Wind River

WIND RIVER

Είδος: Έγκλημα, Δράμα Μυστήριο

Διάρκεια: 107 λεπτά

Σκηνοθέτης: Taylor Sheridan

Πρωταγωνιστούν: Jeremy Renner, Elizabeth Olsen, Graham Greene, Jon Bernthal

Περίληψη: ένας βετεράνος ιχνηλάτης με τη συνδρομή μιας άπειρης αλλά μαχητικής πράκτορας του FBI βοηθάνε την τοπική αστυνομία να εξιχνιάσει τη δολοφονία μιας νεαρής Ινδιάνας στα υψίπεδα της πολιτείας του Γουαϊόμινγκ, στην προσπάθεια του πρώτου να εξιλεωθεί για ένα τραγικό σφάλμα του παρελθόντος.

Η άποψή μας: από τον τίτλο της και μόνο η ταινία μιας προδιαθέτει για το σκληρό, άγριο και στιβαρό της ύφος, τόσο όμοιο με τα χιονισμένα υψίπεδα της πολιτείας του Γουαϊόμινγκ που κυριολεκτικά κόβουν την ανάσα με την παρθένα ομορφιά τους. Μέσα σε αυτό το μαγευτικό όσο και θανάσιμο σκηνικό εξελίσσεται η πλοκή της ιστορίας, καθώς οι δύο πρωταγωνιστές προσπαθούν να εξιχνιάσουν τη δολοφονία μιας νεαρής Ινδιάνας.

Το «Wind River» δεν είναι μια ταινία που διεκδικεί δάφνες ποιότητας, ούτε μια ταινία που θα σου μείνει ανεξίτηλα χαραγμένη στο μυαλό. Είναι, εντούτοις, μια ταινία με σφριγηλούς ρυθμούς, δυναμική αφήγηση και έντονη δράση. Η πλοκή είναι εξόχως ικανοποιητική καθώς συνδυάζει αρμονικά το αστυνομικό μυστήριο με την ωμή βία και τις κοινωνικές προεκτάσεις, επιχειρώντας μια ενδοσκόπηση όχι μόνο στα άδυτα της ψυχής των πρωταγωνιστών αλλά και στο μελαγχολικό τρόπο ζωής των κατοίκων των αποκομμένων και παρηκμασμένων ινδιάνικων συνοικισμών της περιοχής.

wind_river

Η σκηνοθεσία είναι μετρημένη, δίχως υπερβολές και εξάρσεις. Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Taylor Sheridan [που στο παρελθόν μας έχει δώσει εξαιρετικά δείγματα γραφής ως σεναριογράφος των ταινιών Sicario (2015) και Hell or Highway Water (2016)]κατορθώνει να προσεγγίσει και να μεταφέρει με τον ίδιο ακριβώς, λιτό και απέριττο τρόπο τόσο το μίζερο, κοινωνικό υπόβαθρο των ντόπιων ιθαγενών όσο και τις αιματοβαμμένες σκηνές συμπλοκών και βίας. Θα έλεγε κανείς πως η απόλυτη σιωπή των παγωμένων, λευκών οροπεδίων τυλίγει κάθε πτυχή της ταινίας, απορροφώντας όλους τους ήχους και επιτρέποντας μονάχα στο γοερό βουητό του αγέρα να ξεφύγει από την βουβή αγκάλη της.

Όσο αφορά τους ηθοποιούς, ο Jeremy Renner –ο Hawkeye των Avengers– ξεχωρίζει με τη νηφάλια και συνάμα σίγουρη ερμηνεία του, πείθοντας απόλυτα ως ο λιγομίλητος, σκληραγωγημένος ιχνηλάτης που προσπαθεί να καθυποτάξει τους εσωτερικούς του δαίμονες. Αντιθέτως, η συμπρωταγωνίστρια του Elizabeth Olsen –η Scarlet Witch των Avengers– δεν καταφέρνει σε κανένα σημείο του έργου να κάνει αισθητή την παρουσία της, περιοριζόμενη κυρίως σε ένα νερόβραστο, διακοσμητικό ρόλο. Τέλος, αξιόλογη είναι η παρουσία τόσο του Jon –The Punisher– Bernthal όσο και του βετεράνου σε ταινίες ινδιάνικου περιεχομένου –λόγω των καταβολών του– Graham Greene.

Συνοψίζοντας, το «Wind River» αποτελεί μια ασφαλή επιλογή για όποιον αναζητεί μια σφιχτοδεμένη περιπέτεια μυστηρίου, πασπαλισμένη με γερές δόσεις σασπένς και συνοδευόμενη από τα υπέροχα πλάνα των αμόλυντων και άσπιλων από την ανθρώπινη παρέμβαση, φυσικών τοπίων.