Αθλητισμός & Κινηματογράφος – Β’ μέρος

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΑΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΟΘΟΝΗ

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται εντόνως το φαινόμενο μεταπήδησης γνωστών και μη επαγγελματιών αθλητών από τα παρκέ, τα ταρτάν ή τα ρινγκ στο κινηματογραφικό πάλκο, χωρίς ωστόσο το εγχείρημά τους να συνοδεύεται πάντοτε από την αντίστοιχη επιτυχία. Στο αφιέρωμά μας θα αναφερθούμε στους διασημότερους εξ αυτών, κάποιοι εκ των οποίων κατάφεραν να αφήσουν ανεξίτηλο το σημάδι τους στη μεγάλη οθόνη.

 

Σχετική εικόνα
Ο Bruce Lee στην τελευταία του ταινία «Enter the Dragon» (1973)

Ξεκινώντας το δεύτερο μέρος του αφιερώματός μας, περνάμε στο μυστηριακό χώρο των πολεμικών τεχνών, ο οποίος έχει προμηθεύσει με λαμπρά ονόματα τον κινηματογράφο. Πρώτος και καλύτερος, φυσικά, ο αξεπέραστος καρατερίστας Bruce Lee, που αν και πέθανε αιφνιδίως το 1973 στα τριάντα δύο του μόλις χρόνια , πρόλαβε όχι μόνο να πρωταγωνιστήσει σε δεκάδες ταινίες και σειρές αλλά και να λανσάρει σαν μόδα στις Ηνωμένες Πολιτείες τις άγνωστες μέχρι τότε πολεμικές τέχνες, απογειώνοντας το άθλημα και υποχρεώνοντας δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως να συρρέουν στους κινηματογράφους για να απολαύσουν τις αέρινες κινήσεις του.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για Jackie Chan rush hour
Ο Jackie Chan στην ταινία «Rush Hour» (1998)

Δεύτερος στη λίστα μας ο αξιαγάπητος Jackie Chan, ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του σαν επαγγελματίας ακροβάτης και αθλητής των πολεμικών τεχνών, μέχρις ότου έπαιξε στην πρώτη του ταινία το μακρινό 1962. Η συνέχεια είναι γνωστή, με τον αεικίνητο Jackie να συμμετέχει σε περισσότερες από εκατόν τριάντα (130!!) ταινίες και σειρές, γοητεύοντας το κοινό με τις φανταστικές και συνάμα επικίνδυνες χορογραφίες του (σύμφωνα με δήλωση του ιδίου, δεν υπάρχει κόκκαλο στο κορμί του που να μην έχει σπάσει έστω και μια φορά κατά τη διάρκεια της καριέρας του ως ηθοποιός).

 

Σχετική εικόνα
Οι Jet Li και Jackie Chan στην ταινία «Forbidden Kingdom» (2008)

Άλλος ένας γνωστός εκπρόσωπος των πολεμικών τεχνών στον κινηματογράφο είναι ο βραχύσωμος Jet Li, ο οποίος διακρίθηκε σαν αθλητής του Wushu, κερδίζοντας πέντε χρυσά μετάλλια στα εθνικά πρωταθλήματα της Κίνας προτού στραφεί στην έβδομη τέχνη με τη συμμετοχή του στην ταινία Shaolin Temple (1982). Μέχρι σήμερα έχει παίξει σε πενήντα (50) ταινίες και σειρές, αν και τα τελευταία χρόνια οι εμφανίσεις του είναι σποραδικές. Μερικές από τις σημαντικότερες συμμετοχές του είναι στις ταινίες: Lethal Weapon 4 (1998), Romeo Must Die (2000), The One (2001), Hero (2002), Danny the Dog (2005), The Mummy III (2008), Forbidden Kingdom (2008), The Expendables (2010), The Expendables II (2012) και The Expendables III (2014).

 

Πασίγνωστος εκφραστής των πολεμικών τεχνών είναι και ο Βέλγος αθλητής του kickboxing Jean-Claude Van Damme. Πρωτοεμφανίστηκε στον κινηματογράφο με το έργο Monaco Forever (1984) και έκτοτε έχει πρωταγωνιστήσει σε εβδομήντα (70) ταινίες και σειρές. Παρότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν διεκδικούν δάφνες ποιότητας, εντούτοις καταφέρνουν να προσελκύουν σε σταθερή βάση ένα πιστό κοινό θαυμαστών του Βέλγου αστέρα. Μερικές από τις γνωστότερες ταινίες του είναι οι εξής: Kickboxer (1989), Double Impact (1991), Universal Soldier (1992), Street Fighter (1994), Double Team (1997), The Expendables 2 (2012) και άλλες.

 

Σχετική εικόνα
Οι Silvester Stallone και Dolph Lundgren στην ταινία «Rock IV» (1985)

Βροντερό παρών στη λίστα μας φωνάζει και ο Σουηδός γίγαντας Dolph Lundgren, ο οποίος αφού ξεχώρισε για τα ακαδημαϊκά του επιτεύγματα (είναι μεταπτυχιούχος χημικός μηχανικός) και σάρωσε τις διακρίσεις στα παγκόσμια πρωταθλήματα καράτε, αποφάσισε εντέλει να ασχοληθεί με την υποκριτική. Η αρχή έγινε με τη συμμετοχή του στην ταινία Rocky IV (1985), όπου υποδύθηκε τον αιμοδιψή Ivan Drago, ενώ μέχρι σήμερα έχει συμμετάσχει σε ογδόντα πέντε (85) ταινίες και σειρές, γεγονός που του χαρίζει δικαιωματικά μια θέση στο πάνθεο των μεγαλύτερων σταρ δράσης όλων των εποχών.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για steven seagal vs tommy lee jones
Steven Seagal εναντίον Tommy Lee Jones στην ταινία «Under Siege» (1992)

Εύφημος μνεία οφείλουμε και στον Ινδιάνικης καταγωγής, δάσκαλο του Aikido, Steven Seagal. Πραγματοποίησε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο στην ταινία Above the Law (1988) και έκτοτε δεν έχει σταματήσει να αποφεύγει σφαίρες σαν να είναι σταματημένες, να σταματάει μαχαίρια με τα δόντια του και να τσακίζει σαν ξερόκλαδα τα χεριά των αντιπάλων του. Ασαφές παραμένει το κατά πόσο είναι σε θέση να κάνει το οτιδήποτε από αυτά στην πραγματικότητα, εντούτοις όλοι μας του χρωστάμε ένα μεγάλο ευχαριστώ για τις άφθονες στιγμές γέλιου –εχμ, δέους εννοούσα– που μας έχει προσφέρει με τις μέχρι στιγμής πενήντα πέντε (55) ταινίες του.

 

Σχετική εικόνα
Bruce Lee εναντίον Chuck Norris στην ταινία «The Way of the Dragon» (1972)

Τελευταίος –αλλά επ’ ουδενί καταϊδρωμένος– ο λατρεμένος από το ελληνικό κοινό (κυρίως λόγω των χιουμοριστικών ανεκδότων που τον συνοδεύουν) και δάσκαλος της πολεμικής τέχνης του Tang Soo Do, Chuck Norris. Παρότι στο κινηματογραφικό του ντεμπούτο το 1972 έκανε το μοιραίο σφάλμα να τα βάλει με τον Bruce Lee, εντούτοις δεν δυσκολεύτηκε να χτίσει έναν ασύλληπτο μύθο γύρω από το όνομά του μέσα από τις, ως επί το πλείστον, παρατραβηγμένες σκηνές δράσεις των δεκάδων ταινιών του. Τα τελευταία χρόνια έχει αποτραβηχτεί από τα φώτα του κινηματογράφου, βυθίζοντας σε ατέρμονη θλίψη τα δισεκατομμύρια θαυμαστών του παγκοσμίως.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για hulk hogan vs rocky
Silvester Stallone εναντίον Hulk Hogan στην ταινία «Rocky III» (1982)

Πλούσια είναι η συνεισφορά της πάλης στην έβδομη τέχνη, καθώς δεκάδες είναι οι επαγγελματίες παλαιστές που καθιερώθηκαν στο Hollywood. Την αρχή έκανε ο θρύλος του WWF Hulk Hogan με τη συμμετοχή του στην ταινία Rocky III (1982). Έκτοτε έχει καταγράψει εκατόν σαράντα έξι (146!) περάσματα από τη μικρή και τη μεγάλη οθόνη, συμμετέχοντας σε κάθε είδους ταινία, σειρά ή διαφήμιση για τάπερ και καταφέρνοντας να εκπλήσσει συνεχώς κοινό και κριτικούς με τη θηριώδη σωματοδομή του αλλά και την παντελή έλλειψη υποκριτικού ταλέντου.

 

 

 

Σχετική εικόνα
Ο Jesse Ventura στην ταινία «Predator» (1987)

Μια ιδιαίτερη περίπτωση είναι αυτή του παλαιστή Jesse Ventura, που αν και δεν διακρίθηκε για τα ερμηνευτικά του προσόντα ή για τη συμμετοχή του σε ποιοτικές ταινίες, κατόρθωσε εντούτοις να αποκτήσει αρκετή δημοφιλία, φτάνοντας στο σημείο να εκλεγεί Κυβερνήτης της Μινεσότα για την τετραετία 1999 – 2003. Προφανώς ήταν αυτός που κόλλησε το μικρόβιο της πολιτικής και στον καλό του φίλο Arnold Schwarzenegger, με τον οποίον πρωταγωνίστησαν στην ταινία Predator (1987).

 

Σχετική εικόνα
Ο Randy Couture στην ταινία «Expendables» (2010)

Άλλος ένας παλαιστής με πλούσια αθλητική καριέρα αλλά μέτρια έως φτωχή κινηματογραφική είναι ο Randy Couture, ο οποίος διακρίθηκε κυρίως για τη συμμετοχή του στη σειρά ταινιών Expendables, χωρίς να έχει να επιδείξει κάτι το ιδιαίτερο στο ερμηνευτικό παλμαρέ του.

 

 

Σχετική εικόνα
Οι André the Giant και Robin Wright στην ταινία «The Princess Bride» (1987)

Τα ίδια μπορούν να λεχθούν και για τον ψηλότερο αθλητή στην ιστορία της πάλης, γνωστό και ως André the Giant. Ο ύψους διακοσίων είκοσι τεσσάρων (224) εκατοστών Γάλλος γίγαντας, πέρα από τη συμμετοχή του σε μερικές αξιόλογες ταινίες καθώς και σε δεκάδες τηλεοπτικά επεισόδια αθλητικού περιεχομένου, δεν άφησε πίσω του κάποια ιδιαίτερη κληρονομιά όσο αφορά την κινηματογραφική του καριέρα.

 

Όσο αφορά τη γυναίκεια παρουσία του χώρου, χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα δύο αθλητριών του πρωταθλήματος πάλης MMA, της Gina Carano και της Ronda Rousey. Εκάστες έχουν συμμετάσχει σε κάποιες γνωστές ταινίες, χωρίς ωστόσο να έχουν καταφέρει να ξεχωρίσουν μέχρι στιγμής για το υποκριτικό τους ταλέντο.

Σχετική εικόνα
Η Ronda Rousey στην ταινία «Expendables 3» (2014)
Σχετική εικόνα
Η Gina Carano στην ταινία «Fast & Furious 6 (2013)

 

 

 

 

 

 

 

Σχετική εικόνα
Ο Dave Bautista στην ταινία «Guardians of the Galaxy» (2014)

Αντιθέτως, εξόχως σημαντική είναι η μέχρι στιγμής κινηματογραφική καριέρα του παλαιστή Dave Bautista. Ο ελληνικής καταγωγής –από την πλευρά της μητέρας του– αθλητής, παρότι ξεκίνησε δειλά τα πρώτα του υποκριτικά βήματα με σύντομες παρουσίες σε διαφημιστικά βιντεάκια και τηλεοπτικές σειρές της συμφοράς, έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να μετατραπεί σε σταρ ολκής, προσφέροντας εξόχως πειστικές ερμηνείες σε γνωστές υπερπαραγωγές όπως: Riddick (2013), Guardians of the Galaxy (2014), Specter (2015), Guardians of the Galaxy II (2017), Blade Runner 2049 (2017) και άλλες.

 

Σχετική εικόνα
Οι Vin Diesel και Dwayne Johnson στην ταινία «Fast Five» (2011)

Κλείνοντας το κεφάλαιο πάλη, τελευταίο αφήσαμε τον πιο ακριβοπληρωμένο ηθοποιό του πλανήτη αυτή τη στιγμή, τον άνθρωπο που μετατρέπει σε blockbuster κάθε ταινία στην οποία συμμετέχει (είτε πρόκειται για οικογενειακή κωμωδία, για περιπέτεια δράσης ή για παιδικό animation) τον αιωνίως χαμογελαστό Dwayne Johnson. Όντας ένας εκ των καλύτερων και πλέον δημοφιλών αθλητών του πρωταθλήματος πάλης WWF, ο Χαβανέζος αθλητής πραγματοποίησε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο στην ταινία The Mummy Returns (2001). Η συνέχεια ανήκει στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας, καθώς ο «The Rock» (όπως είναι το προσφιλές παρατσούκλι του) έχει μετατραπεί σε ένα από τα πιο βαριά χαρτιά της παγκόσμιας κινηματογραφικής βιομηχανίας, υποχρεώνοντας αμέτρητους σκηνοθέτες και παραγωγούς να σχηματίζουν ουρές μπροστά στην εξώπορτα του σπιτιού του, ελπίζοντας να κερδίσουν την υπογραφή του στα παχυλά συμβόλαια που του προσφέρουν. Τα έργα στα οποία έχει συμμετάσχει αριθμούνται ανά τις δεκάδες και συνεχίζουν να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο (αρκεί να αναφέρουμε ότι ο Johnson αναμένεται να εμφανιστεί σε δώδεκα διαφορετικές παραγωγές εντός της ερχόμενης τριετίας). Μερικές από τις γνωστότερες συμμετοχές του είναι στις ταινίες: The Scorpion King (2002), Fast Five (2011), Furious 6 (2013), Hercules (2014), Furious 7 (2015), San Andreas (2015), Moana (2016) και The Fate of the Furious (2017).

 

Αποτέλεσμα εικόνας για jason lee my name is earl
Ο Jason Lee στη σειρά «My Name is Earl» (2005 – 2009)

Το επόμενο όνομα της λίστας μας προέρχεται από τον όχι και τόσο γνωστό χώρο του επαγγελματικού skateboarding (τροχοσανίδα). Παρόλα αυτά, ίσως αποτελεί τον πλέον ταλαντούχο –όσο αφορά τα υποκριτικά του προσόντα– αθλητή του αφιερώματός μας. Ο λόγος για τον Jason Lee, που μετά την παρθενική του εμφάνιση στο ξεχασμένο Mi Vida Loca (1993), συμμετείχε σε σωρεία αξιόλογων ταινιών και σειρών, με αποκορύφωμα τις εκπληκτικές του ερμηνείες όντας πρωταγωνιστής της σειράς My Name is Earl (2005 – 2009), για τις οποίες και έλαβε δύο υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα το 2006 και το 2007. Μερικές από τις πιο σημαντικές ταινίες της καριέρας του είναι οι εξής: Enemy of the State (1998), Dogma (1999), Almost Famous (2000), Vanilla Sky (2001), Dreamcatcher (2003), The Incredibles (2004), The Monster House (2006) και άλλες.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για mike tyson hangover 1
Ο Mike Tyson στην κωμωδία «Hangover» (2009)

Περνώντας στην πυγμαχία, το μυαλό όλων μας τρέχει στο δεύτερο γνωστότερο αθλητή του χώρου (μετά τον αξεπέραστο Muhammad Ali) και νεότερο παγκόσμιο πρωταθλητή όλων των εποχών στην κατηγορία βαρέων βαρών, Mike Tyson. Ο Iron Mike –όπως είναι το παρατσούκλι του– εμφανίστηκε για πρώτη φορά μπροστά στην κάμερα σε ένα τηλεοπτικό επεισόδιο του 1987. Κατά τη διάρκεια των επόμενων δεκαετιών η ζωή του μοιραζόταν μεταξύ ρινγκ και φυλακής, καθώς ο έκρυθμος χαρακτήρας του συχνά προκαλούσε προβλήματα, οδηγώντας τον ενώπιον της δικαιοσύνης. Όλα άλλαξαν, όμως, το 2009 όταν ένας μικρός ρόλος στην κωμωδία Hangover του άνοιξε διάπλατα την πόρτα του Hollywood. Τα τελευταία δέκα χρόνια ο Tyson έχει εμφανιστεί σε δεκάδες ταινίες και σειρές, δείχνοντας πως έχει οριστικά ξεπεράσει το παραβατικό παρελθόν του.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για jason statham fast and furious 8
Jason Statham εναντίον Dwayne Johnson στην ταινία «The Fate of the Furious» (2017)

Τελευταίος αθλητής του αφιερώματός μας ο προερχόμενος από το χώρο των επαγγελματικών καταδύσεων και εκπρόσωπος της Μεγάλης Βρετανίας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1992, Jason Statham. Τόσο αυτός όσο και ο ποδοσφαιριστής Vinnie Jones –για τον οποίον κάναμε εκτενή αναφορά στο Α’ μέρος του αφιερώματος– θα πρέπει να ευγνωμονούν την καλή τους τύχη που έφερε στο δρόμο τους τον Άγγλο σκηνοθέτη Guy Ritchie. Ο τελευταίος τους σύστησε στο κινηματογραφικό κοινό μέσα από την ταινία του Lock, Stock and Two Smoking Barrels (1998). Όπως ο Jones έτσι και ο Statham είδε την καριέρα του να απογειώνεται, με τον ίδιο να μετατρέπεται μέσα σε λίγα χρόνια σε έναν από τους δημοφιλέστερους σταρ δράσης του Hollywood. Οι ταινίες στις οποίες έχει πρωταγωνιστήσει είναι δεκάδες και όλες έχουν σαν κοινό γνώρισμά τους τους γραμμωμένους κοιλιακούς του και τα μαυρισμένα μάτια των αντιπάλων του. Μερικές από τις γνωστότερες ταινίες του είναι οι εξής: Snatch (2000), The Transporter (2002), Collateral (2004), Death Race (2008), The Expendables (2010), Furious Seven (2015), The Fate of the Furious (2017) και άλλες.