Ξένες ταινίες με άρωμα Ελλάδας

ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΞΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΟΥ ΓΥΡΙΣΤΗΚΑΝ ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ!

Η χώρα μας, εκτός από δημοφιλής τουριστικός προορισμός, είναι περιζήτητη και για κινηματογραφικά γυρίσματα. Έτσι, πολλές παραγωγές του Hollywood και όχι μόνο, που έγιναν επιτυχίες, θα μείνουν αξέχαστες στην 7η τέχνη τόσο για την πλοκή τους και τους πρωταγωνιστές, όσο και για τα πλάνα από την χώρα μας, τα οποία αδιαμφισβήτητα μαγεύουν όλον τον κόσμο.

  1. Το Παιδί και το Δελφίνι

Πρόκειται για την πρώτη αμερικάνικη παραγωγή που ήρθε στην Ελλάδα και αποτέλεσε την αφετηρία για τις επόμενες. Το “Παιδί και το Δελφίνι” υπήρξε ταινία-σταθμός για την Ύδρα, αφού έκανε γνωστό το νησί σε όλο τον κόσμο και σηματοδότησε την απαρχή της χρυσής τουριστικής ανάπτυξης του νησιού.

  1. Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι

Η υπόθεση του ρομαντικού δράματος διαδραματίζεται στα 1942. Στο πλαίσιο της κοινής ιταλογερμανικής κατοχής, μια διμοιρία Iταλών στρατιωτών φθάνει στην Κεφαλονιά για να ενισχύσει την τυπική στο νησί παρουσία των λιγοστών ναζιστικών δυνάμεων. Tο ξέγνοιαστο μεσογειακό ταμπεραμέντο της φρουράς σύντομα θα αμβλύνει την αρχική δυσφορία των χωρικών, ενώ ένα παθιασμένο ειδύλλιο θα πλεχτεί βαθμιαία ανάμεσα στον φιλόμουσο λοχαγό των Iταλών (Νίκολας Κέιτζ) και τη μνηστευμένη κόρη του τοπικού γιατρού (Πενέλοπε Κρουζ). Ώσπου, αναπόφευκτα, τα σύννεφα του πολέμου θα φτάσουν μέχρι τις ακτές του νησιού, απειλώντας την ηρεμία τόσο των κατοίκων όσο και των ανυποψίαστων κατακτητών.

  1. Mamma Mia!

Το Mamma Mia! δεν είναι απλά μία από τις εμπορικότερες ταινίες όλων των εποχών, αλλά και μία από τις καλύτερες διαφημίσεις για την Ελλάδα, καθότι έβαλε δυναμικά τις Σποράδες στο χάρτη των διεθνών αφίξεων στην Ελλάδα. Γυρισμένο στη Σκόπελο και τις ακτές του Πηλίου, το δημοφιλές μιούζικαλ αφηγείται την ιστορία της Donna Sheridan, μιας μεσήλικης γυναίκας που διαχειρίζεται ένα παραδοσιακό πανδοχείο στο βγαλμένο από τη φαντασία νησί Καλοκαίρι. Λίγες μέρες πριν το γάμο της, η κόρη της Donna αποφασίζει κρυφά από τη μητέρα της να καλέσει τρεις πρώην εραστές της μητέρας της στο ευχάριστο γεγονός, πιστεύοντας ότι θα μάθει επιτέλους ποιος από τους τρεις είναι ο βιολογικός της πατέρας.

  1. Απέραντο Γαλάζιο

Δύο παιδικοί φίλοι, ο Ζακ και ο Ένζο, μεγαλώνουν μαζί στην πανέμορφη Αμοργό τη δεκαετία του 1960, οπότε και αποφασίζουν να ασχοληθούν μελλοντικά με τις καταδύσεις. Η ταινία αγγίζει με φόντο το βαθύ μπλε του Αιγαίου θέματα όπως την έλξη που ασκεί το υδάτινο στοιχείο στον άνθρωπο, τον ανταγωνισμό μεταξύ παιδικών φίλων, καθώς και την αδυναμία του ανθρώπου απέναντι στα στοιχεία της φύσης. Το φιλμ του Besson  ξεχωρίζει για τα μοναδικά υδάτινα πλάνα του, που προκαλούν εναλλασσόμενα συναισθήματα γαλήνης και νοσταλγίας στο θεατή. Μεγάλο μέρος των γυρισμάτων πραγματοποιήθηκε στο Αιγαίο, συγκεκριμένα στην Αμοργό και την Ίο, επιφέροντας πρωτοφανή τότε φήμη για τα λιγότερο τουριστικά νησιά των Κυκλάδων στο εξωτερικό.

  1. Χωρίς Ταυτότητα

Αν κι αποτελεί μια από τις πιο γνωστές κι εμπορικές ταινίες αυτής της λίστας, λίγοι γνωρίζουν ότι η τελευταία σκηνή του “Χωρίς Ταυτότητα” έχει γυριστεί εξ ολοκλήρου στη Μύκονο. Η ταινία πραγματεύεται την ιστορία ενός άνδρα, ο οποίος εντοπίζεται αναίσθητος σε θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Ιταλίας. Μετά την επαναφορά του στην πραγματικότητα, συνειδητοποιεί ότι πάσχει από επιλεκτική αμνησία, καθότι δεν αναγνωρίζει πρόσωπα αλλά είναι σε θέση να θυμηθεί αρκετές ξένες γλώσσες και πολεμικές τέχνες. Η ανάγκη να θυμηθεί όλες τις λεπτομέρειες της ταυτότητας και του πρόσφατου παρελθόντος του γίνεται ιδιαίτερα επιτακτική, όταν συνειδητοποιεί πώς κάποιοι τον θέλουν νεκρό, οδηγώντας τον σε μια περιπετειώδη φυγή που ξεπερνά τα σύνορα μίας χώρας.

  1. Τα κανόνια του Ναβαρόνε

Οι σύμμαχοι στέλνουν μία μονάδα στρατιωτών στο υπό κατοχή Ελληνικό νησί για να καταστρέψουν τα Γερμανικά κανόνια αλλά και το Γερμανικό έλεγχο στο τεράστιας στρατηγικής σημασίας σημείο του Αιγαίου. Η ταινία προτάθηκε για 7 Όσκαρ και κέρδισε αυτό των καλύτερων οπτικών εφέ. Να σημειωθεί ότι γυρίστηκε το 1960 όταν και έγινε το κινηματογραφικό γεγονός της χρονιάς με τηλεοπτικά συνεργία, δημοσιογράφους και κινηματογραφιστές να βρίσκονται στη Ρόδο για τα γυρίσματα μετατρέποντας το νησί σε ένα Χολιγουντιανό studio. Σε όλη αυτή την προσοχή βοήθησε και η λάμψη των Gregory Peck, Anthony Quinn και David Niven, αλλά και της δικής μας Ειρήνης Παπά.

  1. Before Midnight

Ύστερα από δύο εξίσου απολαυστικές ταινίες γυρισμένες στη Βιέννη (Πριν το Ξημέρωμα) και το Παρίσι (Πριν το Ηλιοβασίλεμα), ο Ethan Hawke και η Julie Delpy επιστρέφουν στους ρόλους του Jesse και της Celine και μας παρουσιάζουν το τρίτο και τελευταίο μέρος της τριλογίας του κινηματογραφικού έρωτά τους στη Μεσσηνία. Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη και παραγωγό της ταινίας Richard Linklater, το τελευταίο κεφάλαιο μιας μακροχρόνιας ιστορίας αγάπης κι ενός καστ που δούλεψε μαζί για διάστημα σχεδόν είκοσι ετών δε θα μπορούσε να γραφτεί πουθενά αλλού εκτός από την Ελλάδα, εκεί που ο κλασικός κόσμος συναντά την ταραγμένη σύγχρονη πραγματικότητα, ο Jesse και η Celine καλούνται να ανακαλύψουν και να πατάξουν τους δαίμονες που καραδοκούν στο φαινομενικά ευτυχισμένο γάμο τους.

  1. Έρωτας αλά Ελληνικά

Η Georgia (Nia Vardalos) είναι ελληνοαμερικανίδα δασκάλα που αναγκάζεται να εργαστεί ως ξεναγός. Κάπου κάπως το tour guiding της Georgia περιπλέκεται όταν εισβάλλει στη ζωή της ο νέος οδηγός του τουριστικού λεωφορείου, ο Poupi, ο οποίος ναι είναι ο Αλέξης Γεωργούλης στο πρώτο του Χολιγουντιανό break. Η ταινία γυρίστηκε στους Δελφούς, στην Αρχαία Ολυμπία και στην Επίδαυρο. Αποτελεί επίσης την πρώτη Αμερικάνικη παραγωγή που έκανε γυρίσματα στην Ακρόπολη μετά από τεράστια προσπάθεια της Vardalos να πάρει άδεια από το Ελληνικό κράτος που δεν φημίζεται και ως το πιο συνεργάσιμο με τις ξένες παραγωγές.

  1. Αλέξης Ζορμπάς

Ο «Αλέξης Ζορμπάς» είναι μία από τις πλέον αγαπημένες ταινίες των σινεφίλ, ξεπερνώντας τα όρια των κινηματογραφικών αιθουσών και δίνοντας διαστάσεις ποπ κουλτούρας στο συρτάκι, το ελληνικό πνεύμα και τον μεσογειακό τρόπο ζωής. Επιπρόσθετα, αποτέλεσε μία από τις πιο εισπρακτικά επιτυχημένες παραγωγές όλων των εποχών, με τα έσοδά της να είναι υπερ-εικοσαπλάσια των εξόδων παραγωγής της. Η ταινία γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στην Κρήτη κι αποτελεί μεταφορά στη μεγάλη οθόνη του κλασικού βιβλίου του Νίκου Καζαντζάκη «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά». Βραβεύτηκε με τρία Όσκαρ, μεταξύ των οποίων και το βραβείο καλύτερης καλλιτεχνικής διεύθυνσης, το οποίο παρέλαβε ο Έλληνας εικαστικός Βασίλης Φωτόπουλος.

  1. Mediterraneo

Αν και το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας του 1991 απονεμήθηκε στην ιταλική υποψήφια ταινία, η βράβευση είχε έντονο άρωμα Ελλάδας, καθότι το Mediterraneo γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στη μακρινή Μεγίστη των Δωδεκανήσων (κατά κόσμον γνωστή και ως Καστελόριζο). Η ταινία αφηγείται με νοσταλγικό και χιουμοριστικό τρόπο την ιστορία μιας ομάδας Ιταλών στρατιωτών, οι οποίοι κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο υπηρετούν τη θητεία τους στο νησί, που αποτελούσε τότε το ανατολικότερο σύνορο της Ιταλίας του Άξονα. Η παρουσία τους αντιμετωπίζεται αρχικά με διστακτικότητα, ωστόσο σταδιακά εισβολείς και ντόπιοι συνειδητοποιούν ότι τους ενώνουν πολύ περισσότερα από όσα τους χωρίζουν.