond The Pines” αξίζει σίγουρα τον χρόνο σας και ευελπιστώ να σας αγγίξει και να σας συνεπάρει μαζί του σε αυτό το άγριο και συγκινητικό ταξίδι της ιστορίας που διηγείται. Οι καλές ταινίες, όπως η εν λόγω, σίγουρα το πετυχαίνουν αυτό. Εμείς εδώ στους Godfilmers, σας την συνιστούμε ανεπιφύλακτα. Καλή προβολή!

10 πράγματα που ίσως να μην γνωρίζατε για αυτή την ταινία:

  1. Ο Derek Cianfrance έγραψε το σενάριο, εμπνευσμένος από την πόλη που εκείνος και η γυναίκα του μεγάλωσαν, το Shenectady, στη Νέα Υόρκη. Το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας γυρίστηκε εκεί, ενώ η φράση “The Place Beyond The Pines” στα Ινδιάνικα σημαίνει “Shenectady”, δηλαδή το όνομα της πόλης.
  2. Ο Derek Cianfrance, που εκτός από σκηνοθέτης, είναι και ένας εκ των σεναριογράφων, ισχυρίστηκε πως δεν θα είχαν γυρίσει ποτέ την ταινία χωρίς τον Bradley Cooper στον ρόλο του φιλόδοξου αστυνομικού. Συγκεκριμένα, ο σκηνοθέτης οδήγησε πέντε ώρες μέχρι το Montreal, στο Quebec για να δει τον Cooper προσωπικά και να τον πείσει να πάρει τον ρόλο.
  3. Δύο μήνες πριν τα γυρίσματα της ταινίας, ο Andrij Parekh, που σκηνοθέτησε το Blue Valentine (πρωταγωνιστεί επίσης ο Ryan Gosling) αρνήθηκε να αναλάβει την ταινία λόγω του κόλπου με τις μηχανές που λαμβάνει χώρα στην αρχή της ταινίας. Συγκεκριμένα, ο σκηνοθέτης ισχυρίστηκε πως είδε στο όνειρο του ότι θα πεθάνει κατά την διάρκεια των γυρισμάτων, κάτι που παραλίγο να γίνει πραγματικότητα, αφού ο κινηματογραφιστής Sean Bobbitt που έκανε το stunt βρέθηκε αναίσθητος στο έδαφος όταν η μοτοσυκλέτα που οδηγούσε έπεσε πάνω του.
  4. O τρόπος που o Luke (Ryan Gosling) και ο Robin (Ben Mendelsohn) ληστεύουν τις τράπεζες, είναι ο αληθινός τρόπος τον οποίο χρησιμοποιούσε επιτυχημένα ο περιβόητος ληστής Carl Gugasian για πάνω από τριάντα χρόνια. Επίσης όλες οι τράπεζες που προβάλλονται στην ταινία, είναι αληθινές και βρίσκονται στην Νέα Υόρκη, μια εκ των οποίων στο Shenectady.
  5. Σύμφωνα με τον Ryan Gosling, όλες οι σκηνές που περιλαμβάνουν ληστεία σε τράπεζα γυρίστηκαν μόνο μία φορά.
  6. Η φράση “If you ride like lighting, you’re going to crash like thunder” που λέει ο Ρόμπιν (Ben Mendelsohn) στον Luke (Ryan Gosling) ήταν εντελώς εκτός σεναρίου και αποτέλεσμα αυτοσχεδιασμού. Πιθανότατα η έμπνευση του ηθοποιού ήρθε από το γεγονός πως ο Luke, φοράει σε πολλές σκηνές της ταινίας μια μπλούζα από το άλμπουμ του συγκροτήματος Metallica, “Ride The Lighting”. Φοβερό ε;
  7. Ο Gosling δεν ήξερε να οδηγά μηχανή, κάτι που χρειάστηκε να μάθει για τα γυρίσματα της ταινίας. Μάλιστα, σε μια επικίνδυνη σκηνή που χρειάστηκε να γυριστεί είκοσι δύο φορές, δεν μπορούσαν να βάλουν κασκαντέρ, με αποτέλεσμα ο Gosling που ήταν πάνω στη μηχανή, να δαγκώνει την μπλούζα του από το άγχος, δημιουργώντας της τρύπες, μέχρι να γυριστεί η σκηνή σωστά.
  8. Ο σκηνοθέτης δεν ήθελε αρχικά να πάρει τον ρόλο η Mendes διότι δεν θεωρούσε πως της ταίριαζε. Χρειάστηκαν, επιμονή και αρκετά λόγια από τον Gosling για να τον πείσει. Μέχρι σήμερα αρκετοί κριτικοί λένε πως αυτή ήταν η καλύτερη ερμηνεία της καριέρας της. Λιγάκι τραγελαφικό, σωστά;
  9. Το βρέφος που χρειάστηκαν για να «υποδυθεί» τον γιο του Luke (Gosling) και της Romina (Mendes), φαίνεται πως ένιωσε μια ασφάλεια και στοργή στην αγκαλιά των δύο ηθοποιών, με αποτέλεσμα οι σκηνές στις οποίες βρίσκονται όλοι μαζί, να βγουν πολύ «φυσικές». Η Mendes αργότερα ισχυρίστηκε πως το παιδί σταματούσε να κλαίει, μόνο όταν το έπαιρνε ο Gosling αγκαλιά (γεγονός που μπορεί να παρατηρήσει ο οποιοσδήποτε, αφού είναι πολύ εμφανές στην ταινία).
  10. Ο Ryan Gosling και η Eva Mendes ερωτεύτηκαν στο σετ αυτή της ταινίας, αφού πρώτα εκείνος όπως αναφέρθηκε παραπάνω την είχε προτείνει την για τον ρόλο της Romina. Παντρεύτηκαν λίγα χρόνια αργότερα και ζουν μαζί ευτυχισμένοι μέχρι σήμερα.