Παράνομες ζωές

ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΖΩΕΣ, δραματική περιπέτεια, διάρκεια: 99΄

Σκηνοθεσία: ΑΝΤΑΜ ΣΜΙΘ

Πρωταγωνιστούν: ΜΠΡΕΝΤΑΝ ΓΚΛΙΣΟΝ, ΜΑΪΚΛ ΦΑΣΜΠΕΝΤΕΡ, ΛΙΝΤΣΕΪ ΜΑΡΣΑΛ

Περίληψη: Τρεις γενιές της οικογένειας Culter ζουν παράνομα στην καταπράσινη και ειδυλλιακή εξοχή του Gloucestershire της Αγγλίας. Ο καιρός περνάει κυνηγώντας, κλέβοντας και βασανίζοντας την αστυνομία στην καρδιά της πιο ακριβής περιοχής της Μεγάλης Βρετανίας. Ο Chad (Michael Fassbender) βρίσκεται διχασμένος ανάμεσα στον σεβασμό για τον πατέρα του, τον Coldy (Brendan Gleeson) και την επιθυμία να εξασφαλίσει μια καλύτερη ζωή για τη γυναίκα του, την Kelly (Lyndsey Marshal) και τα παιδιά τους. Όταν ο Coldy καταστρώνει σχέδιο να ληστέψει ένα αρχοντικό που είναι γεμάτο  από θησαυρούς, ο Chad βρίσκεται αντιμέτωπος με μια επιλογή που μπορεί να αλλάξει τη ζωή του για πάντα. Μπορεί να ακολουθήσει την πεπατημένη και να ανταποκριθεί στο κάλεσμα του πατέρα του ως άξιος γιος και διάδοχος, ή πρέπει να σπάσει τα δεσμά και να χαράξει το δικό του μονοπάτι; Ο νόμος τους καταδιώκει πιο άγρια από ποτέ, ο πατέρας σφίγγει τον κλοιό γύρω από την οικογένεια, οι συντοπίτες είναι προκατειλημμένοι απέναντι τους και ο Chad ανακαλύπτει ότι η μοίρα του ίσως να μην είναι πια στα χέρια του…

Η άποψή μαςΟ Άνταμ Σμιθ παρακολουθεί με ντοκιμαντερίστικη διάθεση, τα έργα και τις ημέρες μιας περιθωριακής οικογένειας που ζει σε μορφή αγέλης σε ένα από τα ακριβότερα προάστια της Αγγλίας, έχοντας στη διάθεσή του δύο τεράστια ατού: τον Μάικλ Φάσμπεντερ και τον Μπρένταν Γκλίζον στους ρόλους του καταπιεσμένου γιου και αυταρχικού πατέρα, αντίστοιχα. Ο Φάσμπεντερ είναι συγκλονιστικός στο ρόλο του ανθρώπου που πιστεύει στην οικογένεια και τις φιλίες, και προσπαθεί να ξεφύγει από τις παρανομίες τις οποίες ο Μπρένταν Γκλίζον θεωρεί έθιμα, καθιερωμένα στη συνείδηση της οικογένειας. Ο πρώτος, παλεύει με τη συνείδησή του ανήμπορος να αντισταθεί στον πατέρα του και ο δεύτερος, επιβάλλεται και κυριαρχεί στην οθόνη με το σκληρό πατρικό ύφος του, που εναλλάσσεται με τη φιγούρα του παππού. Δίπλα τους, η έντονη φυσιογνωμία της Λίντσεϊ Μάρσαλ στο ρόλο της τραγικής μητέρας, που και αυτή πιστεύει στην (έστω και παραβατική) οικογένεια, αλλά θέλει ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά της. Γύρω τους, η τοπική αστυνομία που προσπαθεί να βρει αποδείξεις για την εγκληματική δράση τους και να επιβάλλει δικαιοσύνη σε ένα ήρεμο εξοχικό περιβάλλον, του οποίου η ηρεμία διασπάται από τις επικίνδυνες δράσεις της φαμίλιας.

Βέβαια σε αυτό το σημείο αξίζει  να αναφέρουμε ότι ο Άνταμ Σμιθ δυστυχώς δεν καταφέρνει ούτε μια στιγμή να δημιουργήσει μια κάποια ένταση και μοιάζει αναποφάσιστος να διαλέξει ποιο πλάνο θα κρατήσει, οπότε το μοντάζ είναι τόσο φλύαρο που καταστρέφει οποιαδήποτε προσπάθεια ρυθμού. Ουσιαστικά πρόκειται για μια χαμηλής έντασης γκανγκστερική περιπέτεια, που από τη μια θέλει να ρίξει μια «πολιτική» ματιά στους περιθωριοποιημένους της ευνομούμενης βρετανικής καθημερινότητας και από την άλλη προσπαθεί να ξεφύγει από τον άνυδρο ρεαλισμό του τυπικού κοινωνικού δράματος. Η πλοκή είναι αργοκίνητη, το χαλαρό χιούμορ μένει αναξιοποίητο και το απλό, μα έξυπνο φινάλε έρχεται αργά για να αποκαταστήσει τις ισορροπίες της ταινίας.

Από τις 30 Μαρτίου στους κινηματογράφους Village, από την Feelgood.