Οι άλλοι

The others – Οι άλλοι

Σκηνοθεσία-Σενάριο : Alejandro Amenábar
Ηθοποιοί : Nicole Kidman, Christopher Eccleston, Fionnula Flanagan, Alakina Mann, James Bentley, Renée Asherson κ.α.
Χρονολογία : 2001

Υπόθεση
Σε ένα απομονωμένο σπίτι, μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο, ζει μια μητέρα με τα δυο παιδιά της που πάσχουν από φωτοευαισθησία. Για τον λόγο αυτόν, το σπίτι περικλείεται από κουρτίνες συσκότισης, οι οποίες εμποδίζουν κάθε ίχνος φωτός να εισβάλει στο σπίτι. Ο πατέρας αγνοείται στον πόλεμο.

Τρεις μυστηριώδεις υπηρέτες έρχονται να εργαστούν στο σπίτι της οικογένειας. Καθώς περνάει ο καιρός, διάφορα περίεργα πράγματα συμβαίνουν. Κάποιος παίζει πιάνο. Από κάποιο άλλο δωμάτιο ακούγονται φωνές, ο πατέρας επιστρέφει μυστηριωδώς, ανέκφραστος και όλως περίεργος την επομένη φεύγει πάλι, το κορίτσι της οικογένειας γνωρίζει ένα αγόρι που κανείς άλλος δεν μπορεί να δει. Οι υπηρέτες τροφοδοτούν την υποψία ότι είναι κάτι άλλο από αυτό που δείχνουν και οι φωτογραφίες των νεκρών που ανακαλύπτει η οικοδέσποινα στη σοφίτα, μας οδηγεί να καταλάβουμε ότι το σπίτι είναι στοιχειωμένο…Αλλά το τέλος είναι αυτό για το οποίο η συγκεκριμένη ταινία συγκαταλέγεται στις κορυφαίες του είδους.

the-others-2001-film

Η άποψή μας
Κορυφή του είδους, λοιπόν, με διαφορά. Η εκτόξευση της “Έκτης αίσθησης” στην τελειότητα. Χαρακτηριστικό ισπανικό, ψυχολογικό θρίλερ με τη μόνη διαφορά ότι δεν ακούγονται καθόλου ισπανικά. Η Νικόλ Κίντμαν στο απόγειο της καριέρας της, με εκπληκτική ερμηνεία κι έχοντας βάλει μπροστά την απόλυτη σαγήνη της.  Η υπόθεση σε συνδυασμό με τη σκηνοθεσία, μας ξεπερνάει. Ανήσυχες ψυχές που γυρεύουν γαλήνη ταυτόχρονα με το ότι τίποτα δεν είναι τελικά αυτό που φαίνεται, μέχρι να δούμε το τέλος.

Οι ενοχές και πάλι στο προσκήνιο και όχι μόνο. Η αυτοδικαίωση του ανθρώπου που έχει την τάση να βρίσκει με τεχνάσματα τρόπους να νιώσει αθώος στις καταστάσεις και στα λάθη του και καταφέρνει να το κάνει τόσο τέλεια, ώστε κανείς να μην μπορεί να το αντιληφθεί. Η αποφυγή της ευθύνης, που κάνει τον άνθρωπο θύτη εις τη δευτέρα!
Από τα καλύτερα θρίλερ που κόβει την ανάσα από την πρώτη σκηνή. Αν είσαι από αυτούς που αντέχουν κι αν σου άρεσε η “Έκτη αίσθηση”, έχεις χρέος να δεις αυτήν την ταινία, που υποκειμενικά πάντα, στέκεται επάξια στην κορυφή των ψυχολογικών θρίλερ.

Τελικά, ποιοι είναι αυτοί οι άλλοι;