Σουζάνα με Σκοτώνεις

Η ΤΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Αυτή την εβδομάδα σας προτείνουμε την καναδέζικη-μεξικάνικη κωμωδία «ΣΟΥΖΑΝΑ ΜΕ ΣΚΟΤΩΝΕΙΣ» με πρωταγωνιστή τον Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ.

ΣΟΥΖΑΝΑ ΜΕ ΣΚΟΤΩΝΕΙΣ, κωμωδία, διάρκεια: 102΄

Σκηνοθεσία: ΡΟΜΠΕΡΤΟ ΣΝΑΪΝΤΕΡ

Πρωταγωνιστούν: ΓΚΑΕΛ ΓΚΑΡΣΙΑ ΜΠΕΡΝΑΛ, ΒΕΡΟΝΙΚΑ ΕΚΕΓΚΟΥΙ, ΑΣΛΕΪ ΓΚΡΕΪΣ

Περίληψη: Ο Ελίχιο (Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ), ένας αξιαγάπητος και χαρισματικός ηθοποιός ξυπνάει ένα πρωί και ανακαλύπτει πως η σύζυγος του Σουζάνα (Βερόνικα Εκέγκουϊ) τον παράτησε, χωρίς καμιά λέξη ή προειδοποίηση. Η βεβαιότητα του πως τα πράγματα μεταξύ τους ήταν τέλεια καταρρέει, όσο αρχίζει να μιλάει με οποιονδήποτε μπορεί να έχει πληροφορίες για το που μπορεί να βρίσκεται. Μερικούς μήνες μετά, ο Ελίχιο μαθαίνει ότι η Σουζάνα παρακολουθεί ένα εργαστήριο σεναρίου στην Αϊόβα. Αποφασίζει τότε να πουλήσει το αυτοκίνητο του, να αφήσει πίσω του το Μεξικό, και να πάει να την βρει. Μόλις όμως φτάσει σε αυτή την μεσό-δυτική πανεπιστημιακή πόλη των Ηνωμένων Πολιτειών συνειδητοποιεί πως είναι σαν ψάρι έξω από τα νερά του.

Τα πράγματα θα γίνουν ακόμη χειρότερα μόλις ο κοντούλης και φλύαρος Ελίχιο ανακαλύψει πως η Σουζάνα έχει σχέση με έναν ποιητή, τον Σλάβομιρ. Μετά από ένα γερό, με κατηγορίες ένθεν και ένθεν καυγά, ο Ελίχιο με την Σουζάνα θα καταλήξουν στο κρεβάτι να κάνουν παθιασμένο έρωτα. Η συμφιλίωση τους είναι αστεία, χαρούμενη και ρομαντική. Έτσι, ο Ελίχιο αποφασίζει να μείνει μαζί της μέχρι να τελειώσει το εργαστήριο. Σιγά σιγά όμως επιστρέφει στις παλιές του συμπεριφορές, εκείνες που έκαναν την Σουζάνα να τον εγκαταλείψει. Και η Σουζάνα δε θέλει με τίποτα να επιστρέψει στην παλιά καθημερινότητα τους.

Η άποψή μας: Ουσιαστικά πρόκειται για μια ιστορία αγάπης, αλλά και προσωπικής αναζήτησης που μας έρχεται από το Μεξικό, με τον γνώριμο στο ισπανόφωνο κοινό Gael Garcia Bernal στον πρώτο ρόλο. 
Ο Bernal με μια κεφάτη ερμηνεία, δημιουργεί μια αρκετά κοινή και προσιτή αντρική φιγούρα. Δυστυχώς η ταινία δεν καταφέρνει να διατηρήσει το ενδιαφέρον σε υψηλά επίπεδα έχοντας ένα μέτριο σενάριο και λίγες πετυχημένες αστείες σκηνές γύρω από τη ερμηνεία του Bernal
Δίπλα του η παρουσία της Veronica Echegui δικαιολογεί το κυνήγι που δέχεται από τον άντρα της, στο ρόλο της γυναίκας που ψάχνει να βρει νόημα στη ζωή της, στις σχέσεις της, αλλά και στα ανικανοποίητα όνειρά της. Από την πλευρά του, ο σκηνοθέτης Roberto Sneider εκμεταλλεύεται το ταξίδι από το Μεξικό στις Η.Π.Α. ώστε να μας δώσει ορισμένες από τις προκαταλήψεις αμερικανών πολιτών γύρω από τους μεξικανούς, που σχετίζονται με την εμφάνιση, τις συνθήκες υγιεινής, και γενικότερα τον τρόπο ζωής τους. Η ταινία έχει λίγο από όλα, αισθηματικό δράμα, ρομαντισμό, αλλά και πολύ χιούμορ και κωμικές σκηνές που θα προκαλέσουν αυθόρμητα γέλιο. Ιδιαίτερα στο πρώτο μέρος με το ταξίδι αναζήτησης στις ΗΠΑ υπάρχει μπόλικος κυνισμός και  πολλά πικρόχολα σχόλια διατηρώντας πάντα την χιουμοριστική διάθεση. Από την άλλη, το δεύτερο μέρος, έχοντας αποκαλύψει τα σημεία που οι δυο χαρακτήρες είναι τόσο αταίριαστοι όσο και ανώριμοι απέναντι στη σχέση τους, ουσιαστικά μελετά μια σχέση μοιραίας έλξης, που καταντά αρρωστημένη, καθώς φαίνεται ξεκάθαρα πως γίνεται προβληματική. Το κωμικό στοιχείο πάλι υπάρχει αλλά πλέον έχει θέση σουρεαλιστικών καταστάσεων και αντιδράσεων, που δείχνουν ότι ο έρωτας για τον οποίο μας μιλά είναι πιο βαθύς από όσο ίσως αρχικά αντιλαμβανόμαστε.

 Μια ταινία γύρω από τις σχέσεις και την ανάγκη αισθηματικής ικανοποίησης, αλλά και προσωπικής καταξίωσης μέσω φιλοδοξιών και ονείρων. 
Μια κωμικής κατεύθυνσης ταινία, κυρίως για όσους αρέσει ο Bernal ο οποίος είναι ο κύριος λόγος να την παρακολουθήσει κανείς. Κινηματογραφικά απλό, διαθέτει μια ζεστή προσέγγιση των ηρώων, τους οποίους –κόντρα στα εύκολα κλισέ– δεν κολακεύει καθόλου, ενώ τολμάει να μιλήσει θαρραλέα και αντικομφορμιστικά (εκεί που οι περισσότερες ρομαντικές κομεντί ηθικολογούν φωναχτά ) για τον αληθινό, βασανιστικό όσο και λυτρωτικό έρωτα.

Στους κινηματογράφους από τις 3 Αυγούστου.