Moonlight

MOONLIGHT

Επιτέλους μια συναρπαστική εξιστόρηση της ζωής στις οθόνες μας! Θα την απολαύσουν όσοι παρακολουθήσουν το κοινωνικό δράμα του Μπάρι Τζένκινς «MOONLIGHT», το οποίο ήταν υποψήφιο για 8 Όσκαρ (τελικά κέρδισε 3) και αποτελεί μια σύγχρονη συγκινητική ιστορία προσωπικής αναζήτησης.

MOONLIGHT, κοινωνικό δράμα, διάρκεια: 111΄
Σκηνοθεσία: ΜΠΑΡΙ ΤΖΕΝΚΙΝΣ
Πρωταγωνιστούν: Ναόμι Χάρις, Μαερσάλα Αλί, Άστον Σάντερς

Περίληψη: H ταινία ακολουθεί την ιστορία ενός μαύρου άνδρα από την παιδική ηλικία έως την ενηλικίωση του κι από την διαδρομή του από μια διαλυμένη οικογένεια βουτηγμένη στην βία και τα ναρκωτικά στην Φλόριντα σε μια καλύτερη ζωή. Κι αν κάτι καθορίζει την ζωή του περισσότερο κι από την καταγωγή του, μακριά από την ποπ ζωή του φωτογενούς Μαϊάμι στην διαλυμένη από το κρακ γειτονιά του, περισσότερο κι από το bullying του στο σχολείο, αυτό δεν είναι άλλο από τα αισθήματα που τρέφει για έναν συμμαθητή του, αισθήματα που καθώς τα χρόνια περνούν μεταμορφώνονται σε μια περίπλοκη (κι ερωτική) αγάπη.

Η άποψή μας: Το «Moonlight» συλλαμβάνει τον ήρωά του σε τρεις διαφορετικές στιγμές της ζωής του και μέσα από αυτές φτιάχνει ένα λυρικό, πορτρέτο του τι σημαίνει να είσαι μαύρος άνδρας στην Αμερική του σήμερα, ή ακόμη καλύτερα πως οι άνθρωποι «ριζώνουν» κι αναπτύσσονται, πως χτίζουν σχέσεις κι έναν εαυτό λειτουργικό και δυνατό, ακόμη και κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες.

Το φιλμ του Τζένκινς έχει κερδίσει ήδη τον χαρακτηρισμό του «αριστουργήματος», καθώς συνέλλεξε εξαιρετικές κριτικές. Μια συναρπαστική εξιστόρηση της ζωής ενός νεαρού αφροαμερικανού, καθώς περνά από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση και τελικά στην συνειδητοποίηση της θέσης του στην σύγχρονη Αμερικανική κοινωνική σκακιέρα. Με αργό και σίγουρο ρυθμό ο Μπάρι Τζένκινς διευθύνει συναισθήματα και ηθοποιούς παράγοντας ατόφιο κινηματογραφικό ανθρώπινο δράμα και δίκαια ήταν υποψήφιος για όσκαρ σκηνοθεσίας.

Ο σχολικός εκφοβισμός, η φτώχεια, τα ναρκωτικά, οι φυλετικές διαμάχες είναι το φόντο μέσα στο οποίο ο Τζέκινς διαλέγει να εικονογραφήσει μια “μαύρη” ιστορία με αμιγώς αφροαμερικανούς ηθοποιούς. Στήνοντας το πορτρέτο της σύγχρονης ζωής ενός αφροαμερικανού θέτει ερωτηματικά για την σεξουαλική ταυτότητα, την οικογένεια, τη φιλία και την αγάπη. Τις δυνάμεις που πλάθουν τη ζωή μας και την καθορίζουν. Η αναζήτηση της ταυτότητάς του σε έναν γεμάτο αντιθέσεις κόσμο (φιλικός κι εχθρικός, τρυφερός και άσπλαχνος ) περιγράφεται με ειλικρίνεια, ευθύτητα και μια σκηνοθετική χορογραφία που κάνει την περιπετειώδη διαδρομή του να μοιάζει τόσο με ρεπορταζιακό ντοκιμαντέρ όσο και με μοντέρνο παραμύθι.

moonlight-1

Διαδρομή μάλλον κοινότοπη, αλλά «σερβιρισμένη» με κινηματογραφική πρωτοτυπία και καθαρό κοινωνικό βλέμμα (η ταξικά διαρθρωμένη Αμερική ως γλαφυρό φόντο ), που τόσο ανάγκη έχει το σύγχρονο αμερικανικό σινεμά. Χωρίς ρουτινιάρικη αφήγηση, με πρωτότυπη κινηματογράφηση και με τις στιγμές σιωπής να είναι οι πιο δυνατές, ο σκηνοθέτης στήνει ένα σχεδόν αληθοφανές πορτραίτο της σύγχρονης Αμερικής!.

Μία από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς, που μας πέρασε. Μια βαθιά, ευαίσθητη και ειλικρινής ιστορία ενηλικίωσης που σπάνια βλέπουμε στον κινηματογράφο.

Και κάτι ακόμη
Στα 89α βραβεία Όσκαρ κέρδισε το βραβείο καλύτερης ταινίας, Β’ Ανδρικού ρόλου (Μαχερσάλα Αλί) και διασκευασμένου σεναρίου (Μπάρι Τζένκινς & Τάρελ Άλβιν), ενώ έλαβε υποψηφιότητα σε άλλες 5 κατηγορίες: καλύτερου σκηνοθέτη (Μπάρι Τζένκινς), Β’ Γυναικείου ρόλου (Ναόμι Χάρις), πρωτότυπης μουσικής, φωτογραφίας και μοντάζ ταινίας.

Στις Χρυσές Σφαίρες του 2017 κέρδισε το βραβείο καλύτερης δραματικής ταινίας. Επίσης, ήταν υποψήφια σε άλλες 5 κατηγορίες: σκηνοθεσίας και σεναρίου (Μπάρι Τζένκινς), Β’ Ανδρικού ρόλου (Μαχερσάλα Αλί), Β’ Γυναικείου ρόλου (Ναόμι Χάρις) και πρωτότυπης μουσικής.