Ο Σύμβουλος

Η ΤΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Μετά από ένα ολιγοήμερο διάλειμμα λόγω δεκαπενταύγουστου επιστρέφουμε με ακόμη μεγαλύτερη διάθεση, με σκοπό να σας προτείνουμε τις καλύτερες ταινίες της εβδομάδας και όχι μόνο. Αυτή την εβδομάδα σας προτείνουμε  το κοινωνικό δράμα Ο ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ με πρωταγωνιστή τον Τζέραρντ  Μπάτλερ.

Ο ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ, κοινωνικό δράμα, διάρκεια: 110΄

Σκηνοθεσία: ΜΑΡΚ ΓΟΥΙΛΙΑΜΣ

Πρωταγωνιστούν: ΤΖΕΡΑΡΝΤ ΜΠΑΤΛΕΡ, ΓΟΥΙΛΙΑΜ ΝΤΑΦΟΕ, ΑΛΦΡΕΝΤ ΜΟΛΙΝΑ, ΑΛΙΣΟΝ ΜΠΡΙ

Περίληψη: Για τον Ντέιν Τζένσεν (Μπάτλερ), η επιτυχία απαιτεί να είσαι και λίγο αδίστακτος. Μετά από χρόνια που ανεβαίνει τα σκαλιά στην εταιρία του, ο μεγαλύτερος στόχος του είναι προ των πυλών. Το αφεντικό της εταιρίας εύρεσης εργασίας στην οποία εργάζεται  ανακοινώνει ότι συνταξιοδοτείται και φτάνει η στιγμή του να κάνει το μεγάλο άλμα. Η άνοδος του απαιτεί όλη του την προσοχή, ειδικά μιας και η σημαντικότερη αντίπαλος του (Μπρι) είναι νεότερη, αλλά εξίσου αποφασισμένη. Αλλά τότε συμβαίνει κάτι που δεν μπορούσε να φανταστεί. Ο δεκάχρονος γιος του αρρωσταίνει σοβαρά. Μετά από χρόνια που ο Ντέιν σημείωνε τη μια επαγγελματική νίκη μετά την άλλη, οι ανάγκες της οικογένειας του αποκτούν μεγαλύτερη σημασία από τις φιλοδοξίες του, καθώς καλείται να αντιμετωπίσει την τρομακτική νέα πραγματικότητα της οικογενειακής του ζωής.

Η άποψή μας: Ο  καταξιωμένος παραγωγός Μαρκ Γουίλιαμς κάνει το σκηνοθετικό ντεμπούτο του με ένα οικογενειακό δράμα, με πρωταγωνιστή τον Τζέραρντ Μπάτλερ. Οι καριερίστες που αποφασίζουν να αλλάξουν δρόμο και να βρουν το πραγματικό νόημα της ζωής είναι ένα αγαπημένο θέμα της κινηματογραφικής βιομηχανίας, πόσο μάλλον της αμερικανικής.
Κι ο «Σύμβουλος»  ανήκει σε αυτή την κατηγορία, όμως η  προσπάθεια του Γουίλιαμς να   αποτυπώσει τους μηχανισμούς που πραγματικά οδηγούν τους ανθρώπους σε  μια απόλυτη μεταμόρφωση είναι ανεδαφική, καθώς αναπαράγει συνεχώς κλισέ και στερεότυπα  σχετικά με την ευτυχία και τον ρόλο της οικογένειας. Επιπλέον, ακολουθώντας μια κινηματογράφηση τηλεοπτικής αισθητικής   χρησιμοποιεί συνειδητά το μελοδραματικό στοιχείο προκειμένου να παράγει εύκολη συγκίνηση  και ο Τζέρανλτ Μπάτλερ με βουρκωμένα μάτια  στις  κρίσιμες στιγμές του δράματος  εξυπηρετεί απόλυτα τις προθέσεις του σκηνοθέτη του.

Ο χαρακτήρας του Μπάτλερ είναι κλασική περίπτωση  καριερίστα ο οποίος ζει για να δουλεύει ώστε να ικανοποιήσει τον εγωισμό του και προοδευτικά να ανελιχθεί στην κορυφή της εταιρικής αλυσίδας. Το γερό πλήγμα που θα δεχθεί η οικογένειά του τον τραντάζει, προσγειώνοντας τον στην πραγματικότητα, σε ένα πεδίο που δεν έχει πλέον το πάνω χέρι. Από τη στιγμή που διαταράσσεται η οικογενειακή γαλήνη, ο Τζένσεν περνά μέσα από μια διαδικασία «εξανθρωπισμού» κατά την οποία συνειδητοποιεί τις λάθος προτεραιότητες που είχε βάλει στη ζωή του.

A FAMILY MAN

Στο δεύτερο μισό της ταινίας ξεδιπλώνεται ένα σπιράλ επιτηδευμένων συναισθηματικά σκηνών, με τους Μπάτλερ και Γκρέτσεν Μολ να ερμηνεύουν προσχηματικά τους ρόλους τους αποτυγχάνοντας οποιαδήποτε στιγμή να φανούν πειστικοί. Η αγωνιώδης προσπάθεια του Τζένσεν για λύτρωση, καθώς συνειδητοποιεί τη θνητότητα της ύπαρξης, ξεσπά σε μια κρίση ανιδιοτέλειας που ως δια μαγείας βγάζει το καλό που έκρυβε μέσα του. Οι σεναριακές ευκολίες συνδυάζονται με ατελείωτο μελοδραματισμό και φλυαρία σε μια ούτως ή άλλως επιδερμική ιστορία στην οποία η ζωή γίνεται «καλύτερη» αν έχεις λίγη καλοσύνη.  Αποτέλεσμα ένα  δράμα, εν μέρει  αναμενόμενο, που  αγνοεί τους νόμους της πραγματικής ζωής κι επενδύει περισσότερο στη λογική του μικροαστικού ονείρου.

Από τις 10 Αυγούστου στους κινηματογράφους.