Τιτανικός

ΟΣΚΑΡΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ

Η οσκαρική ταινία που επιλέξαμε για την αυτήν την εβδομάδα είναι το αριστούργημα του James Cameron με τα 11 Όσκαρ, Ο ΤΙΤΑΝΙΚΟΣ.

ΤΙΤΑΝΙΚΟΣ: Δράμα-ρομαντική

Διάρκεια: 194’

Σενάριο-Σκηνοθεσία: James Cameron

Πρωταγωνιστούν: Λεονάρντο Ντι Κάπριο, Κέιτ Ουίνσλετ, Μπίλι Ζέιν, Κάθι Μπέιτς, Φράνσις Φίσερ, Μπιλ Πάξτον

Υπόθεση: 84 χρόνια μετά το ιστορικό ναυάγιο, η εκατοντάχρονη Ρόουζ διηγείται τη συγκλονιστική ιστορία που ξεκίνησε στις 10 Απριλίου 1912, όταν επιβιβάστηκε στον Τιτανικό μαζί με τους υπόλοιπους επιβάτες της πρώτης θέσης, την μητέρα της και τον αρραβωνιαστικό της. Καθώς εκείνη επιβιβάζεται, ο Τζακ, ένας νεαρός τυχοδιώκτης, κερδίζει στα χαρτιά ένα εισιτήριο τρίτης θέσης. Οι ζωές τους διασταυρώνονται πάνω στο πλοίο κι ένας παθιασμένος έρωτας γεννιέται.

Στο κατάστρωμα του Τιτανικού, του πιο διάσημου πλοίου της Ιστορίας, εκτυλίσσεται ένα ειδύλλιο γεμάτο δράση, κατά τη διάρκεια του μοιραίου παρθενικού ταξιδιού. Το 1912 ο Τιτανικός αποτελούσε το μεγαλύτερο κινούμενο αντικείμενο που είχε κατασκευαστεί ποτέ, το καμάρι της εταιρείας ατμόπλοιων White Star Line. Η ιστορία ξεκινάει στον υγρό τάφο του πλοίου, στα τέσσερις χιλιάδες μέτρα κάτω από την επιφάνεια του Ατλαντικού. Ένας φιλόδοξος τυχοδιώκτης (Μπιλ Πάξτον) αναζητά τους θησαυρούς του υπερωκεάνιου, για να ανακαλύψει τελικά μια ιστορία που δεν είχε ειπωθεί. Το τραγικό ναυάγιο διαλύεται για να αποκαλύψει το λαμπερό πλωτό παλάτι τη στιγμή που ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει το παρθενικό του ταξίδι από την Αγγλία.

Ανάμεσα στους χιλιάδες επιβάτες, η μοίρα φέρνει κοντά δύο νεαρές ψυχές και τις προσκαλεί σε ένα πάθος που θ’ αλλάξει τις ζωές τους για πάντα. Η Ρόουζ ΝτεΒιτ Μπιουκάτερ (η βραβευμένη με Όσκαρ Κέιτ Γουίνσλετ) είναι μια 17χρονη κορασίδα της αμερικανικής υψηλής κοινωνίας που ασφυκτιά από τις άκαμπτες προσδοκίες της εδουαρδιανής κοινωνίας, κι ερωτεύεται τον νεαρό Τζακ Ντόσον (τον βραβευμένο με Χρυσή Σφαίρα και Όσκαρ Λεονάρντο ΝτιΚάπριο), έναν επιβάτη τρίτης κατηγορίας με ελεύθερο πνεύμα. Μόλις ο Τζακ καταφέρει ν’ ανοίξει τα μάτια της Ρόουζ και την κάνει να δει τον κόσμο που βρίσκεται έξω από το χρυσό της κλουβί, μεταξύ τους θα δημιουργηθεί ένας ισχυρός απαγορευμένος έρωτας που θα πάρει θέση ανάμεσα στις μεγαλύτερες ιστορίες αγάπης: τίποτα δε θα μπορέσει πια να μπει μεταξύ τους, ούτε καν μια τραγωδία τόσο αδιανόητη όσο η βύθιση του Τιτανικού.

Titanic

Η άποψή μας: Το 1997, ο ΤΙΤΑΝΙΚΟΣ του Τζέιμς Κάμερον έβαλε πλώρη για τις κινηματογραφικές αίθουσες, και γεννήθηκε μια από τις πιο συναρπαστικές και διαχρονικές ιστορίες αγάπης. Η επιτυχία της ταινίας υπήρξε τόσο μεγάλη όσο το όνομα του υπερωκεάνιου, τόσο οικονομικά με 1.8 δις έσοδα παγκοσμίως, όσο και καλλιτεχνικά, αφού απέσπασε 11 Όσκαρ, μεταξύ των οποίων καλύτερης Ταινίας και Σκηνοθεσίας.

Δεν νομίζω κανείς να μπορεί να κρίνει αρνητικά την μεγαλειότητα που επέδειξε ο Cameron δίνοντας ζωή ξανά στον Τιτανικό. Ανέστησε ένα πλοίο από τον πάτο της θάλασσας και το εναπόθεσε μπροστά στα μάτια μας κι εμείς, δεν μπορούσαμε παρά να θαυμάσουμε την προσοχή στην λεπτομέρεια, την αναβίωση ενός μύθου μέχρι και την τελευταία, την πιο μικρή πινελιά.

Ναι, ο Cameron δεν θέλησε απλά να γυρίσει μια ταινία αλλά κάτι περισσότερο. Να κάνει μια ρεαλιστική αναπαράσταση, κάτι που πέτυχε σε ανατριχιαστικό βαθμό. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για την τελειότητα κοστουμιών και μακιγιάζ που ήταν εξίσου εξαιρετικά. Τα ειδικά εφέ που χρησιμοποιήθηκαν, τόσο οπτικά όσο και ηχητικά, είναι από τα πιο άρτια και καλοδουλεμένα στην ιστορία του κινηματογράφου. Αν λάβουμε δε υπόψιν μας την δυσκολία του όλου εγχειρήματος αφού, μία φορά και μόνο υπήρχε η δυνατότητα για να καταστραφεί ολόκληρο το πλοίο, μπορούμε να αντιληφθούμε τον βαθμό δυσκολίας. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για την τελειότητα κοστουμιών και μακιγιάζ.

Επιπλέον, ένα από τα στοιχεία, τα οποία αποτελούν παράγοντα της ποιότητας μιας ταινίας, ενδέχεται να είναι και η ικανότητά της να τη δεις με αμείωτο ενδιαφέρον, ενώ γνωρίζεις από την αρχή το τι πρόκειται να συμβεί στο τέλος. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με τον Τιτανικό, γεγονός που υπήρξε και η βασική αιτία που μας έμεινε αξέχαστη η ταινία.

Ο σκηνοθέτης φρόντισε να γεμίσει την ταινία με σκηνές, που ξεφεύγουν από το ιστορικό γεγονός του ναυαγίου, και επικεντρώνουν την προσοχή μας στην ιστορία του ζευγαριού, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι προσπαθεί να πει επιτροχάδην την ιστορία του Τιτανικού, από άλλη οπτική γωνία. Κατάφερε να εναρμονίσει με καλοδουλεμένο σενάριο την ιστορία του ζευγαριού, και την ιστορία του Τιτανικού, προσφέροντας συγκινήσεις στο θεατή.

titanic-leonardo

Η σκηνή του ζευγαριού στην πλώρη αποτελεί σταθερή αξία για τις αισθηματικές ιστορίες, ενώ ένδειξη σκηνοθετικής τελειότητας συνιστά η σκηνή, χωρίς λόγια, όπου η πρωταγωνίστρια παρατηρεί το ανήλικο κορίτσι, που του μαθαίνουν τους καλούς τρόπους στο τραπέζι, και διακρίνει εκεί το πως θα περάσει το υπόλοιπο της ζωής της.

Οι ερμηνείες όλων των πρωταγωνιστών ήταν πολύ καλές και η χημεία ανάμεσα στο βασικό πρωταγωνιστικό ζευγάρι (Leonardo DiCaprio, Kate Winslet) τέλεια.
Το ξετύλιγμα της ιστορίας είναι άψογο και η σκηνοθεσία του James Cameron υποδειγματική με πλάνα απίστευτης ευφυΐας και ομορφιάς που θα σας κάνουν ή να ανατριχιάσετε ή να μείνετε με το στόμα ορθάνοιχτο! Από την στιγμή μάλιστα της σύγκρουσης του Τιτανικού με το παγόβουνο, η ταινία ανεβάζει σταδιακά τους ρυθμούς της μέχρι την τελική κορύφωση της βύθισης του υπερωκεάνιου. Οι εικόνες που περνάνε μπροστά από τα μάτια του θεατή προκαλούν πραγματικό δέος και δεν είναι εύκολο να περιγραφούν με λόγια, οι στιγμές του πανικού ανεπανάληπτες και το θέαμα ανυπέρβλητο!

H μουσική που έγραψε ο James Horner για τον Τιτανικό ήταν και αυτή το ίδιο αξέχαστη με την ταινία.  Ήταν τέλεια, ήταν ερωτική, ήταν συγκινητική, ήταν περιπετειώδης, ήταν ανατριχιαστική και συνόδευε κάθε λεπτό της ταινίας με άψογο τρόπο!

Βαθμολογία: 9/10