Logan

Logan: To τελευταίο κεφάλαιο στην ιστορία ενός θρύλου

Πρωταγωνιστούν: Hugh Jackman, Patrick Stewart, Dafne Keen

Στο μακρινό 2029 και αφού κανένας μεταλλαγμένος δεν έχει γεννηθεί για τουλάχιστον είκοσι-πέντε χρόνια, ο Λόγκαν εμφανώς γερασμένος από τα χρόνια και κουρασμένος από τις κακουχίες που βιώνει, προσπαθεί να φροντίσει τον ηλικιωμένο και ασθενή πλέον καθηγητή Χ. σε μια κρυψώνα που βρίσκεται κάπου στο Μεξικό. Τα σχέδια του αλλάζει μια νεαρή μεταλλαγμένη που εμφανίζεται κατατρεγμένη από θεούς και δαίμονες, η οποία θέλοντας και μη, θα του αλλάξει τη ζωή.

professor-x-wolverine

Με βαθμολογία 8,2 στο Imdb, με 93% στο Rotten Tomatoes και σύμφωνα με όσα έχουν ακουστεί από κριτικούς και κοινό, το εκπληκτικό καστ που διαθέτει (Hugh Jackman, Sir Patrick Stewart) και η ώριμη πλοκή της ταινίας, σε προϊδεάζουν  πως πιθανότατα το Logan αξίζει και τον χρόνο σου αλλά και τις καλές κριτικές που αποσπά. Δυστυχώς, αυτό συμβαίνει με πολλές ταινίες που εν τέλει απογοητεύουν το κοινό μόλις βγουν στις αίθουσες, αλλά το Logan δεν είναι μία από αυτές.

Από την στιγμή που θα ξεκινήσει η ταινία και για δύο ώρες και δεκαεπτά λεπτά που διαρκεί, ως θεατής συμμετέχεις σε ένα συγκινητικό, φοβερά βίαιο και αιματηρό ταξίδι γεμάτο αγωνία και δράση, η οποία μάλιστα συμβαδίζει, ως ένα βαθμό άρτια με την πλοκή. Το Logan δεν είναι η συνηθισμένη ταινία με ήρωες που θα επιλέξει να δει κάποιος και αυτό σίγουρα την διαφοροποιεί από τα όσα έχουμε δει μέχρι στιγμής.

Γυρισμένη σε ένα τοπίο που περισσότερο θυμίζει παλιά western ταινία, οι χαρακτήρες της παρουσιάζονται «τσαλακωμένοι», απολύτως ευάλωτοι απέναντι στον χρόνο, την ίδια την ζωή και σε μια κοινωνία που όχι μόνο τους αρνήθηκε, αλλά και τους κυνήγησε.

hugh-jackman-logan-movie

Ο πρωταγωνιστής παραμένει ο ίδιος απόλυτος, σκληροτράχηλος τύπος που ήταν πάντοτε, μα πλέον έχει πετάξει την στολή και μαζί της ό,τι θύμιζε τον παλιό Wolverine. Φαίνεται διαφορετικός, γερασμένος πλέον, εμφανώς κουρασμένος και εξαντλημένος από την ζωή που κάνει και από την ατέρμονη βία που υπήρξε όλη του η ζωή. Παρουσιάζεται απολύτως συμφιλιωμένος με την πραγματικότητα, ακριβώς και για αυτό το λόγο, δεν τον ενδιαφέρει να την αλλάξει.

Η ταινία αποτελεί την πιο πρόσφατη προσπάθεια της Marvel, μετά το εκπληκτικό Deadpool που υπήρξε και η αρχή για τις R-Rated ταινίες με παρόμοια θεματολογία. Οι σκηνές δράσης και αιματηρής βίας, που βρίσκονται άφθονες σε όλη την ταινία, είναι αρκετά σκληρές και ωμές σε ενοχλητικό βαθμό και υπογραμμίζουν την στροφή μιας ολόκληρης σειράς σε ένα πιο ανθρώπινο, σκοτεινό και αληθοφανή χαρακτήρα, καθώς και σε ένα πιο ώριμο κοινό. Η ταινία ξεκάθαρα δοκιμάζει, πρωτοτυπεί και καταρρίπτει αρκετά κλισέ, που ήδη υπάρχουν στον χώρο.

x-wolverine

Ο Hugh Jackman, δίνει μια από τις καλύτερες ερμηνείες της καριέρας του και αποχαιρετά με τον ομορφότερο τρόπο τον ρόλο του ως Wolverine. Εξαιρετικά ερμηνεύουν επίσης ο Sir Patrick Stewart και η μικρούλα  Dafne Keen που παρόλο που μιλάει ελάχιστα σε ολόκληρη την ταινία, καταφέρνει να κλέψει την παράσταση. Τον εαυτό του φαίνεται πως ξεπερνά και ο James Mangold στο σενάριο και την σκηνοθεσία, μετά το κατά πολλούς μέτριο Wolverine του 2013.

Συνοψίζοντας, το Logan καταφέρνει να είναι άκρως ρεαλιστικό, καλογραμμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να μιλά για αρκετά σοβαρά θέματα και παρόλα αυτά να παραμένει και μια ταινία που αφορά τους ήρωες και τα comics. Σίγουρα, υπάρχουν κάποια λάθη σε ορισμένα σημεία και ίσως στην ανάπτυξη δύο-τριών χαρακτήρων αλλά είναι ελάχιστα και δεν επισκιάζουν σε καμία περίπτωση την εξαιρετική εμπειρία που αποκομίζει κάποιος από την εν λόγω ταινία, που παρόμοιες της ευελπιστούμε να γραφτούν αρκετές στο μέλλον.