Αθλητισμός & Κινηματογράφος – Α’ μέρος

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΑΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΟΘΟΝΗ

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται εντόνως το φαινόμενο μεταπήδησης γνωστών και μη επαγγελματιών αθλητών από τα παρκέ, τα ταρτάν ή τα ρινγκ στο κινηματογραφικό πάλκο, χωρίς ωστόσο το εγχείρημά τους να συνοδεύεται πάντοτε από την αντίστοιχη επιτυχία. Στο αφιέρωμά μας θα αναφερθούμε στους διασημότερους εξ αυτών, κάποιοι εκ των οποίων κατάφεραν να αφήσουν ανεξίτηλο το σημάδι τους στη μεγάλη οθόνη.

Johnny Weissmuller

Σχετική εικόνα
Ο Johnny Weissmuller ως Ταρζάν

Οι ρίζες του φαινομένου αυτού εντοπίζονται αρκετές δεκαετίες πίσω, στις άγουρες ακόμα εποχές του κινηματογράφου, με πρωτεργάτη τον πέντε φορές χρυσό Ολυμπιονίκη κολυμβητή Johnny Weissmuller. Ο Αυστροούγγρος υπήρξε ο έκτος (και συνάμα πιο αγαπητός) κατά σειρά ηθοποιός που υποδύθηκε το διαχρονικό χαρακτήρα του Ταρζάν, τον οποίον και ενσάρκωσε σε συνολικά δώδεκα ταινίες, από το 1932 έως το 1948!

Arnold Schwarzenegger

Σχετική εικόνα
Ο Arnold Schwarzenegger ως «Terminator» (1984)

Περίοπτη θέση στη λίστα μας δεν θα μπορούσε παρά να έχει ο έξι φορές παγκόσμιος πρωταθλητής του body-building Arnold Schwarzenegger. Ο Αυστριακός αθλητής πραγματοποίησε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο το 1970, υποδυόμενος τον Ηρακλή στην ομώνυμη ταινία.

Η συνέχεια είναι γνωστή σε όλους, καθώς ο Arnold πρωταγωνίστησε σε εξήντα τρεις (63) κινηματογραφικές και τηλεοπτικές ταινίες και σειρές μέχρι σήμερα, ενώ την οκταετία 2004 – 2012 διετέλεσε Κυβερνήτης της Καλιφόρνιας για δύο διαδοχικές θητείες, εξαργυρώνοντας έτσι την τεράστια δημοφιλία και απήχηση του στο κοινό. Αν και η πολιτική σταδιοδρομία του δεν χρήζει ιδιαίτερης αναφοράς, η κινηματογραφική του καριέρα υπήρξε γεμάτη από σπουδαίες επιτυχίες και αξέχαστους ρόλους σε πασίγνωστες ταινίες, μεταξύ των οποίων: Conan (1982), Terminator (1984), The Predator (1987), Twins (1988), Total Recall  (1990), Terminator II: Judgement Day (1991) και άλλες.