Οι καλύτερες ταινίες με Serial Killers στην ιστορία του κινηματογράφου!
Ο κόσμος αισθάνεται ένα ανεξήγητο «δέος» μπροστά στην ακραία δράση των serial killers. Η πορεία μιας ζωής που οδήγησε στο φρικαλέο έγκλημα δεν παύει ποτέ να αποτελεί ενδιαφέρον μελέτης από ειδικούς επιστήμονες που ασχολούνται με την ψυχολογία. Αλλά και ο απλός κόσμος ανέκαθεν προσπαθούσε να αποκωδικοποιήσει το μυστήριο των ανθρώπων αυτών που συγκλόνισαν τα παγκόσμια δεδομένα με τη δράση τους! Αυτή την ενασχόληση όλων μας αντιλήφθηκαν και «χρησιμοποίησαν» οι παραγωγοί ταινιών για να δημιουργήσουν τις παρακάτω ταινίες:
The Boston Strangler (Richard Fleischer, 1968)
Ο «Boston Strangler», όπως έμεινε γνωστός, ήταν ένας serial killer ο οποίος έδρασε από το ’62 μέχρι και το ’64 και σκότωσε 13 γυναίκες. Για τους φόνους καταδικάστηκε σε ισόβια φυλάκιση ο Albert DeSalvo, όμως, αν και ο ίδιος ομολόγησε, δεν έχουν βρεθεί αποδείξεις που να τον συνδέουν με τους φόνους μέχρι και σήμερα, πλην του τελευταίου τον Ιανουάριο του ’64. Συνεπώς, έχουν προκύψει πολλές θεωρίες γύρω από το ζήτημα και υπάρχουν αυτοί που υποστηρίζουν πως τα εγκλήματα διαπράχθηκαν από περισσότερα από ένα μόνο άτομα. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Tony Curtis και Henry Fonda ως ο δολοφόνος και ο αστυνόμος στον οποίο μαρτύρησε, αντίστοιχα.
Bonnie and Clyde (Arthur Penn, 1967)
Ο λόγος της υστεροφημίας του ομώνυμου ζευγαριού. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Faye Dunaway (Bonnie) και Warren Beatty (Clyde), ως δύο εγκληματίες που έδρασαν στο κέντρο των Η.Π.Α. μαζί με τη συμμορία τους κατά τη διάρκεια της μεγάλης οικονομικής κρίσης του ’29, ληστεύοντας και σκοτώνοντας όποτε βρίσκονταν σε δύσκολη θέση. Η ταινία θεωρείται ορόσημο στην ιστορία του κινηματογράφου, καθώς οδήγησε στη χαλάρωση περιορισμών σχετικών με την απεικόνιση σεξ και βίας στη μεγάλη οθόνη. Σήμερα, θαυμάζεται ως μία από τις καλύτερες ταινίες που έγιναν ποτέ.
Zodiac (David Fincher, 2007)
Στα τέλη της δεκαετίας του 1960 μια σειρά από φόνους συγκλονίζει το Σαν Φρανσίσκο. Μετά τον καθένα απ’ αυτούς η αστυνομία λαμβάνει μια κρυπτογραφημένη επιστολή από τον serial killer, ο οποίος υπογράφει με το ψευδώνυμο Zodiac. Ένας σκιτσογράφος, ένας δημοσιογράφος κι ένας αστυνομικός θα προσπαθήσουν με κάθε τρόπο να αποκαλύψουν την ταυτότητά του. Μέχρι σήμερα κανείς δεν ξέρει ποιος ακριβώς ήταν ο Zodiac αν και υπάρχουν πολλές υποθέσεις για την ταυτότητά του.
Henry: Portrait of a Serial Killer (John McNaughton, 1986)
H ταινία πρόκειται για ένα ψυχολογικό θρίλερ, το οποίο αφηγείται τη δράση ενός serial killer ο οποίος σκοτώνει τυχαία θύματα ατιμώρητος. Βλέπουμε τη διπλή ζωή που ζούσε ο Χένρι, όντας από τη μία ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας και από την άλλη ένας αιμοσταγής δολοφόνος. Πρόκειται για την αληθινή ιστορία του serial killer Χένρι Λούκας, ο οποίος αρεσκόταν να σκοτώνει τα θύματά του με διαφορετικό τρόπο κάθε φορά.
Monster (Patty Jenkins, 2003)
Η ταινία «Monster» αφηγείται τη ζωή της Aileen Wuornos (στον ρόλο η Charlize Theron), μίας πρώην ιερόδουλης η οποία καταδικάστηκε σε θάνατο το 2002 για τη δολοφονία έξι ανδρών, ενώ ήταν υπεύθυνη και για έναν ακόμα φόνο. Έδρασε προς το τέλος της δεκαετίας του ’80 και στις αρχές του ’90. Η Wuornos υποστήριζε πως τα θύματα επιχείρησαν να την βιάσουν και πως τους σκότωσε για να προστατευθεί. Οι περισσότεροι από τους κριτικούς σχολίασαν θετικά την ταινία, αναγνωρίζοντας καθολικά ως κορυφαίο της στοιχείο την ηθοποιία της Theron, η οποία ονομάστηκε από πολλούς ως μεταμόρφωση και ενσάρκωση. Η Theron κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης ηθοποιού το 2004 για τη συγκεκριμένη ερμηνεία.
Ψυχώ (Άλφρεντ Χίτσκοκ, 1960)
Με την υπογραφή ενός από τα πιο ιερά τέρατα στην ιστορία του σινεμά, το «Ψυχώ» του Άλφρεντ Χίτσκοκ, η ταινία σήμα-κατατεθέν του μετρ του μυστηρίου και κατά πολλούς η καλύτερη δημιουργία του μαζί με τα «Πουλιά», το φιλμ που μας έκανε να αντιληφθούμε ως βλαβερή συνήθεια το βραδινά ντους στα δωμάτια ξενοδοχείων, είναι μια από τις πιο πρωτοποριακές ταινίες ολόκληρου του horror είδους και ειδικότερα εκείνης της υποκατηγορίας που έχει να κάνει με serial killers.
Η σιωπή των αμνών (Τζόναθαν Ντέμι, 1991)
Τι να πει κανείς για μια από τις καλύτερες crime drama ταινίες όλων των εποχών και την απόλυτη ονείρωξη κάθε οπαδού ταινιών με serial killers. O «Μπούφαλο Μπιλ», όπως έχει ονομαστεί από τον Τύπο, ο δολοφόνος ευτραφών γυναικών που κυνηγάει η εκπαιδευόμενη πράκτορας του FBI, Κλαρίς, θα ήταν μάλλον έτσι κι αλλιώς ένας από τους πιο καλοστημένους και τρομακτικούς serial killers όλων των εποχών. Αναβαθμίζεται ωστόσο από την παρουσία του έτερου μεγάλου serial killer που κάνει την εμφάνισή του στην αριστουργηματική «Σιωπή των αμνών»: ο δρ. Χάνιμπαλ Λέκτερ, ο ανθρωποφάγος ψυχίατρος που βρίσκεται φυλακισμένος σε ένα κελί και καθοδηγεί την άπειρη Κλαρίς σε αυτή της την έρευνα, καταφέρνει με κάτι λιγότερο από 20 λεπτά συμμετοχής στην ταινία να γράψει κινηματογραφική ιστορία και πάνω από όλα, να καθορίσει ένα από τα καλύτερα αστυνομικά θρίλερ που γυρίστηκαν ποτέ.
Seven (Ντέιβιντ Φίντσερ, 1995)
Μια μουντή πόλη χωρίς όνομα. Βουτηγμένη στη σαπίλα και την διαφθορά. Απρόσωπη και γκρίζα. Όταν ένας αυτόκλητος τιμωρός που σκοτώνει «αμαρτωλούς» (με γνώμονα τα εφτά θανάσιμα αμαρτήματα) θα κάνει την εμφάνισή του σε αυτήν, καμία έκπληξη δεν θα προκληθεί. Το αστυνομικό θρίλερ του Ντέιβιντ Φίντσερ, το άτυπο αντίπαλο δέος της «Σιωπής των αμνών» στα τόσο εμπνευσμένα 90s, έχει υπάρξει μια από τις πιο επιδραστικές ταινίες του είδους και ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της θρυλικής της φήμης το οφείλει στην φιγούρα που εμφανίζεται στο τελευταίο μισάωρό της, η οποία κυριαρχεί απόλυτα και σηματοδοτεί την καλύτερη αποτύπωση serial killer που έχουν δει ποτέ τα μάτια μας στο σινεμά. Ο Κέιβιν Σπέισι κάνει το μεγάλο ερμηνευτικό μπαμ της καριέρας του υποδυόμενος έναν χαρακτήρα που διακατέχεται από μια ταυτόχρονη αίσθηση ανώτερου καθήκοντος και μια αμείλικτη, εγκληματική και γεμάτη βαρβαρότητα ψυχοσύνθεση.