Η ΤΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
Ακούσαμε, είδαμε και σας παρουσιάζουμε την ταινία της εβδομάδας, το βιογραφικό δράμα του Γιάννη Σμαραγδή, ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ.
Σκηνοθεσία: ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΜΑΡΑΓΔΗΣ
Ηθοποιοί: ΜΑΡΙΝΑ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ, ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΠΑΠΑΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ, ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΘΕΡΙΔΗΣ, ΖΕΤΑ ΔΟΥΚΑ, ΓΙΟΥΛΙΚΑ ΣΚΑΦΙΔΑ, ΜΑΡΙΑ ΣΚΟΥΛΑ, ΑΡΓΥΡΗΣ ΞΑΦΗΣ, ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΔΩΝΗΣ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΜΠΑΞΗΣ, ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΛΗΝΑΙΟΣ, ΑΜΑΛΙΑ ΑΡΣΕΝΗ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΛΛΑΤΟΣ, ΣΤΑΘΗΣ ΨΑΛΤΗΣ
Διάρκεια: 120 λεπτά
Πρεμιέρα: Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου 2017
Χρονολογία παραγωγής: 2017
Είδος ταινίας: ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΗ
Χώρα παραγωγής: ΕΛΛΑΔΑ
Υπόθεση: Η ταινία στοχεύει να αναδείξει τη συναρπαστική προσωπικότητα του Νίκου Καζαντζάκη, καθώς και το μαγευτικό τοπίο της Ελλάδας μέσα στο οποίο διαμορφώθηκε. Ο μεγάλος Κρητικός συγγραφέας έλεγε πως η ζωή του ορίζεται από τα ταξίδια του και τα όνειρά του. Αυτό είναι ακριβώς και ότι ο σκηνοθέτης σκοπεύει να επιτύχει με αυτήν την ταινία. Παρουσιάζει τα ταξίδια του στη Γερμανία, την Αυστρία, τη Ρωσία, τη Γαλλία και το όρος Σινά και μέσα από αυτές τις εμπειρίες, να αναδείξει τις φιλοσοφικές και μεταφυσικές του αναζητήσεις.
Ο Γιάννης Σμαραγδής καταπιάνεται με ακόμα έναν μεγάλο Έλληνα, τον συγγραφέα Νίκο Καζαντζάκη (έχουν προηγηθεί ο Κωνσταντίνος Καβάφης, ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος και ο Ιωάννης Βαρβάκης) μέσα από μια βιογραφική ταινία, που προσπαθεί να αναδείξει όχι μόνο τη ζωή, αλλά κυρίως τον στοχασμό του, όμως τελικά δεν ξεπερνάει τα όρια μιας αγιογραφίας.
Η άποψή μας: Ακολουθώντας ένα μεγάλο μέρος της πορείας του σημαντικού λογοτέχνη, ο Σμαραγδής καταγράφει τις περιπλανήσεις του ανά τον κόσμο, τις πιο σημαντικές σχέσεις της ζωής του, όπως αυτή με τον πατέρα του, με τη σύζυγό του Ελένη, τον Άγγελο Σικελιανό, αλλά και τον Ζορμπά, τις δυσκολίες που αντιμετώπισε την περίοδο του πολέμου, και φυσικά την επίθεση που δέχτηκε η υποψηφιότητά του για το Νόμπελ. Χρησιμοποιώντας αποσπάσματα από το πλέον αυτοβιογραφικό του βιβλίο, το «Αναφορά στον Γκρέκο», ο Σμαραγδής επιδιώκει να αναδείξει με λογοτεχνικότητα το πνεύμα του, αν και μερικές φορές ο φιλοσοφικός λόγος του Καζαντζάκη δεν συνάδει με τη ρεαλιστική κινηματογράφηση της ταινίας.
Παρόλα αυτά κρατώντας έναν στρωτό αφηγηματικό ρυθμό, που κατά καιρούς διακόπτεται από μερικές ονειρικές σκηνές, προσπαθεί να κατανοήσει την πολυσύνθετη προσωπικότητά του ήρωά του, τα τραύματα και τις πληγές που τον καθόρισαν, καθώς και τις βαθύτερες αναζητήσεις του. Υπάρχουν όμως αρκετά στοιχεία που μάλλον συνειδητά ο Σμαραγδής αποφεύγει να καταγράψει, άλλα πάλι που περιπλέκει ή αφήνει μετέωρα, γεγονός που τελικά αποδυναμώνει το κεντρικό πρόσωπο.
Ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος βγάζει τον χαρακτήρα ακόμα και στις σιωπηλές του σκηνές, δείγμα μιας βαθύτερης υποκριτικής αντίληψης για τον ήρωα, και η Μαρίνα Καλογήρου στον ρόλο της Ελένης λειτουργεί δραματικά και ευεργετικά. Ο Θοδωρής Αθερίδης φέρνει την απαραίτητη λαϊκή φρεσκάδα στον Ζορμπά του, ο Στάθης Ψάλτης στον τελευταίο του ρόλο μας θυμίζει τι μπορούσε να κάνει όταν δεν υπερέβαλλε, ενώ ο δύσκολος, δύστροπος, δυσβάσταχτος χαρακτήρας του Άγγελου Σικελιανού υποστηρίζεται εξαιρετικά από τον Νίκο Καρδώνη, ο οποίος αποδίδει εξίσου την αφόρητα εγωκεντρική και την εγκάρδια πλευρά του λυρικού ποιητή. Όμως πολλές επιλογές της διανομής σε δεύτερους, πλην όμως σημαντικούς χαρακτήρες δε λειτουργούν, με αποτέλεσμα ολόκληρες σεκάνς να χάνουν την υπόστασή τους.
Βασισμένη στην αυτοβιογραφία του Νίκου Καζαντζάκη «Αναφορά στον Γκρέκο», μια ιστορία αγάπης, πίστης και δύναμης ενός συγγραφέα που μπόρεσε να ξεπεράσει τις αντιξοότητες και τη βαρβαρότητα της εποχής του και να κρατήσει το έργο του αιώνιο.