Για όνομα του Θεού

Το godfilmers  σας παρουσιάζει αυτή την εβδομάδα τη γαλλική κωμωδία με πρωταγωνιστή τον Ζαν Ρενό, «ΓΙΑ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ».
ΓΙΑ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ, κωμωδία, διάρκεια: 91’

Σκηνοθεσία: ΠΑΣΚΑΛ ΜΠΟΥΡΝΤΙΟ

Πρωταγωνιστούν: ΖΑΝ ΡΕΝΟ, ΡΙΜ ΚΕΡΙΣΙ, ΚΑΜΙΛ ΣΑΜΟΥ, ΜΠΡΟΥΝΟ ΣΑΝΤΣΕΣ, ΠΑΣΚΑΛ ΝΤΕΜΟΛΟ
Περίληψη: Η Καρόλ είναι μία εσωστρεφής ειδικός εφαρμογών πληροφορικής, που ακόμα ζει με τη μητέρα της. Η Καρολίν είναι μία αυθάδης κλέφτρα, που συχνάζει στα πολυτελή ξενοδοχεία της Γαλλικής Ριβιέρας. Οι δύο νεαρές γυναίκες δεν γνωρίζουν η μία την άλλη, ούτε έχουν τίποτα κοινό. Τίποτα, επειδή ο πατέρας τους έφυγε πριν τη γέννησή τους και δεν τον είδαν ξανά ποτέ. Μέχρι τη στιγμή που ο Πατρίκ… εμφανίζεται και πάλι! Ο διεθνώς καταζητούμενος κλέφτης, μετά από ένα σχεδόν θανατηφόρο περιστατικό, αποφασίζει να αναπληρώσει τον χαμένο χρόνο με τις κόρες του, συναντώντας τις για ένα κοινό σκοπό: την κλοπή ενός βιολιού Στραντιβάριους, αξίας 15.000.000 δολαρίων. Ανάμεσα σε γκάφες, τον ερασιτεχνισμό και τους διαπληκτισμούς μεταξύ τον κορών του, ο Πατρίκ θα αντιληφθεί πως αυτή του η επιστροφή είναι κάθε άλλο παρά εύκολη…

Η άποψή μας: Η υπόθεση του «Για Όνομα του Θεού!»είναι ένας συνδυασμός από κομεντί οικογενειακών σχέσεων, περιπέτειας και κωμωδίας, σε έναν μπέρδεμα  που ουδεμία σχέση έχει με την όποια, υποτυπώδη έστω, συνεκτική αφήγηση. Ο Ρενό υποδύεται τον κοσμοπολίτη απατεώνα με τα χίλια πρόσωπα, ο οποίος βλέπει τους κόπους της τελευταίας του δουλειάς στο Σαν Σεμπαστιάν να πηγαίνουν στράφι εξαιτίας του άπληστου συνεργού του. Κάνει τους πάντες να θεωρούν πως είναι νεκρός και βάζει μπρος το μεγάλο σχέδιο. Συνοδοιπόροι του σε αυτό, οι δύο ετεροθαλείς του κόρες, οι οποίες σαν έτοιμες από καιρό δεν έχουν κανένα πρόβλημα να μεταβούν στο στρατηγείο του, στο πανέμορφο, πολυτελές χειμερινό θέρετρο της Κουρσεβέλ, βουτώντας έτσι στον… διεθνή εγκληματικό βίο.

Υποτίθεται πως η ταινία θέλει να προσφέρει «ελαφριά» ψυχαγωγία στο ευρύ κοινό, κάτι απολύτως ευπρόσδεκτο και απαραίτητο ενίοτε. Πώς, όμως, να γίνει κάτι τέτοιο, όταν ουδείς από τους τέσσερις  σεναριογράφους της δείχνει να έχει πάρει στα σοβαρά τη διαδικασία συγγραφής μιας ιστορίας; Το ενδιαφέρον (σαρκασμός) του φιλμ εξαντλείται στις εικόνες των χειμερινών Γαλλικών Άλπεων, όπου έγιναν τα γυρίσματα. Ο Ζαν Ρενό μοιάζει χαμένος και ανόρεχτος σε ένα ρόλο που δεν ξέρουμε τελικά αν του ταιριάζει, αντίθετα με τις δυο ηθοποιούς που ερμηνεύουν με τσαχπινιά τις κόρες. Διανύοντας με πρωτοφανή κόπο την απόσταση που χωρίζει τη φινέτσα από την απομίμηση, το «Για Ονομα του Θεού!» τελειώνει ακριβώς τη στιγμή που σε έχει αφήσει εξαντλημένο να αναρωτιέσαι για το χάος που θα χωρίζει πάντα την πραγματική κωμωδία από μια φτηνή φάρσα, ένα σενάριο από συνεχή κλισέ και ένα (έστω) ανώδυνο κινηματογραφικό δίωρο με μια ταινία τηλεοπτικής κατανάλωσης που το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα έβλεπες ποτέ, εκτός εάν κάποιος έχει μεγάλη αδυναμία στον Ζαν Ρενό.

Από την  1 Ιουνίου στους κινηματογράφους, από την ODEON