Βιβλία & ταινίες – Σχέση αγάπης & μίσους

ΤΑΙΝΙΕΣ ΒΑΣΙΣΜΕΝΕΣ ΣΕ ΒΙΒΛΙΑ

Βιβλία και ταινίες, ταινίες και βιβλία. Μια σχέση αγάπης, μίσους, πάθους που κρατάει από την γέννηση του κινηματογράφου. Σε βάρος των βιβλίων ως επί το πλείστον. Η λογοτεχνία αποτελεί, αποτέλεσε από την πρώτη στιγμή, μια βασική πηγή έμπνευσης για τον κινηματογράφο, o οποίος εκ των πραγμάτων είναι περισσότερο προσβάσιμος, φτάνει συνήθως σε περισσότερους και απολαμβάνει μεγαλύτερης αποδοχής από το βιβλίο στην ιστορία του κινηματογράφου. Έτσι λοιπόν βιβλία και  ταινίες  συχνά «αλληλοβοηθιούνται» ανταλλάσσοντας λίγο παραπάνω φήμη και κίνητρο μεταξύ τους. Ψάξαμε λοιπόν και βρήκαμε 8 γνωστές ταινίες, οι οποίες έχουν βασιστεί σε βιβλία.

  1. Η Λάμψη (από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Στίβεν Κίνγκ)

shining001

Μία ταινία τρόμου (1980) σκηνοθετημένη από τον Stanley Kubrick, ο οποίος έχει κάνει  συνήθειο τη μεταφορά βιβλίων σε ταινίες (Κουρδιστό πορτοκάλι, 2011: Η Οδύσσεια του Διαστήματος, Λολίτα, Μάτια Ερμητικά Κλειστά) , και το καταφέρνει τέλεια!  Ο Τζακ Νίκολσον δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας σε μία από τις καλύτερες ταινίες που πρωταγωνιστεί , μετά από άλλη μία εξαιρετική μεταφορά βιβλίου που τάραξε την μεγάλη οθόνη, το «Στη Φωλιά του Κούκου» …

  1. Η σιωπή των αμνών (από την ομώνυμη νουβέλα του ThomasHarris)

killers-anthony_00322952

Η ιστορία του Hannibal Lekter είναι ίσως η πιο πολυσυζητημένη και διάσημη ιστορία των serial Killers. Κι όλα αυτά εξαιτίας του Thomas Harris, που έδωσε ζωή στον μεγάλο Κανίβαλο όλων των εποχών, τρόμο και  αγωνία σε εμάς τους υπόλοιπους αναγνώστες και θεατές. Όσο κι αν ο «σχιζοφρενής δολοφόνος» ή ο «επίμονος κηπουρός» , ή ακόμα και το «Μυστικό ποτάμι»  προσπαθούν να πάρουν λίγο από τη φήμη του μεγάλου Ηannibal, ο Antony Hopkins κρατάει τα ηνία για την καλύτερη παρουσίαση ενός serial killer,που… τρώει τα θύματά του!

  1. Ο νονός ( από την αστυνομική νουβέλα του MarioPuzo)

GTY_god_father_ml_141217_12x5_1600

Marlon Brando, Al Pacino, Robert De Niro σε σκηνοθεσία του Francis Ford Copolla. Αυτά και μόνο κάνουν το νονό Νο 1 must see movie.

  1. The Shawshank Redemption (απότην νουβέλα του Στίβεν ΚινγκRita Heyworth And Shawshank Redemption )

Poster (1)

Βρίσκεται πάντα στα top charts της καλύτερης ταινίας όλων των εποχών και είναι ο λόγος που άλλη μία νουβέλα του Κινγκ βρίσκεται ανάμεσα στις πιο πολυσυζητημένες ταινίες-βιβλία. Φοβερές ερμηνείες, υπέροχη συγκινητική ιστορία που μιλάει για το δέσιμο που μπορεί να υπάρξει ακόμα και μέσα σε μια φυλακή, η «Τελευταία έξοδος» είναι σίγουρα μία ανεπανάληπτη ταινία που συζητήθηκε, συζητείται και θα συνεχίζει να συζητείται για πολύ καιρό ακόμα.

  1. Ο άρχοντας των Δαχτυλιδιών (από την ομώνυμη τριλογία του Τόλκιν)

megalyteres-tainies-diarkeia

Όλοι οι Σταρ του Χόλιγουντ, ένα τεράστιο κάστινγκ και εκπληκτικά δουλεμένα εφέ. Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών είναι σίγουρα μία από τις μεγαλύτερες υπερπαραγωγές και δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς όταν πρόκειται για την μέγιστη δημιουργία του Τόλκιν, ο οποίος με την φαντασία του έφτιαξε έναν καινούριο δικό του Κόσμο, μια δική του χώρα, μία δική του γλώσσα με γραμματική και σύνταξη , μία ιστορία γύρω από τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών με παρελθόν και μέλλον.

  1. Breakfast at Tiffany’s (από την ομώνυμη νουβέλα του Truman Capote)

breakfast_at_tiffanys

Ο πιο γνωστός χαρακτήρας του Capote, η Holly,  ενσαρκώνεται στο σινεμά από την εξαιρετική Audrey Hepburn, που έγινε κυρίως γνωστή για αυτόν ακριβώς τον ρόλο. Μία από τις κλασσικές ταινίες του παλιού Hollywood (1969) που όλοι πρέπει να δείτε.

 

  1. GoneWith the Wind ( Όσα παίρνει ο Άνεμος- από την ομώνυμη νουβέλα της Margaret Mitchell )

MSDGOWI EC001

Ο σκηνοθέτης του «Μάγου του Οζ», Victor Fleming, καταφέρνει για άλλη μια φορά με επιτυχία να μεταφέρει μία κλασσική ιστορία της λογοτεχνίας στο κλασσικό επίσης Hollywood (1939).

  1. Κώδικας Ντα Βίντσι ( από το ομώνυμο βιβλίο του Dan Brown)

11_95

Μαζί με το πολύ-αναμενόμενο 50 Shades of Grey, είναι οι ταινίες που σχολιάστηκαν περισσότερο πριν καν βγουν! Άλλοι τη μίσησαν, άλλοι όχι, άλλοι πάλι συγκρίνοντάς την με το βιβλίο τη βρήκαν μέτρια. Ο Κώδικας Ντα Βίντσι με τις αμφιλεγόμενες κριτικές του, την μυστικιστική- αστυνομική υπόθεση και το ευαίσθητο θέμα της θρησκείας κατάφερε να προκαλέσει τεράστιες αναταραχές στα κοινωνικά τεκταινόμενα. Η Εκκλησία δε, απαγόρευσε την παρακολούθηση ή την ανάγνωση του Κώδικα Ντα Βίντσι θεωρώντας την αιρετική.

Έπεται και συνέχεια….