Political

Οι καλύτερες πολιτικές ταινίες

ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ

Η πολιτική όπως είναι λογικό βρίσκεται παντού στη ζωή μας και από αυτό δεν θα μπορούσαν να ξεφύγουν και οι ταινίες. Κατά καιρούς υπήρξαν πολλές σημαδιακές πολιτικές ταινίες, οι οποίες με διαφορετική θεματολογία, κατάφεραν να δώσουν μια άλλη αίγλη στον συγκεκριμένο όρο.

Οι Τhe Godfilmers επέλεξαν τις καλύτερες ταινίες που έχουν να κάνουν με την πολιτική και κατάφεραν να δώσουν σπουδαίες ερμηνείες, δυνατές σκηνές και απεικόνισαν με τον καλύτερο τρόπο σπουδαίες προσωπικότητες, που είτε βασίστηκαν σε αληθινά γεγονότα, είτε σε «φανταστικούς» χαρακτήρες.

 
1. Όλοι οι Άνθρωποι του Προέδρου
Στη διάρκεια των σπουδαίων κινηματογραφιών ’70s, o Alan Pakula ήταν ο άνθρωπος που γύριζε τα καλύτερα θρίλερ μέσα από ιστορίες πολιτικών παιχνιδιών. Γύρισε πολλές ταινίες που αξίζει να δεις, αλλά καμία δεν άφησε εποχή όπως αυτή η ιστορία δύο δημοσιογράφων που έριξαν φως σε ένα ολόκληρο διεφθαρμένο καθεστώς. Σημαντικό όχι απλώς επειδή εξακολουθεί να θεωρείται η κατεξοχήν απεικόνιση του σκανδάλου Watergate και του τέλους της προεδρίας του Nixon, αλλά κι επειδή βάζοντας και τους δημοσιογράφους στο παιχνίδι, άφησε ιστορικό προηγούμενο πάνω στο τι εννοούμε όταν μιλάμε για τα ιδανικά ενός (πολιτικού) ρεπόρτερ. Εμβληματικοί οι Redford και Hoffman.

2. The Great Dictator
H σάτιρα του Charlie Chaplin στον ναζισμό, η οποία έγραψε ιστορία. Βέβαια, μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο βγήκαν πάρα πολλές ταινίες, που σατιρίζουν τον Χίτλερ και την ιδεολογία του. Όμως, την περίοδο που ο κορυφαίος κωμικός έκανε αυτή την ταινία, αυτό δεν ήταν τόσο συνηθισμένο. Ήταν η πρώτη ταινία του Hollywood που ευθέως κατέκρινε τον ναζισμό για το φασισμό και τον αντισημιτισμό του. Ίσως πιο επίκαιρη από ποτέ…

3. The Downfall
Βερολίνο, Απρίλιος του 1945. Μια αυτοκρατορία λίγο πριν την οριστική πτώση, ένας λαός που ‘αυτοκτονεί’ στο πεδίο της μάχης, άνθρωποι στο μεταίχμιο ζωής και θανάτου. Η ταινία καταγράφει τις τελευταίες ημέρες του ναζιστικού κράτους, την πεισματική άρνηση του Χίτλερ να παραδώσει την πόλη του Βερολίνου, την παράνοια και τη φρίκη του τέλους μιας εποχής παραλογισμού και κτηνωδίας. Ο Χίτλερ, η γραμματέας του, η Εύα Μπράουν, η οικογένεια Γκέμπελς και οι λοιποί συνένοχοι περνούν τις τελευταίες τους στιγμές στο αρχηγικό καταφύγιο.

4. Frost/Nixon
Μια σειρά συνεντεύξεων που εξασφάλισε ο Ντέιβιντ Φροστ από τον πρόεδρο Νίξον το καλοκαίρι του 1977, όταν ο τελευταίος έληξε την τριετή σιωπή του. Στην τελευταία συνέντευξή του ο Νίξον παραδέχεται, τελικά, την εμπλοκή του στο σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ. Μια ιστορική αναμέτρηση, την οποία παρακολούθησαν πάνω από 45 εκατομμύρια τηλεθεατές και η οποία όχι μόνο άλλαξε τη ζωή και των δύο, αλλά και τους όρους και τα όρια της δημοσιογραφίας και της πολιτικής.

5. Goodbye Lenin
Ο Alex αναγκάζεται να «ξαναχτίσει» το τοίχος του Βερολίνου έξι μήνες μετά την πτώση του, προκειμένου να προστατεύσει τη μητέρα του που πέφτει σε κώμα λίγο πριν την ένωση Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας και ξυπνά μετά την πτώση. Οι γιατροί τον προειδοποιούν ότι κάθε συγκίνηση μπορεί να είναι μοιραία για την υγεία της μητέρας του κι έτσι αυτός προσπαθεί να της κρύψει τη νέα κατάσταση δημιουργώντας ένα κλίμα Ανατολικής Γερμανίας στο διαμέρισμά τους.

6. The Ides Of March
Ένα νεαρό στέλεχος της προεκλογικής καμπάνιας ενός προοδευτικού κυβερνήτη για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών ανακαλύπτει τη σκοτεινή, γεμάτη σκληρά παζάρια και φονικούς εκβιασμούς πλευρά της πολιτικής.

7. Bloody Sunday
Αναπαράσταση των τραγικών γεγονότων της Κυριακής 30 Ιανουαρίου 1972 στο Ντέρι της βόρειας Ιρλανδίας, όταν Βρετανοί στρατιώτες έπνιξαν στο αίμα μια παράνομη διαδήλωση ενάντια στην αγγλική κατοχή, σκοτώνοντας δεκατρία άτομα.

8. In the loop
Αγγλική κωμωδία, που σατιρίζει με ιδιαίτερα έξυπνο και ρεαλιστικό τρόπο, τόσο το αμερικανικό, όσο και το βρετανικό πολιτικό σύστημα. Στιγματίζει με πολύ χιούμορ μια κατάσταση που θύμιζε την εμπλοκή Αμερικής και Βρετανίας στον πόλεμο κατά του Ιράκ.

9. Ζ
Ένας από τους κατεξοχήν πολιτικούς σκηνοθέτες, ο Κώστας Γαβράς, γύρισε στην Γαλλία μία πολύ σημαντική ταινία με θέμα την δολοφονία του Λαμπράκη. Ένας ερευνητής αναζητά την αλήθεια γύρω από τη δολοφονία ενός αριστερού πολιτικού, παρά τις προσπάθειες κυβερνητικών και στρατιωτικών αξιωματούχων, για συγκάλυψη της δολοφονίας.

10. Dr Strangelove (S.O.S. Πεντάγωνο καλεί Μόσχα)
Το ανελέητο σχόλιο του Stanley Kubrick για την πυρηνική απειλή και τους πολιτικούς του ψυχροπολεμικού κόσμου, είναι και οδυνηρό και ιδιαίτερα αστείο. Μία σειρά από τρελές συμπτώσεις φέρνει Σοβιετική Ένωση και ΗΠΑ προ των πυλών ενός παγκόσμιου πυρηνικού πολέμου.