Ταινίες με ναρκωτικά

ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΕ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ!

Σίγουρα δεν είναι εύκολο, ούτε αποδεκτό από ένα ποσοστό της κοινωνίας να αναπαρίσταται χρήση ναρκωτικών με οποιοδήποτε τρόπο στον κινηματογράφο. Μάλιστα, θεωρείται κριτήριο για να χαρακτηριστεί μία ταινία κατάλληλη μόνο για ενήλικες. Παρόλα αυτά, μερικές ταινίες είτε αφορούσαν άμεσα τη χρήση των ναρκωτικών είτε απλά μας παρουσίασαν χαρακτήρες που έκαναν χρήση μας έκαναν και τις αγαπήσαμε καθώς και να αποκτήσουμε μία παραπάνω ευαισθησία στο συγκεκριμένο θέμα.

Πάμε λοιπόν να δούμε κάποιες από τις ταινίες που προσπαθούν να μας βάλουν στον κόσμο των ναρκωτικών.

1. Requiem for a dream (2000)

Παράλληλες ιστορίες, που έχουν ως συνδετικό κρίκο τη σχέση μεταξύ της μοναχικής, χήρας Sara Goldfarb (Ellen Burstyn) και του συμπαθητικού αλλά δίχως στόχους γιου της. Μια ταινία για τη μοναξιά, την εγκατάλειψη, την φθορά, τον πόνο, τα ναρκωτικά, το ποτό, την τηλεόραση, το σεξ.

2. Trainspotting (1996)

Βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του 1993, η ταινία δείχνει την ιστορία του Mark Renton (Ewan McGregor) που προσπαθεί να ξεκόψει απ΄τα ναρκωτικά και συγκεκριμένα την ηρωίνη και πως αυτό επηρεάζει την σχέση του με την οικογένεια του αλλά και τους φίλους του. Αυτή η ταινία απογείωσε την καριέρα του  McGregor και θεωρείται μια απ΄τις καλύτερες  στη Μεγάλη Βρετανία. Άλλωστε κατατάχθηκε 10η στη λίστα του BFI (British Film Institute) για τις 100 καλύτερες ταινίες στην Βρετανία, όλων των εποχών. Τέλος ήταν η 1η ταινία που τόλμησε να δείξει πολύ περιγραφικά τη χρήση ναρκωτικών στην Βρετανία και τις συνέπειες που είχε για τους χρήστες.

3. The Basketball Diaries (1995)

Η ταινία είναι βασισμένη στην αυτοβιογραφία του Jim Carrol, που στα σχολικά του χρόνια όντας μέλος της ομάδας μπάσκετ του σχολείου, μπλέχτηκε με τα ναρκωτικά. Η ιστορία  δείχνει πως το όνειρο του να γίνει αστέρας του μπάσκετ καταστράφηκε και κατέληξε να τον διώξει η μητέρα του απ΄το σπίτι, να κλέβει και να σκοτώνει για την δόση του. Τον Carrol υποδύεται ο Leonardo Di Caprio, ο οποίος έδειξε το εξαιρετικό υποκριτικό ταλέντο του, το οποίο ξεχωρίζει και σε αυτήν την ταινία.

4. Scarface (1983)

Ο Τόνι Μοντάνα, φτωχός Κουβανός μετανάστης στο Μαϊάμι, γίνεται πρωτοπαλίκαρο του μεγαλέμπορου ναρκωτικών, Φρανκ Λοπέζ. Παρόλα αυτά, δεν είναι διατεθειμένος να σταματήσει εκεί. Η γνωριμία του με την Ελβίρα, ερωμένη του Λοπέζ, ωθεί τον Τόνι να εκτοπίσει το αφεντικό του και να πάρει τη θέση του. Και ενώ η συνεργασία του με τα κολομβιανά καρτέλ εξελίσσεται ομαλά, η εξάρτησή του από την κοκαΐνη, η αλαζονεία του και ένα απρόσμενο συμβάν θα πυροδοτήσουν μια σειρά από ενέργειες που θα οδηγήσουν στην αναπόφευκτη πτώση του.

5. Leaving Las Vegas (1995)

Ο Μπεν Σάντερσον, ένας αλκοολικός σεναριογράφος του Χόλιγουντ που έχασε τα πάντα εξαιτίας του προβλήματός του με το αλκοόλ, φτάνει στο Λας Βέγκας με σκοπό να πιει μέχρι θανάτου. Εκεί γνωρίζει μια νεαρή πόρνη με την οποία συνάπτει φιλία καθότι είναι και η ίδια τόσο μοναχική όσο και ο καταδικασμένος σε θάνατο από το αλκοόλ σεναριογράφος.

6. The French Connection (1971)

Μια ταινία που δε ξέρει ο πολύς κόσμος, αλλά δε παύει να είναι εξαιρετική, με έναν εκπληκτικό Gene Hackman (Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου) πρωταγωνιστή και σκηνοθέτη τον William Friedkin (Όσκαρ Σκηνοθεσίας). Στην ταινία 2 αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών της Νέας Υόρκης, ο Jimmy Doyle (Gene Hackman) και ο Buddy Russo (Rob Schneider), προσπαθούν να παρεμποδίσουν ένα τεράστιο φορτίο ηρωίνης, το οποίο έρχεται με καράβι απ΄την Γαλλία. Αυτό που έχει αφήσει εποχή, είναι το κυνηγητό με αμάξια μες στους δρόμους της Νέας Υόρκης, ίσως ένα απ΄τα καλύτερα στην ιστορία του κινηματογράφου. Το 2005 η ταινία επιλέχθηκε για διαφύλαξη στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου στις Η.Π.Α, αφού θεωρήθηκε πολιτισμικά, ιστορικά και αισθητικά σημαντική.

7. Blow (2001)

Η αληθινή ιστορία του Goerge Jung, του ατόμου που είναι υπεύθυνος για την εισχώρηση του 85% της κοκαΐνης που υπάρχει στην Αμερική. Η ταινία παρακολουθεί την άνοδο και την κάθοδο του Jung (Johnny Depp) στην ιεραρχία των ναρκωτικών. Το σενάριο αυτής της πολύ καλής ταινίας, βασίζεται στο βιβλίο «Blow: How a Small Town Boy Made $100 Million with the Medellin Cocaine Cartel and Lost It All» του Bruce Porter.

8. The Panic In Needle Park (1971)

Η ιστορία της σχέσης μεταξύ του Bobby, ενός ναρκομανή και μικροκακοποιού, και της Helen, ενός άστεγου κοριτσιού που αναζητά στη σχέση της με τον Bobby τη σταθερότητα που ποθεί. Σταδιακά, κι ενώ και η Helen θα εθιστεί στη χρήση ναρκωτικών, η σχέση τους θα οδηγηθεί σε μια σειρά από προδοσίες και απογοητεύσεις. Όλα αυτά με φόντο την κοινότητα των ναρκομανών που συνωστίζονται στο Needle Park στη Νέα Υόρκη.

9. Traffic (2000)

Ένας Αμερικανός δικαστής, που αναλαμβάνει να συντονίσει τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών, ανακαλύπτει ότι η 16χρονη κόρη του είναι χρήστης. Στο Μεξικό δύο έντιμοι αστυνομικοί μπλέκουν μ’ ένα διπρόσωπο στρατηγό, ο οποίος διώκει ένα καρτέλ ναρκωτικών, για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα ενός άλλου. Η ευυπόληπτη σύζυγος ενός εμπόρου ναρκωτικών που συνελήφθη, συνεχίζει τις δραστηριότητες του άντρα της.

10. Half Nelson (2006)

Ο Νταν είναι καθηγητής σε ένα σχολείο ισπανόφωνων μειονοτήτων και προσπαθεί να μεταδώσει τις γνώσεις του στους νεαρούς μαθητές του με ιδιαίτερο ζήλο. Παρόλα αυτά τη ζωή του στοιχειώνει το χρόνιο πρόβλημα που έχει με τα ναρκωτικά. Όταν η 13χρονη μαθήτριά του Ντρέι ανακαλύπτει το μυστικό του βρίσκοντάς τον στις τουαλέτες να κάνει χρήση κρακ, μεταξύ τους δημιουργείται μια ισχυρή φιλία που θα ξεδιπλώσει πτυχές της ζωής τους καλά κρυμμένες μέχρι τότε.