Γιώργος Λάνθιμος
Λίγες ώρες πριν την ενενηκοστή πρώτη απονομή βραβείων Oscars θα επιθυμούσαμε να εστιάσουμε στη ζωή και το έργο του δικού μας Γιώργου Λάνθιμου, o οποίος είναι φέτος ένας από τα φαβορί, με δέκα υποψηφιότητες, ανάμεσα σε πολλά λαμπρά ονόματα του χώρου.
Ο Γιώργος Λάνθιμος γεννήθηκε στις 27 Μαΐου 1973 στην Αθήνα και για όσους δεν το γνωρίζουν ως έφηβος έπαιζε μπάσκετ, φορώντας την κόκκινη φανέλα της ομάδας του Παγκρατίου. Ο πατέρας του, Αντώνης Λάνθιμος, ήταν γνωστός μπασκετμπολίστας διεθνούς φήμης την δεκαετία του 60 ο οποίος έφυγε από την ζωή δύο μέρες μετά την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων Oscars, που απέσπασε ο γιος του με τη νέα του ταινία “The Favourite”.
O νεαρός τότε Γιώργος έκανε τα πρώτα του βήματα στον χώρο της Τέχνης, σπουδάζοντας αρχικά στην «Σχολή Κινηματογράφου Τηλεόρασης» του Λυκούργου Σταυράκου, ενώ η σκηνοθετικά παρθενική του προσπάθεια, συνέβη το 1995 με την ταινία μικρού μήκους «Ο βιασμός της Χλόης». Παράλληλα, υπογράφει το σενάριο και το μοντάζ της δεκάλεπτης αυτής ταινίας και συμμετέχει στο 18ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Το 2001 σκηνοθετεί μαζί με τον Λάκη Λαζόπουλο την κωμωδία «Ο καλύτερος μου φίλος» με πρωταγωνιστές τον προαναφερθέντα Λάκη, τον Αντώνη Καφετζόπουλο, την Σμαράγδα Καρύδη και την Μαρία Καβογιάννη.
Στη συνέχεια, το 2002 μαζί με την νέα του δουλειά “Uranisco Disco”, ανοίγει τα φτερά του και στον χώρο του θεάτρου, ενώ ήδη από το 1997 έχει σκηνοθετήσει τα βίντεο κλιπ αρκετών Ελλήνων και Κύπριων καλλιτεχνών, μεταξύ των οποίων είναι η Δέσποινα Βανδή, η Μαντώ, ο Leon of Athens με το τραγούδι Baby Asteroid το 2014 και ο Σάκης Ρουβάς, για τα βίντεο κλιπ του οποίου έγινε αρκετός ντόρος τον τελευταίο καιρό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ο Γιώργος Λάνθιμος υπήρξε επίσης μέλος της δημιουργικής ομάδας που σχεδίασε την τελετή έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα, ενώ είναι υπεύθυνος για δυο από τις πιο αστείες ελληνικές διαφημίσεις που γυρίστηκαν ποτέ, για λογαριασμό της δορυφορικής συνδρομητικής τηλεόρασης, NOVA. Ναι, σωστά καταλάβατε αναφερόμαστε στις διαφημίσεις με τον αρκετά φιλόδοξο, θα μπορούσε να πεις κανείς, αστυνομικό που κυνηγά για να συλλάβει τους κατοίκους ενός χωριού κάπου στην Ελλάδα, για τις «παρανομίες» τους.
Έκτοτε, θα λέγαμε πως ξεκινά μια πιο σοβαρή και ώριμη φάση στην ήδη πετυχημένη επαγγελματική του πορεία, με την ταινία «Κινέττα» του 2005. Για πρώτη φορά, αρκετοί έγραψαν πως εμφανίζονται τα πιο σκοτεινά στοιχεία του κόσμου που σκιαγραφεί ο Λάνθιμος στις ταινίες του, τα οποία αργότερα ολοκληρώνονται με τον «Κυνόδοντα» και τις «Άλπεις».
Το 2009 σε ηλικία τριάντα έξι ετών, μαζί με τον Ευθύμη Φιλίππου υπογράφει το σενάριο και σκηνοθετεί την γνωστή σε όλους ταινία «Κυνόδοντας», με διεθνή τίτλο “Dogtooth” που αναφέρθηκε παραπάνω. Ο Λάνθιμος τότε, επιβραβεύεται για το αποτέλεσμα τις σκηνοθετικής του ευφυΐας τόσο από τον κόσμο που άρχισε να τον γνωρίζει καλύτερα, αναζητώντας το έργο του, όσο και από τους κριτικούς, αφού απέσπασε πλήθος βραβείων, με σημαντικότερο εκείνο του «Διεθνούς Φεστιβάλ Καννών» το 2009. Την επόμενη χρονιά καταφέρνει να βρίσκεται στα βραβεία Oscars με την υποψηφιότητα «Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία», χωρίς όμως να καταφέρει να κερδίσει το χρυσό αγαλματίδιο.
Σημαντικό είναι επίσης να αναφερθεί πως την ίδια χρονιά, γίνεται ένας εκ των παραγωγών της ταινίας “Attenberg”, ενώ κάνει και μια εμφάνιση μπροστά από τις κάμερες αυτή την φορά. Ο διάσημος σκηνοθέτης Quentin Tarantino που ήταν τότε υπεύθυνος για το «Φεστιβάλ Ταινιών της Βενετίας», είπε πως το συγκεκριμένο έργο δείχνει μια διαφορετική εκδοχή της Ελλάδας.
Με γοργούς ρυθμούς, ο Γιώργος Λάνθιμος αφού έχει παντρευτεί την εκλεκτή της καρδιάς του το 2013, φτάνουμε στο 2015 και στο επόμενο σκηνοθετικό κατόρθωμα του με την ταινία “The Lobster”, αλλιώς γνωστής εδώ στην Ελλάδα “Ο Αστακός”. Φαίνεται πως αυτό που λένε ότι «ομάδα που κερδίζει, δεν αλλάζει» συνέβη και εδώ. Το σενάριο συνυπογράφει ο Ευθύμης Φιλίππου («Κυνόδοντας» – 2009) και οι δύο συνεργάτες επιλέγουν τον Collin Farrell για να αναλάβει τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την κωμική-δραματική πανδαισία. Πλάι του ερμηνεύουν εξαιρετικά οι Rachel Weisz, Lea Seydoux και Olivia Colman.
Το επιτυχές αυτό εγχείρημα, πρόκειται για μια ελληνική, ιρλανδική, ολλανδική, γαλλική και βρετανική παραγωγή, που κέρδισε το Βραβείο Κριτικής Επιτροπής στο «Φεστιβάλ των Καννών» την ίδια χρονιά και απέσπασε μια υποψηφιότητα για το Oscar «Πρωτότυπου Σεναρίου» στα ογδοηκοστά ένατα βραβεία της Ακαδημίας. Ο Λάνθιμος φτάνει για ακόμη μια φορά στην πηγή, αλλά δυστυχώς δεν πίνει νερό, αφού δεν κερδίζει το βραβείο της επιβλητικής βραδιάς.
Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει, το είπαμε, θυμάστε;
Για τρίτη φορά και εν έτει 2017 ο Ευθύμης Φιλίππου συνεργάζεται με τον Λάνθιμο και η χημεία τους, παράλληλα με την σκληρή δουλειά και το εξαιρετικό cast γεννούν τον «Θάνατο του Ιερού Ελαφιού» με πρωτότυπο τίτλο “The Killing of a Sacred Deer”. Ο Collin Farrell βρίσκεται και πάλι στο πρωταγωνιστικό πηδάλιο ενώ αυτή τη φορά δίπλα του βρίσκεται η Nicole Kidman σε ένα σενάριο που βασίζεται στην αρχαία τραγωδία «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη. Στην ουσία ο θάνατος του ιερού ελαφιού είναι απολύτως πρωτότυπος τίτλος, καθώς ουσιαστικά αναφέρεται στο ελάφι που πέθανε εξαιτίας του Αγαμέμνονα και άνηκε στην Άρτεμη. Εξού και η ανάγκη να θυσιαστεί η Ιφιγένεια στην εν λόγω τραγωδία.
Η ταινία έλαβε το βραβείο καλύτερου σεναρίου στο 70ο φεστιβάλ των Καννών, ενώ σε άλλα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου, ήταν υποψήφια στις κατηγορίες του σκηνοθέτη, σεναριογράφου και Α’ Ανδρικού Ρόλου.
Βρισκόμαστε στο 2018 πλέον, ο Λάνθιμος στα σαράντα έξι του χρόνια επιχειρεί το επόμενο μεγάλο βήμα της καριέρας του, που δεν είναι άλλο από το “The Favourite”. Πρόκειται για μια ταινία εποχής που λαμβάνει χώρα τον 18ο αιώνα και μαρτυρά τα συμβάντα που οδήγησαν την καθαίρεση της Σάρα Τσώρτσιλ (Rachel Weisz) από τον τίτλο της πρώτης κυρίας της αυλής της βασίλισσας (Olivia Colman) και την αντικατάστασης εκείνης, από την ξαδέρφη της Άμπιγκεϊλ Χιλ (Emma Stone).
Το σενάριο ανήκει στους Deborah Davis και Tony Macnamara.
Η «Ευνοούμενη» αφού έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο 75ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου στις 30 Αυγούστου του 2018, κέρδισε δύο βραβεία την συγκεκριμένη νύχτα (Το βραβείο των Κριτικών/Καλύτερη Γυναικείος Ρόλος για την Olivia Colman) και από τότε συνέχισε με ένα σερί διακρίσεων σε βραβεία BAFTA (British Film Awards), Golden Globes και BIFA (British Independent Film Awards).
Σήμερα, 24 Φεβρουαρίου 2019, για ακόμη μια φορά το όνομα του βρίσκεται ανάμεσα σε αυτά που θα ακουστούν στην απονομή των φετινών βραβείων της Ακαδημίας. Τώρα πιο σίγουρα, πιο σοβαρά, πιο εκκωφαντικά από ποτέ. Η ταινία του αυτή είναι υποψήφια για δέκα Oscars. Μια φοβερή επαγγελματική πορεία ξετυλίγεται και ωριμάζει παράλληλα με τον καλλιτέχνη Γιώργο. Tι επιφυλάσσει το μέλλον για τον Έλληνα σκηνοθέτη; Με βάση την δουλειά του, φανταζόμαστε κάτι πολύ λαμπρό και το ευχόμαστε ολόψυχα.
Συνοψίζοντας, παρόλο που το άρθρο αυτό είναι αφιέρωμα, δεν θα ήταν πρέπον να έλειπε ένα τελικό συμπέρασμα για τα Oscars. Ελπίζουμε, ως σκεπτόμενο κοινό πρώτα και μετά ως θαυμαστές και φίλοι του Σινεμά, βραβεία σαν αυτά της Ακαδημίας αλλά και παρόμοια, να προάγουν μόνο την τέχνη και να φωτίζουν τον δρόμο για ένα καλύτερο αύριο. Θυμηθείτε δεν θα έπρεπε να υπάρχουν νικητές και χαμένοι. Βραδιές σαν τις σημερινές πρέπει να είναι γιορτή για τον κινηματογράφο. Κάθε άποψη, όπως έχουμε γράψει ξανά, σωστά τεκμηριωμένη και εκφραζόμενη με σεβασμό, είναι απολύτως δέκτη. Συνεπώς, είτε αποδειχτεί μεγάλος νικητής η σκηνοθετικά φανταστική «Ευνοούμενη» απόψε, είτε το οπτικό αριστούργημα του Cuarón “Roma”, είτε οποιαδήποτε άλλη ταινία, εμείς ευχόμαστε να κερδίζει πάντοτε η Τέχνη. Αυτό να εύχεστε και εσείς!
Παρακάτω σας παραθέτουμε τα trailers από τις τέσσερις πιο πρόσφατες και πιο γνωστές, ταινίες του σκηνοθέτη και φυσικά τις δύο αστείες διαφημίσεις.
Στον Γιώργο Λάνθιμο λοιπόν και σε όλους τους υποψηφίους, καλή επιτυχία!
Κυνόδοντας – Dogtooth (2009):
Αστακός – The Lobster (2015):
Ο Θάνατος του Ιερού Ελαφιού – The Killing of a Sacred Deer (2017):
Η Ευνοούμενη – The Favourite (2018):
Και φυσικά οι δύο ξεκαρδιστικές διαφημίσεις: