RUN FOREST RUN!
ΦΟΡΕΣΤ ΓΚΑΜΠ, ΜΙΑ ΤΑΙΝΙΑ ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ.
Έτος: 1994
Διάρκεια: 136 λεπτά
Κατηγορία: Δραματική
Πρωταγωνιστές: Τομ Χανκς, Ρόμπιν Ράιτ Πεν, Γκάρι Σινίζ, Μίκελτι Γουίλιαμσον, Σάλι Φιλντ
Σκηνοθεσία: Ρόμπερτ Ζιμέκις
Υπόθεση: Ο Forrest Gump είναι ένας Αμερικανός με νοητική στέρηση. Μέσα όμως στο μεγάλο σώμα του βρίσκεται η καρδιά ενός μικρού παιδιού.
Μεγαλώνοντας λοιπόν και κερδίζοντας εμπειρίες, θα βρεθεί σε όλες τις σημαντικές εκείνες στιγμές που στιγμάτισαν την Αμερικάνικη ιστορία και θα αποτελέσει σημαντικό κομμάτι τους.
Θα γυρίσει τον κόσμο, θα γνωρίσει νέους ανθρώπους επηρεάζοντας τη ζωή τους έχοντας πάντα συντροφιά στη σκέψη του την αγαπημένη του Jenny. Τα μάτια του Forrest Gump, δεν είναι άλλα από τα μάτια ενός παιδιού παγιδευμένου στο σώμα ενός ενήλικα, με IQ που μετά βίας αγγίζει το 75, μα και μια αξιολάτρευτη αθωότητα που μπορεί να κατακτήσει τον κόσμο ολόκληρο.
Έτσι και ο Forrest, εκκινώντας την πορεία στη ζωή από μειονεκτική θέση και με μοναδικά εφόδια ένα διαπεραστικό βλέμμα και την ταχύτητα στα πόδια, γράφει άθελά του την δική του ξεχωριστή σελίδα στην ιστορία του Αμερικάνικου Έθνους: Μέσα σε μια πορεία 30 χρόνων, γίνεται αστέρας του football, ήρωας πολέμου, επιτυχημένος επιχειρηματίας και ποπ είδωλο μιας ολόκληρης γενιάς. Γίνεται το αίτιο της ανάδειξης του Elvis Presley, της αποκάλυψης του σκανδάλου του Watergate, της συγγραφής του “Imagine” από τον John Lennon, της ίδρυσης της Apple. Γνωρίζει τους μισούς προέδρους των Η.Π.Α., ανακαλύπτει slogan και διάσημα εμβλήματα, χαρίζει την ελπίδα σε χιλιάδες ανθρώπους.
Μέσα από μια αφήγηση που σφύζει από την γλυκιά αφέλεια που δεν μπορεί παρά να προκαλέσει χαμόγελα συμπάθειας, ο Forrest καταγράφει την ιστορία μιας ολόκληρης γενιάς, ενσαρκώνοντας το προφανές μήνυμα της νουβέλας του Winston Groom που πέρασε στην οθόνη μέσα από την πένα του Eric Roth: Κανένας δεν είναι ασήμαντος σε αυτόν τον κόσμο.
Η άποψή μας: Υπάρχουν μερικές ταινίες που παρά το απλό τους περιεχόμενο καταφέρνουν να συγκινήσουν βαθιά. Μία απ’ αυτές είναι και το “Forrest Gump”. Εμπνευσμένη λοιπόν από τη νουβέλα του Winston Groom, προσπαθεί να μας κάνει να δούμε τα πράγματα διαφορετικά. Μέσα στο μυαλό και στην καρδιά του Forrest από την αρχή μέχρι το τέλος της ταινίας ζει παγιδευμένο ένα παιδί.
Δανειζόμενη στοιχεία από ανάλογες ιστορίες προβληματικών χαρακτήρων, η ταινία του Robert Zemeckis αποφεύγει να συμμεριστεί την αντίστοιχη εμμονή τους στην απεικόνιση του πόνου που προκαλεί η φύση του ήρωα, τόσο στον ίδιο, όσο και στους γύρω του. Με το Forrest Gump δεν απέκλινε καθόλου από αυτό το μοτίβο. Περνώντας σε ένα πανέξυπνο και πρωτότυπο σενάριο τη νεανική του αφέλεια και απλότητα που σε πολλά σημεία μεταφράζεται σε εύπεπτη και συνεχόμενη ευαισθησία, κατόρθωσε να παρουσιάσει μια ιστορία καταλυτικά ψυχαναλυτική, απολαυστική στην παρακολούθησή της και καλλιτεχνικά αξιομνημόνευτη.
Από την άλλη, ο Tom Hanks, κατορθώνει να ξεπεράσει την προ έτους ερμηνεία του για το Philadelphia, καταγράφοντας με απόλυτη πιστότητα την αφέλεια και αθωότητα στο βλέμμα, το πρόσωπο, τις κινήσεις του. Μια από τις καλύτερες ερμηνείες του Tom Hanks, που όμως στάθηκε και τυχερός τη χρονιά εκείνη κερδίζοντας το δεύτερο oscar του, αφού δεν είχε να ανταγωνιστεί κάτι πιο αξιόλογο. Στο πλάι του, η Robin Wright μαγεύει με την απλότητά της στο ρόλο της αιθέριας μούσας του κεντρικού ήρωα, ενώ αποκαλυπτική είναι και η ερμηνεία του Gary Sinise, ενός από τους πιο ταλαντούχους και αδικημένους ηθοποιούς της γενιάς του.
Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στα πρωτοποριακά, για την εποχή εκείνη, ειδικά εφέ, που έδωσαν τη δυνατότητα στον ήρωα, Forrest Gump, να έρθει σε προσωπική επαφή με μερικές από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της εποχής: τους προέδρους της Αμερικής Kennedy, Johnson, Nixon, τον John Lennon και τον George Wallace.
Ουσιαστικά πρόκειται για μια καθόλα συμπαθητική και ευχάριστη ταινία που, αν μη τι άλλο, κατορθώνει να περάσει τα μηνύματά της για το αμερικάνικό όνειρο, αλλά και να το υπονομεύσει ταυτόχρονα, κληροδοτώντας μια από τις πιο διάσημες πλέον ατάκες “ Life is like a box of chocolates; you never know what you ‘re gonna get.” Πόση σοφία ζωής περιέχεται μέσα σε μία μόλις φράση…
Πληροφορίες
• Η ταινία κέρδισε 6 oscar: καλύτερη ταινίας, σκηνοθεσίας, διασκευασμένου σεναρίου, μοντάζ, οπτικών εφέ και α΄ ανδρικού ρόλου για τον Tom Hanks, καθιστώντας τον έτσι το δεύτερο ηθοποιό στην ιστορία του σινεμά, που κέρδισε δύο συνεχόμενες χρονιές (1994, 1995) το βραβείο αυτό.
• Η Warner Studios από τη δεκαετία του ’80 ήθελε να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το μυθιστόρημα αυτό, αλλά λόγω του μεγάλου ρίσκου τελικά οπισθοχώρησε κι έτσι το 1987 αγόρασε τα δικαιώματα η Paramount. Η κινηματογραφική προσαρμογή άρχισε 6 χρόνια αργότερα.
• To 2007, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Ταινιών κατέταξε την ταινία στο νούμερο 71 στη λίστα των καλύτερων ταινιών όλων των εποχών.
• Σε όλες του τις φωτογραφίες, ο Φόρεστ έχει κλειστά μάτια.
• Κάθε φορά που ο Φόρεστ εμφανίζεται σε διαφορετική ηλικία, στην πρώτη σκηνή κάθε μετάβασης φορά ένα μπλε πουκάμισο.
• Το παγκάκι όπου κάθεται ο Φόρεστ τοποθετήθηκε στη Σαβάνα της Τζώρτζια (ΗΠΑ), στην πλατεία Τσίπουα. Σήμερα βρίσκεται στο ιστορικό μουσείο της πόλης για να μην φθαρεί από τις καιρικές συνθήκες.
• Ο Τομ Χανκς δέχτηκε να κάνει την ταινία με την προϋπόθεση να μείνει πιστή στα ιστορικά γεγονότα.
• Τη μέρα που γυρίζονταν οι σκηνές στο γήπεδο του ράγκμπι ο Τομ Χανκς υπέφερε από γρίπη.