Αστείες σκηνές στην ελληνική κωμωδία

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Από σήμερα  εγκαινιάζουμε  μία νέα κατηγορία στο site μας, αυτή του ελληνικού κινηματογράφου. Χωρίς να υστερεί καθόλου από τον παγκόσμιο, ο ελληνικός κινηματογράφος βρίθει από φράσεις του σεναρίου που ξεπήδησαν από το χαρτί για να μετατραπούν σε διαχρονικές ατάκες.

Όσες φορές και να τις δεις, όσο βαθιά κι αν έχουν χαραχτεί στο ελληνικό DNA, όσο πολύ-παιγμένες κι αν είναι, οι κλασικές ασπρόμαυρες κωμωδίες της χρυσής εποχής του ελληνικού σινεμά δεν παλιώνουν ποτέ. Ούτε και οι ατάκες και οι κορυφαίες σκηνές τους, που χαρίζουν πηγαίο γέλιο και περιλαμβάνουν σπουδαίες ερμηνείες από «ιερά τέρατα» του κινηματογράφου, όπως η Σαπφώ Νοταρά, ο Γιάννης Γκιωνάκης, ο Λάμπρος Κωνσταντάρας, η Ρένα Βλαχοπούλου και ο Χρόνης Εξαρχάκος.

Θυμηθείτε δέκα από τις πιο αστείες σκηνές στην ιστορία της ελληνικής κωμωδίας.

1.Θα σας εξαφανίσομεν

Καθώς ο πολυάσχολος υπουργός, προβάρει τον πολιτικό του λόγο με μόνο ακροατή έναν γάιδαρο, προφητεύει την πάγια τακτική των πολιτικών αρχόντων της χώρας με την ατάκα, «Θα σας εξαφανίσομεν», αντί «θα σας εξασφαλίσομεν». Ο πάντα επίκαιρος Μαυρογιαλούρος στο «Υπάρχει και φιλότιμο», σε σενάριο Αλέκου Σακελλάριου, δίνει πολιτικά ρέστα με αυτή και με άλλες διάσημες ατάκες… όπως το «Φάγανε φάγανε φάγανε»…

2. «Μπουρλότο! Εδώ μέσα γίνονται Σόδομα και Γόμορα»

Η απολαυστική Σαπφώ Νοταρά γίνεται σίφουνας στην κλασική κωμωδία του Γιώργου Σκαλενάκη και κάνει το φλερτ μεταξύ διευθυντού και γοητευτικής ύπαρξης αδύνατο, χάρη στα μπουρλότα της σε μια από τις πιο σουρεαλιστικές σκηνές της ταινίας.

3. Ο Βαγγέλης και η πόρτα

Ο Χρόνης Εξαρχάκος πειραματίζεται με την περίφημη πόρτα που κλείνει όταν ακούει το όνομα Βαγγέλης. Μόνο που τα πράγματα ξεφεύγουν όταν η πόρτα υπακούει στις εντολές… κατά βούληση.

4. Ο Ζήκος

Είναι δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς κάποια σκηνή με πρωταγωνιστή τον περίφημο Μπακαλόγατο, αφού ο Κώστας Χατζηχρήστος με τις απλοϊκές αλλά θανατηφόρες ατάκες του και την υπέροχη εκφορά του λόγου δίνει ρέστα σε κάθε λεπτό της κλασικής αυτής ταινίας των ‘60s.

5. Πορτοκαλάδα από πορτοκάλια 

Η ασύγκριτη αφέλεια του Γιάννη Γκιωνάκη στην ερμηνεία του στα «Κίτρινα Γάντια», σε σενάριο Αλέκου Σακελλάριου, ίσως είναι αρκετή για να αποδείξει πως οι β’ ρόλοι μπορούν να γίνουν το επίκεντρο του ενδιαφέροντος, ακόμη και αν ο πρωταγωνιστικός, ανήκει στον σπουδαίο κωμικό, Νίκο Σταυρίδη.

6. Χούφωσ’ την, χούφτωσ’ την

Η θρυλική συμβουλή του «γεροσάτυρου» Διονύση Παπαγιαννόπουλου, στο «κουρασμένο παλικάρι» Λάμπρο Κωνσταντάρα, είναι μια από αυτές που έχουν εξίσου χαραχτεί στην κινηματογραφική ιστορία. Στην ταινία «Κάτι Κουρασμένα Παλικάρια», σε σενάριο Κώστα Πρετεντέρη και Ασημάκη Γιαλαμά, ο ανεπανάληπτος κωμικός ακούγεται να συμβουλεύει το «παλικάρι»… «Χούφτωσ’ τη, χούφτωσ’ τη, θα το μετανιώσεις»… και δεν αργεί να βγει αληθινός.

7. Μια ωραία ατμόσφαιρα

Ο Ντίνος Ηλιόπουλος δέχεται επίσκεψη από τον αδερφό της κοπέλας που «εξέθεσε» και η δική του οικογένεια δεν έχει ιδέα. Γι’ αυτό και η συζήτηση αποκτά τέτοια τροπή που γίνονται όλοι… μία ωραία ατμόσφαιρα.

8. Έχω και κότερο, πάμε μια βόλτα;

Στην ταινία «Κορίτσια για φίλημα», ο σεναριογράφος Γιάννης Δαλιανίδης, βάζει το φτωχαδάκι Κώστα Βουτσά να πάρει τη θέση του εφοπλιστή Ράμογλου, προικίζοντας τον με ένα κότερο. Έτσι ο φτωχός πρωταγωνιστής αποφασίζει να το χρησιμοποιήσει ως ατράνταχτο επιχείρημα στο φλερτ του, μετατρέποντας σε παροιμιώδη τη φράση «Έχω και κότερο, πάμε μια βόλτα;»

9. Ξέρεις από Βέσπα;

Ο αλησμόνητος «Καλός μας άνθρωπος», Θανάσης Βέγγος, αφήνει για άλλη μια φορά το στίγμα του στην γνωστή σκηνή καταδίωξης της ταινίας, «Τρελός Παλαβός και Βέγγος», επαναλαμβάνοντας την ερώτηση «Ξέρεις από Βέσπα» μέχρι τελικής πτώσης…

10. Σούζυ Τρως

Η Ρένα Βλαχοπούλου τα βάζει με την πελάτισσά της τη Σούζυ και με κάθε πελάτισσα που θέλει «την ψηλή να την ψηλώσει, την κοντή να την κοντύνει». Όταν λοιπόν η Σούζυ έχει ανέβει φανερά σε μέγεθος και δυσχεραίνει το έργο της μοδίστρας, της τα ψέλνει ένα χεράκι όπως μόνο αυτή ξέρει.