ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ…
Οι The Godfilmers πριν από λίγες ημέρες συμπληρώσαμε 4 μήνες ζωής, μέσα στους οποίους έχουμε δημοσιεύσει διάφορα άρθρα που αφορούσαν τον κινηματογράφο, όπως κριτικές ταινιών, αφιερώματα σε ηθοποιούς ή σκηνοθέτες, παρασκήνιο και πλέον κριτικές σειρών. Αν λοιπόν σήμερα περιμένετε να διαβάσετε ένα άρθρο αντίστοιχου περιεχομένου, τότε καλύτερα θα ήταν να εγκαταλείψετε αυτό το άρθρο αμέσως τώρα.
Σήμερα θα σας παρουσιάσουμε αυτό για το οποίο είμαστε περήφανοι, αυτό που μας έκανε να δημιουργήσουμε αυτό το site και είναι το καθημερινό μας μεράκι, Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ και πιο συγκεκριμένα η ιστορία του κινηματογράφου, η οποία σε πολλούς από εσάς μπορεί να είναι άγνωστη. Α, και επειδή όλη η ιστορία του κινηματογράφου είναι ΠΑΡΑ ΜΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ, εμείς θα σας κάνουμε μία μικρή ανασκόπηση.
ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Ο κινηματογράφος είναι ίσως ο ταχύτερα εξελισσόμενος καλλιτεχνικός κλάδος. Από την προβολή της πρώτης ταινίας στις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι και σήμερα, η πρόοδος του υπήρξε αλματώδης και η πορεία του πάντοτε ανοδική. Στη σύγχρονη κοινωνία του 21ου αιώνα μάλιστα, ο ρόλος του δεν είναι εξ ολοκλήρου ψυχαγωγικός, αφού χρησιμοποιείται από τις εξουσίες ως όργανο προπαγάνδας. Επιβάλλει πρότυπα, τρόπους διασκέδασης, τάσεις στη μόδα, αλλά έχει επίσης και την ικανότητα να διαμορφώνει πολιτικές θέσεις, ιδεολογίες και κοσμοθεωρίες.
Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΡΑΦΟΥ
- Ο κινηματογράφος ή αλλιώς σινεμά είναι η αποκαλούμενη και έβδομη τέχνη, δίπλα στη γλυπτική, τη ζωγραφική, το χορό, την αρχιτεκτονική, τη μουσική και τη λογοτεχνία.
- Από την αρχή σχεδόν της εμφάνισής του στη Γη, ο άνθρωπος προσπάθησε να απεικονίσει, να αναλύσει την κίνηση.
- Σε σπηλαιογραφίες που βρέθηκαν στην Αλταμίρα της Ισπανίας, και χρονολογούνται 35.000 χρόνια πριν, αναπαρίστανται βίσωνες σε κίνηση!
ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ
- 14 Οκτωβρίου, 1888. Η πρώτη «πρωτόγονη» προσπάθεια για καταγραφή της κίνησης σε κινηματογραφική μηχανή είναι γεγονός. Ήταν ένα βίντεο διάρκειας μόλις 2 δευτερολέπτων, το οποίο αποτελούνταν από μόλις 4 πλαίσια.
- Η λέξη «κινηματογράφος» επινοήθηκε από το Λεόν Μπουλί, ο οποίος βάφτισε έτσι αυτό που θεωρήθηκε ως εφεύρεση των αδελφών Λουί και Ογκίστ Λιμιέρ.
- Εκτιμάται ότι το 1908, στις Ηνωμένες Πολιτείες υπήρχαν περίπου 10.000 κινηματογράφοι. Οι ταινίες της εποχής ήταν διάρκειας δέκα έως δεκαπέντε λεπτών, αλλά σταδιακά η διάρκειά τους αυξήθηκε
ΒΟΥΒΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
- Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1920, ο κινηματογράφος παρέμενε χωρίς ήχο (βουβός κινηματογράφος) και συχνά οι προβολές ταινιών συνοδεύονταν από ζωντανή μουσική.
- Τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετώπιζαν αυτές οι προσπάθειες, ήταν κυρίως τρία:
- Αδυναμία πλήρους συγχρονισμού εικόνας και ήχου.
- Αδυναμία ελέγχου της έντασης του ήχου.
- Κακή ποιότητα και πιστότητα ήχου.
Κύριος εκπρόσωπός του ήταν ο Τσάρλι Τσάπλιν. Ο Σερ Τσαρλς Σπένσερ Τσάπλιν ο νεότερος ,γνωστότερος με το υποκοριστικό Τσάρλι και στην Ελλάδα κυρίως, με το προσωνύμιο «Σαρλό», υπήρξε Άγγλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, που μεγαλούργησε στις πρώτες δεκαετίες του Χόλυγουντ. Είναι χρονικά η πρώτη παγκόσμια αναγνωρίσιμη φιγούρα της κινηματογραφικής τέχνης, κυρίως μέσω του χαρακτήρα Σαρλό που ενσάρκωνε στις πρώτες ταινίες του.
1926: Η Warner Brothers παρουσίασε μία συσκευή η οποία έδινε τη δυνατότητα αναπαραγωγής μουσικής, μέσω ενός δίσκου που συγχρονιζόταν με την μηχανή προβολής της ταινίας.
Τον Οκτώβριο του 1927, η Warner Brothers κυκλοφόρησε την πρώτη ταινία μεγάλου μήκους, «The Jazz Singer», η οποία αν και κατά το μεγαλύτερο μέρος της ήταν βουβή, υπήρξε η πρώτη που περιείχε διαλόγους.
ΕΓΧΡΩΜΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
- Το πρώτο καταγεγραμμένο έγχρωμο εμπορικό φιλμ με φυσικά χρώματα, είναι μια οχτάλεπτη βρετανική παραγωγή του 1908, το «A Visit to the Seaside».
- Στην ιστορία έχουν περάσει όμως, δυο άλλες ταινίες ως οι πρώτες έγχρωμες, «Ο μάγος του Οζ» (The Wizard of Oz) και το «Όσα παίρνει ο άνεμος» (Gone with the wind).
- Αν και μέχρι τη δεκαετία του 1950, η παραγωγή έγχρωμων ταινιών μειοψηφούσε, κατά τη δεκαετία του 1960 και χάρη στην ανάπτυξη της σχετικής τεχνολογίας, ο έγχρωμος κινηματογράφος επικράτησε.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ
- Το 1927 το Χόλιγουντ εδραιώνει το γόητρό του, ιδρύοντας την Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών, με την καθιέρωση των βραβείων Όσκαρ.
- Το πρώτο στούντιο στο Χόλιγουντ ήταν της Nestor Studios το 1911.
- Το 1923 φτιάχτηκε το σήμα του Χόλυγουντ που τότε έγραφε «HOLLYWOODLAND».
- Το σύγχρονο Χόλιγουντ ξεκίνησε την δεκαετία του 1950.
- Το 1956 φτιάχτηκε το γνωστό κτήριο της εταιρείας ηχογράφησης Capitol Records.
- Η λεωφόρος Walk of Fame δημιουργήθηκε το 1958 ενώ το πρώτο αστέρι τοποθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Η έβδομη τέχνη, όπως και οτιδήποτε στο ξεκίνημά του, έκανε τα πρώτα της βήματα δειλά αλλά σταθερά. Το κλίμα που κυριαρχούσε την εποχή της γέννησής της μπορεί να θεωρηθεί αρκετά ενθαρρυντικό, παρά τις δυσμενείς πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες που επικρατούσαν. Ίσως μάλιστα εξαιτίας αυτών ο κινηματογράφος βρήκε πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθεί, αφού ως γνωστόν σε περιόδους κρίσης μεσουρανούν οι πρωτότυπες ιδέες, ειδικά σε ό,τι αφορά τις τέχνες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όταν η κοινωνία πάσχει από έλλειψη χρημάτων, αναγκαστικά αλλάζουν και οι προτεραιότητες της. Οι κινηματογραφικές ταινίες πέρασαν από ποίκιλα εξελικτικά στάδια εκ των οποίων τα πιο σημαντικά είναι ο βωβός και ασπρόμαυρος κινηματογράφος που εξελίχθηκαν σε ομιλούντα και έγχρωμο κινηματογράφο αντίστοιχα. Από την πρώτη ταινία μέχρι και σήμερα αναρίθμητα ήταν τα πρόσωπα που με τις καινοτόμες αντιλήψεις τους συντέλεσαν στην πρόοδο της μεγάλης οθόνης. Η συμβολή τους αναγνωρίζεται παγκοσμίως και οι ίδιοι θεωρούνται ιερά τέρατα του κινηματογράφου.