Foxcatcher

Foxcatcher

Βασισμένη σε μια αληθινή ιστορία, η ταινία του Μπένετ Μίλερ είναι φτιαγμένη για να αφήσει το σημάδι της στο αμερικάνικο σινεμά, αφηγούμενη μια βαθιά λυπημένη, αληθινά προβληματική εκδοχή ενός αμερικάνικου ονείρου που καταλήγει εφιάλτης.

  • Σκηνοθεσία: Μπένετ Μίλερ
  • Σενάριο: E. Μαξ Φράι, Νταν Φούτερμαν
  • Πρωταγωνιστούν: Τσάνιγκ Τέιτουμ, Στιβ Καρέλ, Μαρκ Ράφαλο, Βανέσα Ρεντγκρέιβ
  • Διάρκεια: 135 λεπτά
  • Η.Π.Α.: 2014

Περίληψη: Ο Χρυσός Ολυμπιονίκης Μαρκ Σουλτζ λαμβάνει μια πρόσκληση από τον εκατομμυριούχο Τζον Ντυ Ποντ, να μετακομίσει στις εγκαταστάσεις του για να προπονήσει μια ομάδα παλαιστών για τους Ολυμπιακούς της Σεούλ του 1988. Δέχεται με ενθουσιασμό, καθώς το βλέπει και σαν μια ευκαιρία να ξεφύγει από τη σκιά του αδερφού του, Ντέιβ.

Ο Ντυ Ποντ από την πλευρά του, θέλει τον άπιαστο σεβασμό των συνομηλίκων του και της πάντα επικριτικής μητέρας του. Κολακευμένος από την προσφορά, ο Μαρκ βλέπει τον Ντυ Ποντ ως πατρική φιγούρα κι αναζητά συνεχώς την επιβεβαίωση του. Η άστατη προσωπικότητα όμως του Ντυ Ποντ, σύντομα θα παρασύρει το Μαρκ σε ένα νοσηρό τρόπο ζωής, κι απειλεί να υπονομεύσει την προετοιμασία του. Η εμμονή του με το Ντέιβ και την αποφασιστικότητα που αποπνέει, θα τροφοδοτήσει την παράνοια του, και οι τρεις τους θα οδεύσουν προς μια τραγωδία που κανείς δε θα μπορούσε να έχει προβλέψει.

Η αληθινή ιστορία πίσω από το «Foxcatcher» είναι μια από εκείνες που θα δυσκολευόσουν να πιστέψεις αν δεν ήξερες ότι είναι αληθινές. Η αφετηρία της βρίσκεται λίγο μετά του ολυμπιακούς του 1984 εκεί όπου τα αδέλφια Μάρκ και Ντέιβ Σουλτς κέρδισαν και οι δυο χρυσό μετάλλιο στην ελληνορωμαϊκή πάλη. Με τις δάφνες από την επιτυχία τους να έχουν γρήγορα ξεχαστεί, ο Μαρκ και ο Ντέιβ προπονούνται ήδη για τους επόμενους ολυμπιακούς και το παγκόσμιο πρωτάθλημα. Ο Ντέιβ είναι παντρεμένος, πατέρας δύο παιδιών, ο Μαρκ μοιάζει να μην έχει άλλο κίνητρο ή ενδιαφέρον στη ζωή του εκτός από την πάλη. Όταν ο Τζον ΝτιΠοντ, ένας εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος που ζει στο Foxcatcher Farm, ένα μεγαλειώδες κτήμα στην σκιά της ηλικιωμένης μητέρας του, θα του προτείνει να μετακομίσει εκεί και να προπονηθεί υπό την καθοδήγησή του, ο Μαρκ θα δει ξαφνικά την δυνατότητα μιας καλύτερης ζωής σε ιδανικές συνθήκες και την ευκαιρία να αφοσιωθεί σε αυτό που πραγματικά αγαπά και το οποίο θέλει να γίνει: ο καλύτερος αθλητής πάλης στον κόσμο.

foxcatcher

Η άποψή μας: Πιστός στις αληθινές ιστορίες, ο Μίλερ στήνει και εδώ ακόμη ένα χαμηλότονο βιογραφικό δράμα με έντονα μυθοπλαστικά στοιχεία. Αυτό του Τζον ντι Ποντ, γόνου μιας εκ των πλουσιότερων αμερικανικών οικογενειών, και των αδερφών Μαρκ και Ντέιβ Σουλτζ, χρυσών ολυμπιονικών του Λος Άντζελες στην ελευθέρα πάλη. Έχοντας μια δεμένη, τρυφερή όσο και ανταγωνιστική σχέση μεταξύ τους, τα αδέρφια ζουν δύο διαφορετικές ζωές, αυτήν του ευτυχισμένου οικογενειάρχη ο Ντέιβ κι εκείνη ενός μοναχικού, διψασμένου για αναγνώριση κι εσωστρεφούς «μεγάλου παιδιού­» ο Μαρκ.

Συνδυάζοντας την ευαίσθητη εκκεντρικότητα του Τρούμαν Καπότε και την αντισυμβατική εμμονή του Μπίλι Μπιν, των δύο μοναχικών ηρώων των προηγουμένων ταινιών του («Truman Capote», «Moneyball»), ο Μπένετ Μίλερ βρίσκει στο πρόσωπο του ψυχολογικά ασταθούς πολυεκατομμυριούχου και στην ερμηνεία του μεταμορφωμένου (κι εμφανισιακά) σταρ άλλον έναν ιδανικό εκφραστή των ιδεών περί καπιταλιστικής ευημερίας, γοητείας της εξουσίας και αμερικανικού πάθους για την επιτυχία. Μαζί κι ένα ζωντανό παράδειγμα του ακριβού τιμήματος που τις συνοδεύει. Αν και η ταινία στέκει έξοχα ως δράμα χαρακτήρων, μιλάει βαθιά για μια άρρωστη πλευρά της Αμερικής, και πιο συγκεκριμένα για τη νοσηρότητα στην ελεύθερη αγορά και στην εξαγορά της συνείδησης και της ψυχής των μη προνομιούχων από μια κρυφή, ανέγγιχτη εξουσία.

Με μεθοδικό, κλινικό, αλλά καθόλου αποστασιοποιημένο τρόπο, ο Μπένετ Μίλερ ξεγυμνώνει τους μεν και τους δε, κάνοντας κριτική, χωρίς όμως να κάνει κήρυγμα ούτε στιγμή. Ο εντελώς μεταμορφωμένος Στιβ Καρέλ μπορεί να εκπλήξει ως Ντι Ποντ, ενώ δίπλα στον Καρέλ στέκονται άξια ο Τσάνινγκ Τέιτουμ και ο Μαρκ Ράφαλο, στους ρόλους των αδελφών Σουλτς. Βραβείο σκηνοθεσίας στις Κάνες και πολλές οσκαρικές υποψηφιότητες (σκηνοθεσίας-σεναρίου, Α΄ και Β΄ ανδρικού ρόλου και μακιγιάζ-κομμώσεων) για ένα βιογραφικό δράμα οδυνηρά σκληρής κριτικής, που φωτίζει τη σκοτεινή (ταξική, οικονομική, ψυχολογική) πλευρά κάθε εφήμερου success story.