P.S. I Love You

P.S. I LOVE YOU

Σκηνοθεσία: Richard LaGravenese

Πρωταγωνιστούν: Hilary Swank, Gerard Butler, Lisa Kudrow, Gina Gershon, Kathy Bates

Παραγωγή: 2007

Διάρκεια: 126’

Κατηγορία: δραματική κομεντί

Περίληψη: Λίγο πριν τα τριακοστά της γενέθλια η Holly (Hilary Swank) καλείται να συμβιβαστεί με το θάνατο του αγαπημένου της Gerry (Gerard Butler). Έχοντας περάσει ήδη μερικές εβδομάδες αφασίας κλεισμένη στο σπίτι, την περιμένει μία μακάβρια έκπληξη.

Με αρχή τη γενέθλια μέρα της λαμβάνει μία σειρά από γράμματα απ’ τον Gerry, στα οποία και την προκαλεί να δοκιμάσει τρόπους ν’ αντιμετωπίσει το πένθος και να πραγματοποιήσει ένα νέο ξεκίνημα. Εκείνη, ισορροπώντας ανάμεσα στη λαχτάρα για το επόμενο γράμμα και στη συνειδητοποίηση του αμετακλήτου της κατάστασης, βιώνει ένα οδοιπορικό στο παρελθόν ανοίγοντας παράλληλα ένα παράθυρο στο αύριο.

P.S. I Love You

Η άποψή μας: Την ταινία θα μπορούσαμε  να τη χαρακτηρίσουμε σαν μία γλυκιά, ανάλαφρη ταινία. Παρά το γεγονός ότι πραγματεύεται ένα δύσκολο συμβάν, το μεταχειρίζεται με τέτοιο τρόπο χωρίς να γίνεται κουραστική. Ο πόνος για το χαμό του συνανθρώπου, η απελπισία που νιώθει κάποιος αλλά και η λύτρωση όταν καταφέρνει να προχωρήσει μπροστά, έχουν τη θέση τους στη συγκεκριμένη ταινία. Για κάποιο λόγο, η ταινία σε κάνει να νιώθεις τόσο οικεία με όλες τις καταστάσεις, χωρίς όμως να σε «ρίχνει» ψυχολογικά. Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι ικανοποιητικές.

Η βραβευμένη με Όσκαρ Hillary Swank, καταφέρνει να αποδώσει με επιτυχία το ρόλο της, χωρίς φυσικά να μπορεί να συναγωνιστεί τη δική της ερμηνεία στην ταινία Million Dollar Baby, που της χάρισε και το χρυσό αγαλματάκι. Φυσικά ο ρόλος ήταν τελείως διαφορετικός και σίγουρα με χαμηλότερες απαιτήσεις. Ο συμπρωταγωνιστής της, Gerald Butler, μετά το ρόλο του στους 300, προσπάθησε να ερμηνεύσει κάτι πιο ρομαντικό.

Το όνομα του Richard LaGravenese είναι γνωστό και η υπογραφή του συνοδεύει πολλές, μερικές εκ των οποίων κλασσικές, δραματικές ιστορίες αγάπης. Ιστορίες δραματικές, ίσως και μελό ορισμένες φορές που όμως, έχουν κάθε φορά την μοναδική ικανότητα να μας κάνουν να συγκινούμαστε και να ξυπνάνε μέσα μας όμορφα και τρυφερά συναισθήματα.

Το «P.S. I Love You« είναι μία ακόμα τέτοια ταινία η οποία μέσα στην απλότητά της, χρησιμοποιεί ένα έξυπνο κι ευφάνταστο, ίσως και κωμικά μακάβριο, σεναριακό εύρημα προκειμένου να έχει το δικό της προσωπικό στίγμα. Μπορεί η ιστορία να μην βρίθει του απόλυτου ρεαλισμού όμως, δεν καταφεύγει και σε φτηνούς μελοδραματισμούς προκειμένου να εκβιάσει την συγκίνησή μας. Ο LaGravenese  προτιμάει μια ζεστή, ανθρώπινη προσέγγιση παρά υπερβολικά ξεσπάσματα. Εστιάζει στα χαρακτηριστικά εκείνα του ανθρώπου που κάνουν την απώλειά του ακόμα πιο δύσκολη, κάνοντάς μας έτσι να κατανοήσουμε, τόσο το μέγεθος της αγάπης της Holly, όσο και της δικής του.

Τα μοναδικά Ιρλανδικά τοπία συνθέτουν ένα εξαιρετικά ρομαντικό φόντο, κάτι που δικαιολογεί απόλυτα το πως ξεκίνησε το ειδύλλιο, αλλά και ποια στοιχεία καθόρισαν την μοναδική προσωπικότητα του ήρωα. Η Holly δεν ερωτεύτηκε μόνο το όμορφο πρόσωπο του Gerry, αλλά  την ψυχική ομορφιά πίσω από αυτό που διαμορφώθηκε από το που και πως έζησε. Μια τρυφερή ταινία γεμάτη όμορφες εικόνες, όμορφους χαρακτήρες και έντονα συναισθήματα που έρχονται αβίαστα. Μπορεί να μην υπάρχει κάποιος βαθύς στοχασμός γύρω από την ζωή και τον θάνατο, όμως  δεν νομίζουμε ότι αυτός ήταν και ο σκοπός της.

Ακολουθώντας το χρονοδιάγραμμα ενός χρόνου, πίσω στο χρόνο και με παράθυρο στο μέλλον, έχουμε μια από τις πιο ξεχωριστές ιστορίες αγάπης των τελευταίων χρόνων που έστω και αν δεν έχει γίνει κλασσική, δεν μπορεί παρά να σου προκαλέσει ζεστά και γλυκά συναισθήματα όσο την παρακολουθείς. Αφήνοντάς μας μια γλυκόπικρη γεύση, το «P.S. I Love You« είναι μια ιδιαίτερη και έξυπνη ταινία του είδους της που αξίζει να την δεις.

Βαθμολογία: 7/10