Μια βόλτα στη Γαλλία

Αυτή την εβδομάδα το godfilmers παρουσιάζει το κοινωνικό δράμα «Μια βόλτα στη Γαλλία» σε σενάριο-σκηνοθεσία του Ρασίντ Τζαϊντανί με πρωταγωνιστή τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ.

ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ, κοινωνική, διάρκεια: 95΄

Σενάριο-Σκηνοθεσία:  Ρασίντ Τζαϊντανί

Πρωταγωνιστούν: Σαντέκ, Ζεράρ Ντεπαρντιέ, Λουίζ Γκρινμπέργκ, Νικολά Μαρετέ, Μπαμπό Κουγιατέ, Αλάν Προνιέ
Περίληψη: Ο 20χρονος ράπερ Φαρούκ, από τα νότια προάστια του Παρισιού, λόγω ενός διαπληκτισμού με έναν μουσικό αναγκάζεται να εγκαταλείψει το Παρίσι συνοδεύοντας τον πατέρα του παραγωγού του, στο ταξίδι του.

Ο εν λόγω πατέρας, έχει ρατσιστικές αντιλήψεις και απαρχαιωμένο σκεπτικό. Αν και τους χωρίζουν η ηλικία αλλά και οι πεποιθήσεις ξεκινά να κτίζεται μια ανορθόδοξη φιλία μεταξύ τους. Στο ταξίδι τους οι δύο τους, ( ο ράπερ Φαρούκ και ο Σερζ), αντιλαμβάνονται πως οι χρωματικές διαφορές των ανθρώπων καθώς και η συντηρητική πλευρά της χώρας δε διαταράσσονται, παρά τις κοινωνικές αλλαγές και ζυμώσεις που γίνονται στη Γαλλία αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Το ενδιαφέρον και ευρηματικό στοιχείο της ταινίας έχει να κάνει με τον αντικομφορμιστή νεαρό άντρα και τον συντηρητικό και οπισθοδρομικό Σερζ. Η επαφή τους, οι σκέψεις τους αλλά και η φιλία τους εντυπωσιάζουν και αποδεικνύουν περίτρανα πως τα πάντα είναι εφικτά σε έναν κόσμο που αλλάζει οριστικά σελίδα μέσω του τρόπου ζωής, των καθημερινών εικόνων και συμπεριφορών. Περνά εξαιρετικά, δε, το μήνυμα πως η Γαλλία μπορεί να συμφιλιωθεί ικανοποιητικά με τις αλλαγές που έχει υποστεί λόγω της σύνθεσης των ανθρώπων που την απαρτίζουν, δηλαδή τους μετανάστες.

Η άποψή μας: Ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ αποτελεί εγγύηση σε όποια ταινία έχει συμμετάσχει και εδώ δίνει όπως πάντα τον καλύτερό του εαυτό. Ο Ντεπαρντιέ ερμηνεύει τόσο ρεαλιστικά το σαστισμένο και οπισθοδρομικών αντιλήψεων προλετάριο που τείνεις να πιστέψεις πως αυτά είναι και τα πραγματικά του πιστεύω. Η δε ραπ μουσική που ακούγεται κατά την πλοκή αποτελεί δυνατό χαρτί εκφράζοντας τη σημερινή αστική κοινωνία. Οι σχέσεις που κτίζονται παρά την αντιφατικότητα των αντιλήψεων είναι συγκινητικές και βασίζονται στον αλληλοσεβασμό.

Έτσι, η εν λόγω ταινία, ισορροπεί μεταξύ του δραματικού και του κωμικού, στις σωστές αναλογίες. Και οι δύο πρωταγωνιστές αν και εκφράζονται μέσω της τέχνης υποδύονται αριστοτεχνικά τους ρόλους τους, δίνοντας χώρο έκφρασης ο ένας στον άλλο. Πρόκειται για καθημερινές ανθρώπινες φιγούρες με απλή διάσταση. Τα τραγούδια που ακούγονται είναι του Σαντέκ, αλλά διαφέρουν με τα έως τώρα δημιουργήματά του και όπως αναφέρει και ο σκηνοθέτης είναι προσαρμοσμένα στη ζωή και τις εμπειρίες του ήρωα που ενσαρκώνει (Φαρούκ).

Το «Μια Βόλτα στη Γαλλία» είναι ένα κλασικό road movie που παίρνει τους δρόμους προσπαθώντας να ανοίξει διάλογο ανάμεσα σε μια κομφορμιστική Γηραιά Ήπειρο, αγκυλωμένη στο παρελθόν, και μια θαρραλέα όσο και αβέβαιη Ευρώπη του αύριο, η οποία ακόμη αναζητά τον προσανατολισμό της. Τη δεύτερη εκπροσωπεί ο εικοσάχρονος ράπερ Φαρούκ. Η ταινία κερδίζει σε φρεσκάδα και ρεαλισμό, στοιχεία που μαζί με την πρόθεση για κοινωνικό διάλογο χαρίζουν μια τρυφερή ειλικρίνεια  καθ΄ όλη τη διάρκεια της ταινίας, η οποία απέσπασε το βραβείο της καλύτερης ταινίας στο πρόσφατο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Αθήνας. Πρόκειται για μια επίκαιρη και σύγχρονη ταινία με ωραία πλάνα , δυνατούς διαλόγους και σφιχτή πλοκή και την προτείνουμε, ειδικά αν σας αρέσει  ο γαλλικός κινηματογράφος.

Από τις 20 Απριλίου στους κινηματογράφους, από τη One from the Heart.