Οι εμπορικότερες ταινίες της ιστορίας

ΟΙ ΠΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Το Hollywood ήταν, είναι και θα είναι η μεγαλύτερη βιομηχανία θεάματος στον πλανήτη. Υπάρχουν ταινίες που έγραψαν ιστορία από την άποψη των κερδών, με μυθικά κέρδη στο αμερικάνικο και στο παγκόσμιο Box Office.  Σας παρουσιάζουμε τις πιο εμπορικές:

1) Avatar (2009)

Η πρώτη σε εισπράξεις ταινία όλων των εποχών ήταν η πρώτη ταινία που ενσωμάτωσε την τεχνολογία 3D με 760 εκατ. δολάρια στις ΗΠΑ. Η ταινία που σε μεταφέρει σε ένα παράλληλο κόσμο, με πολλή δράση, αλλά και συγκίνηση, είτε από την περιέργεια της νέας τεχνολογίας, είτε από την ικανότητα του James Cameron να μαγεύει τα πλήθη και να προσελκύει γιγάντια κοινά, είναι η πρώτη ταινία σε εισπράξεις μέχρι σήμερα.

Έσοδα: $2,78 δισ

avatar

2) Τιτανικός (1997)

Προκάλεσε πολύ κλάμα, εντυπωσίασε κι έκανε τρελές πωλήσεις 658 εκατ. δολαρίων μόνο στην Αμερική. Το τραγούδι της Celine Dion δεν το ξεχνάει κανένας. Η θρυλική ταινία για το ναυάγιο του Τιτανικού με το καυτό ειδύλλιο Leonardo di Caprio και την Kate Winslet και τα θεαματικά εφέ της σκηνοθεσίας του James Cameron είναι η δεύτερη πιο εμπορική ταινία όλων των εποχών. Ο Cameron κατάφερε κάτι πραγματικά εντυπωσιακό, το να πετύχει οι δύο πιο εμπορικές ταινίες όλων των εποχών (σε διάστημα μάλιστα 12 ετών) να είναι δικές του.

Έσοδα: $2,41 δις

titanic-leonardo

3) Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ (1977)

Σε έναν γαλαξία πολύ πολύ μακριά βρέχει δολάρια. Ο Τζορτζ Λούκας δημιούργησε στο μυαλό του ένα ολόκληρο σύμπαν και το κινηματογράφησε με υποδειγματικό τρόπο κερδίζοντας εισιτήρια, οπαδούς, cult followers και 77 φορές το κόστος παραγωγής του (μόνο στις αίθουσες). Έξι Όσκαρ για την αρχική ταινία, δύο sequel, τρία prequel, αμέτρητα η συνολική αξία όλου του σύμπαντος του Star Wars είναι πάνω από $27 δισ.

Έσοδα: $2,31 δισ.

star-wars

4) Η ΜΕΛΩΔΙΑ ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ (1965)

Μπορεί οι περισσότεροι να μην αντέχουν τόση χαρά και ευτυχία ή τόσα παιδιά μαζεμένα σε μια ταινία, αλλά το φιλμ του Ρόμπερτ Γουάιζ με πρωταγωνίστρια τη Τζούλι Άντριουζ ήταν από τα δημοφιλέστερα όλης της δεκαετίας του ’60. Κέρδισε 5 Όσκαρ, έβγαλε 35 φορές το κόστος παραγωγής του και έσωσε από την οικονομική κατάρρευση την 20th Century Fox μετά την καταστροφή της «Κλεοπάτρας» (1963, με την Ελίζαμπεθ Τέιλορ). Το soundtrack πωλείται ακόμα.

Έσοδα: $2,26 δισ

the-sound-of-music

5) Ε.Τ. Ο ΕΞΩΓΗΙΝΟΣ (1982)

Το πιο επιτυχημένο φιλμ του Στίβεν Σπίλμπεργκ ήταν μια ιστορία φιλίας ανάμεσα σε έναν συμπαθή εξωγήινο, μέχρι τότε ήταν σχεδόν πάντα τέρατα και ένα 10χρονο παιδί. Γυρίστηκε σε άκρα μυστικότητα, κόστισε μόλις $10 εκατ. και έβγαλε 75 φορές τα έξοδα παραγωγής του. Κέρδισε 4 Όσκαρ και ψηφίζεται μόνιμα μέσα στις λίστες με τις σημαντικότερες ταινίες όλων των εποχών.

Έσοδα: $2,21 δισ

e-t