Tomb Raider

Tomb Raider (2018)

Πρωταγωνιστούν: Alicia Vikander, Dominic West, Walton Goggins

H Lara Croft επιστρέφει, πιο δυναμική από ποτέ, με έναν τίτλο που ίσως αδικεί τόσο τον χαρακτήρα, όσο και την εξαιρετική ερμηνεία της Alicia Vikander.
Αρκετά χρόνια μετά από την εξαφάνιση του πατέρα της, Λόρδου Richard Croft, η Lara έχοντας απαρνηθεί, κατά κάποιο τρόπο, τα πλούτη και τον τρόπο ζωής που συνδέεται με το όνομα της, εργάζεται ως courier και περιπλανιέται χωρίς σκοπό και ενδιαφέρον στους δρόμους το Λονδίνου. Ύστερα από ένα ατύχημα με το ποδήλατο της, συλλαμβάνεται και την εγγύηση πληρώνει μια παλιά συνεργάτιδα του πατέρα της, που μάλιστα την προειδοποιεί πως αν δεν απαιτήσει την κληρονομιά που δικαιωματικά της ανήκει, η έπαυλη Croft όπου είναι και το μέρος που μεγάλωσε και κρύβει όλες τις αναμνήσεις που έχει με εκείνον, θα πωληθεί.

Η Lara, επισκέπτεται τότε την έπαυλη και βρίσκει την είσοδο σε ένα κρυφό δωμάτιο που φαίνεται πως ήταν το γραφείο του πατέρα της. Εκεί θα διαβάσει τις σημειώσεις του και θα δει ένα βίντεο που την παροτρύνει να καταστρέψει την πιο πρόσφατη έρευνα του, που σχετίζεται μάλιστα και με την εξαφάνιση του. Η Lara όχι απλώς, δεν υπακούει στην τελευταία επιθυμία του, αλλά αποφασίζει να ξεκινήσει ένα ταξίδι που θα δώσει σκοπό στην ζωή της, θα της αποκαλύψει κρυμμένα μυστικά και ελπίζει πως θα μάθει τι πραγματικά συνέβη στον πατέρα της.

Tomb

Έχοντας μεγαλώσει με τα παιχνίδια, τις ιστορίες και τις ταινίες της εν λόγω ηρωίδας, δεν θα μπορούσα να είμαι πιο ενθουσιασμένος που ο πρώτος χαρακτήρας video game που «ερωτεύτηκα» σαν παιδάκι, επιστρέφει και πάλι στο προσκήνιο και στην μεγάλη οθόνη. H εξαιρετικά ταλαντούχα Alicia Vikander δέχεται να υποδυθεί την διάσημη αρχαιολόγο και αποδίδει άρτια μια πιο ειλικρινή, συναισθηματική αλλά και συνάμα σκληρή και δυναμική πτυχή της Lara, στα πρώτα της βήματα, πριν ακόμη γίνει η αρχαιολόγος που όλοι γνωρίζουμε, σε μια ταινία βασισμένη στο reboot της σειράς παιχνιδιών που έγινε το 2013. H ηθοποιός φαίνεται να σέβεται απολύτως τον χαρακτήρα και προσπαθεί να τον αναπαραστήσει πιστά και ευλαβικά καθώς στοχεύει να συνδέσει, θέλοντας και μη, το όνομα της με αυτό της ηρωίδας. Η Alicia Vikander λοιπόν δεν υποδύεται την Lara Croft. Η Alicia Vikander είναι η Lara Croft.

Η ταινία στο γενικότερο σύνολο της είναι μια κλασσική περιπέτεια με την οποία περνάς σίγουρα ευχάριστα το δίωρο σου, αλλά έχει αρκετές ελλείψεις που αδικούν τόσο τον εαυτό της, όσο και την ερμηνεία της Οσκαρικής Vikander. Αρχικά, προβάλλεται ένα πολύ μικρό κομμάτι του χαοτικά μεγάλου νησιού που υπήρχε στο video game και αυτό είναι κάπως δικαιολογημένο, λόγω περιορισμένου χρόνου.

Παρόλα αυτά ίσως να μην έχει αποδοθεί με τον σωστότερο τρόπο το περιβάλλον, αφού παρουσιάζονται μόνο δύο, τρία σημεία που φαίνονται κάπως αδιάφορα ως προς το μάτι. Η πλοκή συμβαδίζει με την δράση μέχρι ένα σημείο σε ικανοποιητικό βαθμό, αλλά και πάλι η ταινία από ένα σημείο και μετά αρχίζει να χάνει τα βήματα της, αφού παρουσιάζει στείρα στον θεατή πολλές πληροφορίες για να επεξεργαστεί και δεν τον προσκαλεί να γίνει συμμέτοχος στην ιστορία που ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια του. Γενικότερα, αφήνεται η εντύπωση πως υπάρχουν υπερβολικά αρκετά πράγματα που πρέπει να ειπωθούν στον ελάχιστο χρόνο των δύο και κάτι ωρών και έτσι ίσως γίνεται ένα ικανοποιητικό μεν, βιαστικό δε «πασάλειμμα».

lara-croft

Συνοψίζοντας, για να μην παρεξηγηθώ, το Tomb Raider του 2018 δεν είναι μια κακή ταινία. Είναι μια καλή ταινία που θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη, εάν είχαν αποφευχθεί ορισμένα λάθη. Από την στιγμή που θα μπεις στην αίθουσα, μέχρι που θα πέσουν οι τίτλοι τέλους νιώθεις πως προετοιμάζεσαι για κάτι, το οποίο δεν έρχεται ποτέ.

Οι σεναριογράφοι, ίσως εσκεμμένα θέλησαν να δώσουν στον θεατή το συναίσθημα αυτό, για να ανοίξουν έτσι τον δρόμο σε ένα πιθανό sequel, μα αυτός ίσως ήταν και ο λόγος που η ταινία έχασε αυτό το κάτι που θα μπορούσε να την κάνει να ξεχωρίσει.

Αναμένουμε την επόμενη ταινία με αγωνία!

ΥΓ1: Οι συγκρίσεις μεταξύ Angelina Jolie και Alicia Vikander, είναι ανούσιες και απλώς διχάζουν το κοινό σε δύο μέρη. Αν και προτιμώ Vikander, οι δύο ηθοποιοί υποδύονται δύο διαφορετικές εκδοχές του ίδιου χαρακτήρα σε διαφορετική ηλικία και σε εντελώς διαφορετικές εποχές μεταξύ τους (Jolie 2001/2003 – φτασμένη αρχαιολόγος, Vikander 2018 – πρώτα βήματα).

ΥΓ2: Όταν είχαν ακουστεί τα ονόματα, ήθελα να υποδυθεί τον ρόλο η Daisy Ridley, γιατί εκτός από μια εξαιρετική, νεαρή ηθοποιός, θεωρούσα πως θα έμοιαζε περισσότερο στην Lara Croft, έτσι όπως παρουσιαζόταν στα αρχικά παιχνίδια. Παρόλα αυτά, από την στιγμή που είδα την Vikander στο τρέιλερ και βγαίνοντας από την αίθουσα, δεν μπορούσα να βγάλω από το μυαλό μου, το πόσο σωστή επιλογή ηθοποιού έγινε και πόσο της πάει ο ρόλος.

ΥΓ3 (Spoiler Alert): Η τελευταία σκηνή με την Lara να αγοράζει τα δύο σε όλους γνωστά πιστόλια της, από ένα ενεχυροδανειστήριο, είναι απολύτως το πιο ονειρεμένο τέλος στο reboot, για ένα θαυμαστή της σειράς. Άκρως συναρπαστικό και εθιστικά ανατριχιαστικό (goosebumps).

Η σκηνή που αναφέρεται στο υστερόγραφο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Παρακολουθήστε, μόνο αν έχετε δει την ταινία: