Έρχεται τη Νύχτα

Η ΤΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Το καλοκαίρι έφυγε, ο Σεπτέμβριος ήρθε! Παρόλα αυτά δεν πτοούμαστε, καθώς κάθε εβδομάδα υπάρχει κάτι αξιόλογο στους κινηματογράφους για να περάσουμε ευχάριστα την ώρα μας, πόσο μάλλον το Σαββατοκύριακο που έρχεται είναι πρώτης τάξεως ευκαιρία για ένα πρωτότυπο και καλογυρισμένο θρίλερ, μετά από καιρό στις οθόνες μας.

Έρχεται τη Νύχτα, θρίλερ, διάρκεια: 91’

Σενάριο-Σκηνοθεσία: ΤΡΕΙ ΕΝΤΟΥΑΡΝΤ ΣΟΥΛΤΣ
Πρωταγωνιστούν: ΤΖΟΕΛ ΕΤΖΕΡΤΟΝ, ΚΑΡΜΕΝ ΕΤΖΟΓΚΟ, ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ ΑΜΠΟΤ, ΡΑΛΙ ΚΙΟΥ, ΚΕΛΒΙΝ ΧΑΡΙΣΟΝ

Περίληψη: Ασφαλείς σε ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι καθώς μια αφύσικη δύναμη απειλεί τον κόσμο, η ισχνή οικογενειακή τάξη που έχει επιβάλει ένας άντρας με τη σύζυγο και τον γιο τους μπαίνει στην απόλυτη δοκιμασία, όταν καταφτάνει μια απελπισμένη νεαρή οικογένεια αποζητώντας καταφύγιο. Παρότι ανάμεσα στις οικογένειες υπάρχουν οι καλύτερες των προθέσεων, η παράνοια και η έλλειψη εμπιστοσύνης ανανεώνουν τον τρόμο που ελλοχεύει έξω από τους τοίχους, ξυπνώντας κάτι κρυμμένο και τερατώδες μέσα στον πατέρα, καθώς μαθαίνει ότι η προστασία της οικογένειας του έχει κόστος για την ψυχή του.

it-comes-at-night-film

Η άποψή μας: Άλλο ένα ενδιαφέρον δείγμα αμερικανικού σκεπτόμενου τρόμου που ξεχωρίζει για την οικονομία και το αφηγηματικό του παιχνίδι ανάμεσα στο πραγματικό και το φανταστικό. Ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης Τρέι Έντουαρντ Σουλτς επιστρέφει με το ψυχολογικό θρίλερ «Έρχεται τη νύχτα», μετά το ντεμπούτο του, Krisha. Κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι ότι το είδος των horror movies διανύει τα τελευταία χρόνια μια περίοδο ιδιάζουσας ακμής στην Αμερική, παράγοντας εξαιρετικά δείγματα σκεπτόμενου τρόμου.
Το φιλμ μας μεταφέρει σε μια άλλη Αμερική, όπου μια ασθένεια έχει αφανίσει ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού. Ο Πολ, η Σάρα και ο γιος τους Τράβις έχουν βρει καταφύγιο σε ένα σπίτι μέσα στο δάσος. Μετά την προσπάθεια ενός αγνώστου να διαρρήξει την πόρτα τους, οι ισορροπίες αλλάζουν και η οικογένεια βρίσκεται μπροστά σε νέες προκλήσεις. Ο νεαρός σκηνοθέτης Σουλτς δεν δυσκολεύεται να τροφοδοτήσει το σασπένς, διατηρώντας ταυτόχρονα μια οικονομημένη λογική. Χωρίς υπερβολές και τάσεις μεγαλομανίας, οικοδομεί ένα στιβαρό, μίνιμαλ κινηματογραφικό οικοδόμημα που συνεχώς πειραματίζεται με τα όρια της αντίληψης πάνω στο πραγματικό και το φανταστικό. Η πραγματικότητα κι τα εφιαλτικά όνειρα μπερδεύονται σε μια αφήγηση που γεννά συνεχώς νέες ερμηνείες στους σκοτεινούς διαδρόμους του σπιτιού-φρούριο. Πέρα από το ενδιαφέρον εγκεφαλικό παιχνίδι όμως, ένα σωρό ερωτήματα πυροδοτούνται από την κυνικότητα του ενστίκτου επιβίωσης, την αυταπάτη της αυτόνομης οικογενειακής προστασίας/ευημερίας, την οπλοκατοχή και τη σχετικότητα των ηθικών κανόνων.
Από την άλλη η λιγοστή δράση παραμένει εντός των τειχών, ξεχασμένη σε ένα τυπικό αγροτικό περιβάλλον, με ένταση στα κόκκινα που διακόπτει τις σιωπές και την παρατεταμένη αναμονή. Το υπαρξιακό κομμάτι, ωστόσο, δεν απογειώνεται ποτέ, σαν μια εσωτερική θύελλα που προβλέπεται και τελικά δεν εκδηλώνεται. Παρά τις μικρές αδυναμίες του το φιλμ αποτελεί μία από τις ευχάριστες εκπλήξεις της χρονιάς.

Πρεμιέρα: από τις 7 Σεπτεμβρίου στους κινηματογράφους