Into the wild

Into the wild

Πρωταγωνιστούν: Emile Hirsch, Vince Vaughn, Catherine Keener

Μετά την αποφοίτηση του από το Πανεπιστήμιο, ο πολύ έξυπνος και χαρισματικός Christopher McCandless παρατάει όλα του υπάρχοντα, δωρίζει όλες του τις οικονομίες και ξεκινά ένα απρόσμενο ταξίδι προς την Αλάσκα, με σκοπό να επιβιώσει μόνος του στην άγρια φύση. Στον δρόμο του, γνωρίζει μια σειρά από ανθρώπους, οι οποίοι με τον δικό τους μαγικό τρόπο θα του αλλάξουν τη ζωή.

into-the-wild

Οι ονειροπόλοι δεν δαμάζονται.

Ο λόγος που χρησιμοποιήθηκε η παραπάνω φράση του Paulo Coelho, είναι επειδή ταιριάζει γάντι στον πρωταγωνιστή αυτής της ιστορίας. Ο Christopher McCandless αφήνει τα πάντα πίσω του, δημιουργεί μια περσόνα, μάλλον καλύτερα βγάζει στην επιφάνεια τον αληθινό εαυτό του που ακούει στο όνομα “Alexander Supertramp” και έτσι, ξεκινά το ταξίδι του προς το άγνωστο. Μαζί του συνεπαίρνει ακόμη και τον πιο κυνικό ρεαλιστή και κάνει τις καρδιές των θεατών να χτυπούν ξανά. Κάνει τις καρδιές να λιώνουν από ζήλο, από αγάπη, από ενθουσιασμό και τρόμο απέναντι στο απέραντο άγνωστο της ελευθερίας.

Ο Emile Hirsch, κρατώντας γερά το πρωταγωνιστικό πηδάλιο, ενσαρκώνει εξαίσια τον ρόλο του νεαρού ταξιδευτή και μας χαρίζει σκηνές που χαράζονται ανεξίτηλα στην μνήμη κάθε θεατή. Σε γενικότερο πλαίσιο, η ιστορία και το θέμα της ταινίας προσφέρουν μια γεμάτη, δυνατή εμπειρία, με τον Hirsch να βρίσκεται εκεί, για να καλύψει κάθε κενό που ίσως υπάρχει δένοντας αρμονικά με τους συμπρωταγωνιστές του και με τον χαρακτήρα που υποδύεται. Η ερμηνεία του ταιριάζει απόλυτα με το όλο σκεπτικό της ταινίας περί απλότητας, αφού λίγα λόγια του, μερικές εκφράσεις του προσώπου του, όπως ένα χαμόγελο ή ένα δάκρυ ευτυχίας ανατριχιάζουν τον θεατή και τον βάζουν κατευθείαν σε σκέψεις σχετικά με την ζωή, την προσωπική πορεία του καθενός, αλλά και την γενικότερη ομορφιά που υπάρχει στον κόσμο. Θα μπορούσε να πει κάποιος πως ο Emile Hirsch, γεννήθηκε για να παίξει αυτόν το ρόλο, πως δηλαδή δεν υποδύεται, αλλά είναι ο Alexander Supetramp.

into-the-wild-hd

Το σενάριο υπογράφουν οι Sean Penn και Jon Krakauer, ενώ η σκηνοθεσία ανήκει αποκλειστικά στον πρώτο, ο οποίος ειλικρινά μεγαλουργεί. Από την επιλογή των ηθοποιών και τις ώρες των γυρισμάτων, τον πρωτοποριακό τρόπο που ο κάμερα-μαν πλησιάζει πεζός τα πρόσωπα και τα σώματα των ηθοποιών, μέχρι και εκείνο το τελευταίο ηλιοβασίλεμα που ξεπροβάλλει μέσα από τα χιονισμένα βουνά, φαίνεται πως ο Penn γνωρίζει πολύ καλά τι κάνει, ξεδιπλώνοντας το σκηνοθετικό του ταλέντο.

Την ταινία προικίζει μουσικά ο Eddie Vedder, των Pearl Jam, ο οποίος σαν έμπειρος ποιητής μελοποιεί γλυκά και ώριμα πλέον, τα έργα του και ίσως και ένα κομμάτι της δικής του ψυχής, αφού νιώθω πως κάτι βαθύτερο, πιθανόν από τα εφηβικά του χρόνια, τον συνδέει με την ταινία.

Niland

H ταινία αυτή, αποτελεί φόρο τιμής στους ονειροπόλους, σε εκείνους που δεν μπορούν να ζήσουν στα αποπνικτικά, στενά πλαίσια της ματεριαλιστικής, αδιάφορης για τον άνθρωπο κοινωνίας. Αποτελεί ύμνο σε εκείνες τις, ίσως καταπιεσμένες, ψυχές που έχουν κοιμίσει για λίγο την επιθυμία τους να νιώσουν ελεύθεροι κάνοντας κάτι πολύ απλό, κάτι που αγαπούν, κάτι που πρεσβεύει την ύπαρξη τους και τους κρατά ξάγρυπνους τα βράδια.

Εν κατακλείδι, αυτό νομίζω είναι και το μήνυμα της ταινίας. Το ταξίδι του Christopher McCandless εννοείται είχε προβλήματα και ίσως κάποια στιγμή να είχε και εκείνος τις αμφιβολίες του. Πολύ πιθανόν μάλιστα, αν μαθαίνατε την ιστορία του, να μην ήθελε να ακολουθήσετε την πορεία του. Παρόλα αυτά νομίζω θα ενέκρινε τον παρακάτω συλλογισμό:

Mexicali

Κυνηγήστε τα όνειρα σας, με σεβασμό πρώτα απέναντι στον εαυτό σας και στον κόσμο γύρω σας. Αφεθείτε στην αφοπλιστικά μαγική και ειλικρινή δύναμη που έχουν τα απλά πράγματα. Ένα βλέμμα, ένα χαμόγελο ενός ανθρώπου που αγαπάτε, η ζέστη του καλοκαιριού και η δροσιά που προσφέρει ένα μήλο κάτω από την ξεκούραστη σκιά των δέντρων, το βαρύ κρύο του χειμώνα. Αναπνεύστε βαθιά και ηρεμήστε. Μετά από αυτό, αγωνιστείτε ξανά. Μια στιγμή αρκεί, για να σωθούμε.

Kαι θυμηθείτε, η χαρά υπάρχει πραγματικά μόνο όταν μοιράζεται.

Παρακάτω, μετά το τρέιλερ της ταινίας, σας παραθέτω και δύο από τα τραγούδια του εξαίσιου soundtrack  που φέρει την υπογραφή του Eddie Vedder όπως προαναφέρθηκε. Προσοχή, τα βίντεο περιέχουν spoilers.

Guaranteed – Eddie Vedder

Hard Sun – Eddie Vedder